Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor au trimis o scrisoare de protest primarului Capitalei privind afirmația făcută de edilul Bucureștiului, Gabriela Firea. Aceasta a declarat, zilele trecute, că ”inclusiv vânzătorii de la farmacii și de la magazinele alimentare... merg la muncă”.
Scrisoarea de la Colegiul Farmaciștilor:
”Scrisoare de protest adresată doamnei Primar General al Capitalei, Gabriela Firea
Colegiul Farmaciştilor din Bucureşti ia atitudine cu privire la afirmaţia făcută de doamna primar general al Capitalei, Gabriela Firea, conform căreia “inclusiv vânzătorii de la farmacii și de la magazinele alimentare….merg la muncă”, din următoarele considerente:
* în farmaciile de comunitate nu sunt angajaţi vânzători, ci farmacişti şi asistenţi de farmacie.
Acești profesioniști din domeniul sănătății asigură sănătatea populaţiei prin activitatea de eliberare a medicamentelor cu prescripție sau OTC, de preparare a produselor magistrale și oficinale și de consiliere a pacienților cu privire la acestea.
* farmaciştii (studii universitare de lungă durată) sunt absolvenţi ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie iar asistenții de farmacie sunt absolvenți ai școlilor postliceale de profil (studii universitare de scurtă durată).
Fără a avea intenţia de minimalizare a activităţii vânzătorilor de produse alimentare, considerăm tendenţioasă afirmaţia doamnei primar general, deoarece activitatea farmacistului, parte integrantă a sistemului de sănătate, se desfăşoară conform următoarelor legi în vigoare:
Legea farmaciei nr. 266/2008 menţionează la articolul 2 aliniatul 1 că farmacia comunitară asigură asistența farmaceutică a populației, una dintre activităţi fiind “informarea și consilierea pacienților privind utilizarea corectă și rațională a medicamentelor și întreținerea stării de sănătate”.
* Conform Legii 95/2006, Titlul XIV: Exercitarea profesiei de farmacist prevede, în art. 568, următoarele:
(1) Exercitarea profesiei de farmacist se realizează prin următoarele activități: a) prepararea formelor farmaceutice ale medicamentelor; g) acordarea de informații și consultanță privind medicamentele.
(2) Farmacistul, în conformitate cu pregătirea sa universitară, este competent să exercite și alte activități profesionale precum: colaborare cu medicul pentru stabilirea și urmărirea terapiei pacientului; farmacovigilență.
Ţinând cont de faptul că activităţile menţionate mai sus sunt reglementate prin cele două acte normative şi că medicamentul este bun de larg consum supus unor reglementări speciale, vă cerem să adresaţi scuze, public, profesioniştilor care îşi desfăşoară activitatea neîntreruptă în farmaciile comunitare încă de la debutul infecţiei cu coronavirus în România.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti Prof. dr. farm. Simona Negreş”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.