Asociaţia Farmaciilor Independente „Ethica” atrage atenția că în condițiile pandemiei COVID-19 este esențială respectarea termenelor de plată a medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Farmaciștii se plâng că în unele cazuri primesc banii și patru luni mai târziu.
„Actele normative care vizează prevederile Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate menționează faptul că decontarea pentru activitatea curentă în cazul farmaciilor „se efectuează în ordine cronologică, până la 60 de zile calendaristice de la data verificării prescripţiilor medicale eliberate asiguraţilor şi acordării vizei "bun de plată" facturilor care le însoţesc de către casa de asigurări de sănătate, în limita fondurilor a probate cu această destinaţie”. De asemenea, „durata maximă de verificare a prescripţiilor medicale nu poate depăşi 30 de zile calendaristice de la data depunerii/transmiterii acestora, după caz, de către farmacie la casa de asigurări de sănătate”.
Deși cadrul legislativ permite decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii la termene de plată mai mici de 90 de zile, acest fapt nu reprezintă o practică curentă a caselor de asigurări de sănătate și nu se realizează în mod unitar în toate județele. Mai mult, în aceste momente, decontarea sumelor către farmaciile comunitare se realizează cu mare întârziere (chiar în termen de 120 de zile).
Având în vedere problemele cu care se confruntă farmaciile comunitare, care pot duce la un blocaj financiar pentru acestea și chiar la suspendarea activității acestora, cu efecte negative asupra accesului pacienților la medicamente, precum și asupra personalului farmaceutic, vă solicităm respectuos să facilitați decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii, astfel încât termenele de plată să fie cel puțin respectate conform cadrului legal sau chiar devansate față de maximul admis de 90 de zile”, se arată în comunicatul semnat de farm. Sânziana Rădulescu.
Farmaciile independente au anumite particularități: fiecare farmacie membră este deținută de un farmacist, care cumulează de cele mai multe ori funcția de farmacist șef cu cea de administrator, având atât un rol de consiliere și oferire de asistență farmaceutică populației, cât fiind și în contact direct cu aspectele care vizează gestionarea unei societăți comericale; majoritatea membrilor noștri dețin doar o singură farmacie, mai rar există membri cu mai multe puncte de lucru; o parte semnificativă din farmaciile membre își desfășoară activitatea în mediul rural, în localități greu accesibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.