Fiecare dintre noi ne întrebăm care este farfuria perfectă, cea care nici nu ne îngrașă, nici nu ne slăbește, care aduce toate elementele nutriționale necesare unei diete echilibrate, dar mai ales unei vieți sănătoase.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, într-o emisiune online, care sunt provocările farfuriei perfecte, dar mai ales de ce evită să se gândească la aceasta ca la una perfectă, ci mai mult ca la una ideală.
”Suntem cu toții în căutarea perfecțiunii, și la nivel de imagine, și la nivel de siluetă, și pentru mine cuvântul perfect este ca o capcană. Adică este acel mai bine care ne omoară binele pe care-l aveam.
Iar despre mâncare, cel puțin de-a lungul timpului, mi-am scăzut puțin așteptările ca să nu mai fiu dezamăgită”, a spus nutriționistul.
Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos
Bucuria din farfuria ideală
”Dacă dau timpul înapoi, cred că acum 30 de ani aș fi căutat farfuria perfectă. Acum, o caut doar pe aia bună.
Sunt mulțumită dacă am o farfurie de mâncare bună. Și de ce spun mâncare bună? În ultima vreme mi se pare că dincolo de combinațiile, de cantitatea de mâncare pe care ne propunem să o controlăm, este din ce în ce mai greu să găsești mâncarea care să te bucure.
Cuvântul bucurie a cam pierit din farfuria românilor și cred că de aici trebuie să începem.
Dincolo de numărat caloriile sau pus mâncarea pe un cântar, cred că ar trebui să ne schimbăm puțin atitudinea.
Noi, ca români, avem o relație specială cu mâncarea, poate puțin mai plină de afecțiune și de căldură decât alte popoare și pentru noi mâncarea reprezintă mai mult decât un aliment, mai mult decât un nutrient sau supraviețuire.
Este un ingredient prin intermediul căruia ne exprimăm, iată, bucuria, iubirea, starea de bine”, a mai spus Mihaela Bilic.
Potrivit nutriționistului, toate informațiile negative care au circulat de-a lungul timpului despre mâncare, toate informațiile contradictorii, că odată oamenii aud că a trebui să mănânce un produs, alții spun că nu ar trebui, toată această intoxicare mediatică a dus la un tip de întristare și apoi la o relație negativă cu mâncarea.
”Oamenii, acum, acuză mâncare de o mulțime de rele. Când se simt rău, când au o anumită afecțiune, primul gând, primul vinovat pe care îl caută este mâncarea și lucrul acesta ne strică echilibrul și sănătatea.
A încărca mâncarea cu energie negativă este cel mai rău lucru pe care îl facem și atunci, înainte să vorbim despre asocieri și cantități, aș spune haideți să gândim de bine.
Mâncarea este o sursă de bucurie, o sursă de plăcere. Nu avem cum să ne simțim vinovați”, a mai precizat medicul.
5 efecte incredibile ale consumului zilnic de legume. De ce nu trebuie să lipsească din meniu
Farfuria ideală, cu măsurătoarea la purtător
Farfuria ideală, nu perfectă, așa cum a numit-o Mihaela Bilic se poate măsura cu multă ușurință, cu propriile mâini, aceasta având dimensiunea a două palme.
Cu ce este umplută însă farfuria ideală? Răspunsul diferă de la o persoană la alta, în funcție de obiectivul pe care și l-a propus.
”Sunt unele persoane care vor să își mențină silueta, iar alții, în funcție de bugetul caloric pe care îl au alocat zilnic, fie trebuie să slăbească, fie să se îngrașe și atunci farfuria lor poate să fie diferită.
În farfuria ideală – una de menținere a greutății, ar trebui ca jumătate de ea să fie plină de legume, salată, legume gătite, verdețuri, mai puțin leguminoasele boabe (fasole, linte, mazăre).
În momentul în care legumele vor fi majoritare în farfurie nu avem cum să greșim, tocmai pentru că ele înseamnă 90% apă, vitamine, minerale, fibre, foarte puține calorii. Și atunci, legumele sunt prietenul siluetei noastre, nu că spun nutriționiștii, ci dacă vreți din punct de vedere psihologic”, a mai spus specialistul.
Mihaela Bilic și-a argumentat această afirmație prin faptul că stomacul nostru nu știe să numere caloriile, ”iar metabolismul nostru nu are un bec roșu care să se aprindă dacă am depășit numărul de calorii de care organismul are nevoie și atunci, funcționând doar pe imagine și pe volum, stomacul nostru este impresionat doar de volum”, a mai spus Mihaela Bilic.
De altfel, aceasta a exemplificat, simplu și pe înțelesul tuturor, acest proces de ”satisfacere” a stomacului.
”Dacă îi dai lucruri micuțe, indiferent că sunt concentrate, pentru el, că îi dai o roșie cherry sau o bomboană de ciocolată, ca volum, sunt lucruri identice. Abia peste câteva ore metabolismul realizează că din ciocolată a primit mai multe calorii și ar fi trebuit să ne fi săturat mai tare.
Însă în momentul în care noi mâncăm, pentru stomac, volumul contează și este impresionat doar de lucrurile care îl umplu ca volum”, a mai spus Mihaela Bilic, adăugând că în cealaltă jumătate de farfurie ar trebuie asociate proteinele cu carbohidrații.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.