FDA a aprobat Ocrelizumab pentru scleroza multiplă. Se administrează subcutanat, de două ori pe an

Monika Baciu |
Data publicării:
scleroza multipla - FOTO: Freepik@mego-studio
scleroza multipla - FOTO: Freepik@mego-studio

Acest tratament pentru creier se administrează de două ori pe an. Are efecte majore.

Vezi și: Vitamina E, asociată cu un risc ridicat de cancer. Crește probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată cu 63%

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat o nouă formulare subcutanată de ocrelizumab (Ocrevus Zunovo) pentru tratamentul sclerozei multiple recidivante (RMS) și sclerozei multiple primar progresive (PPMS). Produs de Genentech, această versiune este prima și singura injecție subcutanată (SC) aprobată pentru ambele forme de scleroză multiplă, administrabilă de două ori pe an.

Opțiune de tratament pentru pacienții cu scleroză multiplă

Injecția subcutanată, care poate fi administrată de un profesionist din domeniul sănătății în aproximativ 10 minute, oferă pacienților și medicilor o mai mare flexibilitate. Ca alternativă la perfuzia intravenoasă (IV) tradițională, opțiunea subcutanată poate reduce timpul petrecut în tratament, oferindu-le pacienților un control mai mare asupra programului de terapie.

Levi Garraway, MD, PhD, ofițer medical șef la Genentech, a subliniat beneficiul flexibilității atât pentru furnizorii de servicii medicale, cât și pentru pacienți.

"Cu o nouă metodă de administrare, există acum o opțiune suplimentară pentru cei care au nevoie de flexibilitate în ceea ce privește modul de administrare sau timpul de tratament", a declarat Natalie Blake, director executiv al Fundației pentru Scleroza Multiplă, potrivit Medscape.

Vezi și: Arsurile la stomac, semn al cancerului esofagian. Dacă apar de două ori pe săptămână și sunt însoțite de alte simptome, mergi la medic

Tratament scleroză multiplă - FOTO: Freepik@nadezdagorosko

Studiul OCARINA II

Aprobarea FDA se bazează pe date din studiul de fază 3 OCARINA II, care a comparat injecția subcutanată cu formularea intravenoasă de ocrelizumab. Studiul a demonstrat că nu există diferențe semnificative în nivelurile sanguine ale medicamentului între cele două metode, menținând un profil de eficacitate similar cu versiunea intravenoasă.

Studiul și-a atins obiectivele primare și secundare, arătând că formularea subcutanată nu este inferioară perfuziei IV în ceea ce privește controlul recidivelor clinice și activitatea bolii la nivel radiologic. Leziunile observate prin RMN, un indicator important al progresiei bolii în scleroza multiplă, au fost gestionate eficient la pacienții care au primit versiunea SC.

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Efecte secundare

Profilul de siguranță al formulării subcutanate este similar cu cel al versiunii intravenoase, cu o excepție: reacțiile la locul injectării au fost mai frecvente cu injecția SC. În studiul OCARINA II, 49% dintre participanți au experimentat reacții la prima injecție. Cu toate acestea, toate aceste reacții au fost ușoare sau moderate și niciuna nu a dus la întreruperea tratamentului.

Această aprobare vine după o decizie similară a Comisiei Europene, care a autorizat formularea SC în iunie 2024, oferindu-le pacienților din Europa opțiunea de a alege între cele două metode de administrare.

Implicații pentru viitor

Introducerea unei forme subcutanate de ocrelizumab marchează un progres semnificativ în tratamentul sclerozei multiple. Cu această alternativă, pacienții au acum mai multe opțiuni care se pot adapta nevoilor lor individuale, făcând tratamentul mai convenabil și mai puțin consumator de timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel