Legătura dintre dimensiunea familiei și riscul de cancer a fost „independentă de venituri, niveluri de urbanizare și vârstă", a declarat autorul principal al studiului, Maciej Henneberg, într-un comunicat de presă al Universității din Zurich. El este profesor invitat la Institutul de Medicină Evolutivă al Universității din Zurich, Elveția.
Dimensiunea familiei nu include doar părinții și copiii lor, ci și membrii familiei extinse, gen bunici, unchi, mătuși, verik, nepoți etc.
Acest efect protector al unei familii mari a fost mai puternic evidențiat la bărbați decât la femei, conform studiului publicat recent în revista BMC Cancer.
Mediu emoțional pozitiv
Este important de reținut totuși că studiul a constatat doar o asociere între dimensiunea familiei și riscul de cancer. Nu a dovedit o legătură cauză-efect.
Viața de familie poate fi stresantă, dar poate oferi și medii emoționale pozitive care pot stimula rezistența unei persoane la boli, inclusiv la cancer, au explicat cercetătoriiș, conform WebMD.com.
Apoi, membrii familiei care se susțin reciproc în urma unui stil de viață sănătos pot oferi, de asemenea, protecție împotriva cancerului, au adăugat aceștia.
Studiu, integral, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.