Fast-food: cum îți strică somnul, în special la vârsta adolescenței

Angela Sabău |
Data publicării:
Mâncarea de tip fast-food
Mâncarea de tip fast-food

Consumul unei cantități prea mari de fast food a fost legat de o calitate slabă a somnului la adolescenți.

Asad Khan, cercetător al Școlii UQ de Sănătate și Științe de Reabilitare, a spus că un consum frecvent de băuturi răcoritoare și fast-food este puternic asociat cu tulburări de somn la adolescenții din întreaga lume. „Acesta este primul studiu care examinează dietele nesănătoase și tulburările de somn legate de stres la scară globală la elevii de liceu din 64 de țări”, a spus dr. Khan, în studiul condus de Universitatea din Queensland.
În general, 7,5% dintre adolescenți au raportat tulburări de somn legate de stres, care au fost mai frecvente la femei decât la bărbați. Tulburările de somn au crescut odată cu consumul mai frecvent de băuturi răcoritoare carbogazoase, care conțin adesea cofeină și / sau mâncăruri rapide, care sunt în mod tradițional bogate în energie și sărace în nutrienți.

Băuturile răcoritoare, la fel de dunătoare somnului

Adolescenții care au băut mai mult de trei băuturi răcoritoare pe zi au avut șanse cu 55 la sută mai mari de a raporta tulburări de somn decât cei care au băut doar o băutură răcoritoare pe zi.
Bărbații care au consumat mâncăruri rapide în mai mult de patru zile pe săptămână au avut șanse cu 55 la sută mai mari de a raporta tulburări de somn decât cei care au mâncat mâncare rapidă doar o dată pe săptămână, în timp ce șansele au fost cu 49 la sută mai mari la femei.

Consumul frecvent de băuturi răcoritoare de peste trei ori pe zi și fast-food de peste patru zile pe săptămână au fost semnificativ asociate cu tulburări de somn în toate țările, cu excepția celor cu venituri reduse.
Datele au fost colectate de la sondajele globale de sănătate ale Organizației Mondiale a Sănătății între 2009 și 2016, care au inclus 175.261 de studenți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din 64 de țări cu venituri mici, medii și mari din Asia de Sud-Est, Africa, părți din America de Sud și Mediterana de Est. „Adolescenții din țările cu venituri ridicate au avut cea mai mare asociere între consumul frecvent de băuturi răcoritoare și tulburările de somn”, a spus dr. Khan. Femeile din aceste țări au arătat cea mai mare legătură între consumul regulat de fast-food și probleme de somn.

Fetele, mai afectate decât băieții

Adolescenții din Asia de Sud au arătat o conexiune ridicată între consumul de băuturi răcoritoare și tulburări de somn, în timp ce cei din regiunea Pacific-Vest au arătat cea mai mare legătură atât între băuturile răcoritoare, cât și consumul de fast-food și problemele legate de somn.
Dr. Khan a declarat că descoperirile sunt de o preocupare deosebită, deoarece somnul de calitate slabă a avut un impact negativ asupra bunăstării adolescenților și asupra dezvoltării cognitive.
„Direcționarea acestor comportamente nesănătoase trebuie să fie o prioritate a politicilor și planificării”, a spus el. „Strategiile trebuie să fie personalizate și adaptate între țări sau regiuni pentru a satisface nevoile lor locale.”
Deoarece tulburările de somn legate de stres au fost mai frecvente în rândul fetelor decât băieților, fetele ar trebui să fie un grup țintă prioritar pentru intervențiile asociate care ar putea viza gestionarea stresului și calitatea somnului.
Crearea unor medii școlare pentru a limita accesul la băuturile răcoritoare carbogazoase și la alimentele rapide și introducerea unei taxe pe zahăr pentru a reduce vânzările de băuturi răcoritoare poate fi benefică.
Familia poate fi, de asemenea, esențială în promovarea alimentației sănătoase, deoarece adoptarea și menținerea comportamentelor dietetice ale copiilor sunt influențate de mediul lor familial.

Studiul poate fi gsit aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel