Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul vaccin antigripal care nu trebuie administrat de un cadru medical, însă acesta nu va fi disponibil în timp pentru sezonul actual de virusuri respiratorii.
FluMist, un spray nazal fabricat de AstraZeneca, este utilizat pentru protecția împotriva gripei în Statele Unite din 2003.
În prezent, este disponibil în farmacii și alte centre medicale pentru persoanele cu vârste cuprinde între 2 și 49 de ani, care au o prescripție medicală.
Noua aprobare oferă o a doua opțiune pentru cei eligibili să primească vaccinul. Acesta poate fi administrat acasă, fie de către adulți, fie cu ajutorul unui îngrijorător pentru copii.
AstraZeneca intenționează să facă vaccinul disponibil pentru auto-administrare printr-o farmacie online terță parte, care va prescrie și expedia vaccinul după evaluarea unui chestionar și a eligibilității pacientului. Se așteaptă ca această opțiune să fie disponibilă la începutul sezonului viitor de virusuri respiratorii.
"Aprobarea de astăzi a primului vaccin antigripal pentru auto-administrare sau administrare de către un îngrijitor oferă o nouă opțiune pentru vaccinarea sezonieră, oferind mai multă comoditate și accesibilitate pentru indivizi și familii", a declarat Dr. Peter Marks, directorul Centrului pentru Evaluare și Cercetare Biologică al FDA, potrivit CNN.
Vaccinarea anuală este cel mai eficient mod de a preveni gripa, care cauzează în fiecare an milioane de îmbolnăviri și poate duce la complicații grave, inclusiv spitalizare și deces.
În sezonul 2023 - 2024, gripa a cauzat cel puțin 35 de milioane de îmbolnăviri, 400.000 de spitalizări și 25.000 de decese doar în Statele Unite, potrivi estimărilor CDC.
Cu toate că CDC recomandă vaccinarea antigripală pentru toți cei cu vârsta de peste 6 luni, rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani. În sezonul trecut, doar aproximativ jumătate dintre adulți și copii și-au făcut vaccinul anual.
FluMist este singura opțiune de vaccinare împotriva gripei fără ac utilizată în SUA. Spre deosebire de vaccinurile injectabile care folosesc virusuri inactivate sau proteine pentru a instrui sistemul imunitar, FluMist utilizează o formă fie, atenuată, a virusului gripal pentru a oferi protecție.
Conform AstraZeneca, FluMist s-a dovedit a fi la fel de eficient ca și alte vaccinuri antigripale.
Deși unii medici au salutat această opțiune mai accesibilă nu se așteaptă la o creștere semnificativă a ratei de vaccinare.
Dr. Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Brown și fost coordonator al răspunsului la Covid-19 de la Casa Albă, a declarat că opțiunea de auto-administrator ar putea fi mai accesibilă dacă ar fi disponibilă direct în farmacii, fără intermediar.
Cu toate acestea, el a remarcat că între 10% și 15% dintre persoane ar putea evita vaccinurile din cauza fricii de ace, iar oferirea unei versiuni fără ac ar putea încuraja o creștere a ratei de vaccinare.
"Impactul va fi probabil modest, dar sper că va crește conștientizare prin marketingul extins de la AstraZeneca și prin cercetări suplimentare asupra vaccinurilor intranazale care sunt mai ușor de administrat", a delarat Dr. Ashish Jha.
În România sunt disponibile pentru copii 2 tipuri de vaccin antigripal: sub formă injectabilă, cu virus inactivat, adică mort, și sub formă de spray intranazal, cu virus viu atenuat, adică slăbit. Ambele tipuri sunt tetravalente, adică au în compozitie patru tulpini de virus gripal: o tulpină A/(H1N1), o tulpină A/(H3N2) și două tulpini B (o tulpină din linia Yamagata și una din linia Victoria). Așadar, oferă o protecție amplă împotriva virusurilor gripale care pot circula în comunitate.
Eficacitatea vaccinului antigripal intranazal nu este diferită de cea a vaccinului injectabil.
Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) nu face vreo recomandare ferma pentru vreunul dintre ele, singurele aspecte punctate fiind cele care fac referire la respectarea indicațiilor privind vârsta si patologiile asociate fiecărui copil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.