Redactorii DC Medical au primit pe serviciul de mesaje al Facebook și pe WhatsApp un mesaj ai cărui autori susțin că ar fi de la Ministerul Sănătății și că ar conține „indicații” despre ce trebuie să faci ca să te protejezi de coronavirus. Atenție, este un FAKE NEWS periculos, reprezentanții Ministerului Sănătății atrăgând atenția că instituția nu va emite niciodată astfel de bazaconii!
Mesajul este conceput din start prost, susținând că ar fi o „notificare de urgență”, care în realitate, în România se transmite EXCLUSIV prin RO ALERT nu pe pagini de socializare sau în mesaje private!
Apoi, autorii mesajului susțin că pentru a te proteja de coronavirus ar fi suficient să-ți ții gâtul umed, adică să bei apă cu nemiluita.
„Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute”, se arată în mesajul fals care induce populația în eroare!
La capitolul „recomandări” sunt înșirate, apoi, tot felul de mesaje care n-au lăgătură cu contagiozitatea unui virus: să evităm mâncarea prăjită sau picantă, spre exemplu.
Presărat cu greșeli gramaticale, mesajul conține și fraza absolut elocventă: „CONSULTAȚI lămîi, usturoi și multe ceaiuri fierbinți!”. Iar finalul este apoteotic: „Transmiteți ca mesaj public dacă vă pasă de viața UMANĂ a semenilor voștrii!”.
Mesajul FAKE NEWS începe așa:
CUM TE PROTEJEZI CU ADEVĂRAT DE CORONAVIRUS:
Conf Dr Tudor Ciuhodaru, a explicat, exact, cum ne putem proteja de infecția cu Covid-19. Iată ce ne sfătuiește el:
Cum prevenim: 5 măsuri simple:
1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).
2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.
!!! Pe suprafețe (la temperatura camerei) rezistă între 2-5 zile (până la 9 zile), temperatura scăzută și umiditatea cresc durata de supraviețuire dar soluțiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (dacă sunt utilizate corect și în concentrații adecvate- reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100).
3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
4. Nu întârziați să mergeți la medic mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vărsta crescută, boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune)
5. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.
Cum se răspândește Covid-19, aflați AICI:
Asistent Ella Gorgonețu ne arată cum exact ne spălăm corect pe mâini:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.