Fastingul, efect asupra glicemiei. Controlează glicemia fără reducerea caloriilor

Monika Baciu |
Data publicării:
glicemie - FOTO: Freepik@ Hello Ai
glicemie - FOTO: Freepik@ Hello Ai

Această dietă poate să scadă glicemia, fără a fi nevoie de reducerea caloriilor.

Vezi și: Statinele, beneficii semnificative. Impact și în cazul persoanelor fără boli cardiovasculare

Un studiu recent prezentat la Întâlnirea Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Madrid arată că alimentația restricționată în timp, fastingul, poate îmbunătăți semnificativ stabilitatea glicemiei în doar trei zile, fără a fi nevoie de reducerea aportului caloric.

Studiul sugerează că simpla limitare a ferestrei de alimentație la 8 ore pe zi poate fi eficientă pentru adulții cu risc de diabet de tip 2.

Fastingul, impact asupra glicemiei

Studiul randomizat, condus de dr. Kelly Bowden Davies de la Universitatea Metropolitană din Manchester, a examinat impactul postului de 16 ore asupra controlului glicemiei. Rezultatele arată că restricționarea ferestrei de alimentație la 8 ore zilnic a îmbunătățit semnificativ timpul petrecut în intervalul sănătos de glicemie.

De asemenea, a redus fluctuațiile nivelurilor de glucoză. Interesant este că nu a contat dacă perioada de alimentație de 8 ore era programată mai devreme sau mai târziu în cursul zilei, rezultatele fiind similare.

"Studiul nostru a arătat că restricționarea alimentației la o fereastră de 8 ore pe zi a îmbunătățit semnificativ timpul zilnic petrecut în intervalul normal de glicemie și a redus fluctuațiile nivelurilor de glucoză.

Totuși, modificarea perioadei restricționate de alimentație la o oră mai devreme sau mai târziu în cursul zilei nu a oferit beneficii suplimentare", a explicat Dr. Bowden Davies.

Vezi și: Tehnica ce vindecă ochii și sufletul: privește câteva minute în zare, la un peisaj larg

Fastingul, beneficii

Cercetări anterioare au arătat că alimentația restricționată în timp, fastingul, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul pe termen lung al glicemiei (HbA1c). Cu toate acestea, nu a fost clar dacă aceste beneficii provin din sincronizarea meselor sau din reducerea generală a aportului caloric.

Noul studiu a încercat să izoleze efectele TRE, oferind participanților o dietă eucalorică, adică consumul a exact atâtea calorii cât să acopere cheltuielile energetice. Cercetătorii au dorit să vadă dacă controlul glicemiei s-ar îmbunătăți doar prin schimbarea momentului în care participanții mâncau, nu a cantității, potrivit SciTechDaily.

Studiu

Studiul a inclus 15 adulți sedentari, 9 femei și 6 bărbați, cu o vârstă medie de 52 de ani și un indice de masă corporală (IMC) de 28. Toți participanții obișnuiau să mănânce pe o perioadă mai lungă de 14 ore zilnic.

În cadrul studiului, aceștia au fost repartizați pe două regimuri de alimentație de 8 ore: o fereastră de alimentație timpurie, de la 8:00 la 16:00 (ETRE), și o fereastră târzie, de la 12:00 la 20:00 (LTRE). Fiecare regim a durat câte 3 zile, iar participanților li s-a oferit o dietă controlată pentru a se asigura că aportul caloric rămâne constant în ambele grupuri.

Nivelurile de glucoză ale participanților au fost monitorizate continuu pe parcursul studiului pentru a evalua timpul petrecut în euglicemie (intervalul normal de glucoză din sânge de 3.9-7.8 mmol/l) și pentru a măsura variabilitatea glicemică.

Vezi și: Mieloperoxidaza, ținta cheie pentru tratamente inovatoare în cancerul pancreatic

Fastingul, impact asupra glicemiei - FOTO: Freepik

Îmbunătățiri semnificative

Rezultatele au fost clare. În comparație cu alimentația obișnuită pe o fereastră de peste 14 ore, ambele regimuri ETRE și LTRE au condus la o creștere semnificativă a timpului petrecut în intervalul normal de glicemie—în medie cu 3.3%.

De asemenea, markerii variabilității glicemiei s-au îmbunătățit. Nivelurile medii de glucoză absolută (MAG) au scăzut cu 0.6 mmol/l, coeficientul de variație (CV) a scăzut cu 2.6%, iar amplitudinea medie a fluctuațiilor de glucoză (MAGE) s-a redus cu 0.4 mmol/l.

Cu toate acestea, nu s-au găsit diferențe semnificative între regimurile de alimentație timpurie și târzie, ceea ce sugerează că momentul ferestrei de 8 ore este mai puțin important decât durata perioadei de post.

Gestionarea glicemiei

Dr. Bowden Davies consideră că aceste descoperiri ar putea oferi o alternativă mai simplă la numărarea caloriilor pentru cei cu risc de diabet de tip 2.

"Mulți oameni consideră dificil să țină pasul cu numărarea caloriilor pe termen lung, dar studiul nostru sugerează că simpla urmărire a orei ar putea oferi o modalitate ușoară de a îmbunătăți controlul glicemiei", a declarat dr. Bowden.

Studiul evidențiază potențialul alimentației restricționate în timp ca o metodă neinvazivă și accesibilă de a îmbunătăți reglarea glucozei în sânge. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample, pe perioade mai lungi, pentru a confirma aceste beneficii în populații diverse.

Vezi și: Microplastice, descoperite în bulbul olfactiv. Impact semnificativ asupra creierului

Noi studii

Deși efectele pe termen scurt ale TRE asupra stabilității glicemiei sunt încurajatoare, echipa de cercetare solicită studii mai extinse pentru a examina impactul pe termen lung asupra riscului de diabet. Studiul actual este unul dintre primele care controlează strict atât dieta, cât și momentul meselor, oferind o perspectivă valoroasă asupra modului în care TRE poate ajuta la gestionarea nivelurilor de glucoză independent de restricția calorică.

Pe măsură ce interesul pentru postul intermitent crește, aceste descoperiri sugerează că simpla ajustare a momentului în care mâncăm ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, în special pentru cei cu risc de tulburări metabolice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel