Farmacia nu este o profesie atractivă pentru generația actuală. Prof. dr. Robert Ancuceanu, Prodecan Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila a explicat în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România” de la DC MEDICAL din ce motive tinerii nu mai aleg această profesie.
”Noi facem de câțiva ani eforturi să ne menținem la nivelul cifrei de școlarizare aprobate, care cifră de școlarizare este mult mai mică decât a fost în urmă cu 10 ani. Se apropie această cifră de școlarizare de ceea ce aveam în urmă cu 30 de ani. Este vorba de cauze multiple. Profesia nu este foarte recompensantă din motive financiare care au legătură cu politica de prețuri.
În acest sistem, principiul vaselor comunicante funcționează. Dacă poziția politicilor de sănătate în România, în zona farmaceutică în ultimii 20-30 de ani a fost să încercăm să facem economii la maximum acolo unde se poate, în primul rând s-au tăiat toate adaosurile posibile. Am încercat să controlăm discounturile prin legislația referitoare la clawback astfel încât au rămas bani mai puțini în sistem.
În paralel, a existat o creștere a cifrelor de școlarizare, a existat înființare de mai multe facultăți de farmacie și suntem printre țările campioane la numărul de facultăți de farmacie la numărul total al populației. Există un trend demografic cu care ne confruntăm la nivelul României și tot mai multe instituții de învățământ vor trebui să țină cont de acest lucru”, a explicat prof. dr. Robert Ancuceanu, Prodecan Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila, în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România” de la DC MEDICAL.
România, în criză de farmaciști
”Vorbim de criza de farmaciști din două cauze majore:
- din cauza politicilor referitoare la preț care este controlat strict și nu e lăsat liber. Salariile sunt relativ mici. Același venit pe care îl obține un farmacist după 5 ani de studii și rezidențiat poate să îl obțină și cineva care vinde în mall, fără studii.
- ne așteptăm ca în perioada imediat următoare, numărul de farmaciști să nu crească și din cauza trendului demografic. Consecințele nu se vor vedea la anul. Se vor vedea în 10-15 ani.
Așa cum se întâmpla, la un moment dat, cu medicii care plecau din țară și am realizat că e prea târziu, și cu farmaciștii se întâmplă lucruri asemănătoare. O parte din farmaciști pleacă în țară. Avem experiența unor universități din țară care anul trecut nu au reușit să își ocupe locurile scoase la concurs.
În București stăm relativ bine. La nivel de politici naționale avem nevoie de niște strategii care să aibă în vedere resursa umană. Dacă apreciem această resursă umană la maniera concretă atunci ar trebui să ne îngrijoreze ceea ce vedem la personalul farmaceutic pentru că este o problemă.
Noi ca universități suntem pregătiți să îi formăm. Încercăm să ne actualizăm conținuturile curriculare ca să răspundem la noile dezvoltări tehnologice, noile medicamente descoperite.
Principala problemă este că nu avem candidați. Profesia nu pare suficient de atrăgătoare. Încercăm să le prezentăm viitorilor farmaciști și beneficiile pe care le au și cele nemateriale. Deși, uitându-mă la generația copiilor mei, valorile materiale sunt mult mai importante decât erau în generația mea.
Încercăm să le arătăm că există și alte căi de dezvoltare profesională decât farmacia de comunitate. Problema cea mai mare o avem în farmacia de comunitate. În viitor, acolo o să avem probleme. Mă tem că se închid ochii la o realitate.
Multe dintre farmacii, mai ales în orele de seară, de weekend, funcționează doar cu asistent de farmacie și nu farmacist, conform legislației”, a mai subliniat prof. dr. Robert Ancuceanu, Prodecan Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.