Factorii genetici și nutriționali care contribuie la apariția firelor de păr albe. Cum este afectată producția de melanină

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
fire de par albe Foto: Freepik @aberrantrealities
fire de par albe Foto: Freepik @aberrantrealities

Descoperă în ce măsură factorii genetici, nutriționali și de sănătate influențează apariția părului alb prematur și cum poți gestiona sau preveni acest fenomen inevitabil.

Părul alb prematur poate fi cauzat de deficite de nutrienți și de condiții de sănătate, dar este imposibil să se restabilească culoarea naturală dacă aceasta este cauzată de genetică sau de îmbătrânire. Modificările în alimentație pot ajuta la încetinirea încărunțirii dacă deficiențele sunt cauza principală.

Părul devine alb din cauza pierderii melaninei, o componentă producătoare de pigment care produce celulele melanocitare. Pe măsură ce îmbătrânești, șansele ca părul să devină alb cresc cu până la 20% în fiecare deceniu după ce ai ajuns la 30 de ani. Unii oameni văd griurile ceva mai devreme din cauza sănătății și a geneticii. Există multe mituri despre tratarea părului gri și alte modalități de a gestiona în schimb culoarea părului.

Cauza genetică previne schimbarea permanentă a culorii părului 

Melanina este responsabilă pentru culoarea părului, care se bazează pe genetică. Foliculii de păr conțin celule care creează pigmenți, care se combină cu keratinele proteice. Pierderea melaninei în păr are loc în mod natural, în special după vârsta de 30 de ani, iar rata este determinată în mare măsură de gene.

Poate apărea, de asemenea, încărunțirea prematură la părinți. În ciuda afirmațiilor, nu este posibil să se inverseze părul alb dacă cauza este genetică. Foliculii de păr pierd melanină și, pe măsură ce producția încetinește, părul devine gri și apoi alb când producția se oprește complet.

Citește și: Mâncărimea scalpului: de ce apare și cum să o gestionezi corect. Când să consulți un dermatolog

Foto: Freepik @graphimaze

Când poți trata firele albe

Părul cărunt prematur, de obicei ereditar, poate fi cauzat de deficiențe nutriționale și de afecțiuni medicale subiacente. O dietă echilibrată poate să nu fie legată de firele de păr albe, dar deficiențele în vitaminele B-12, acid folic, cupru și fier pot afecta producția de melanină în foliculii de păr.

Suplimentele alimentare pot ajuta la remedierea acestor deficiențe, dar este esențial să consulți un medic înainte de a le achiziționa, deoarece pot fi efectuate analize de sânge pentru a determina dacă sunt necesare. Suplimentele nu vor funcționa decât dacă există o deficiență diagnosticată în acești nutrienți.

Condițiile de sănătate subiacente, cum ar fi vitiligo, boli tiroidiene și alopecia areata pot contribui, de asemenea, la încărunțirea părului. Gestionarea acestor afecțiuni ar putea, potențial, să restabilească melanina și culoarea părului în timp, conform Healthline.

Cum să încetinești apariția firelor albe

Părul alb nu are o soluție clară, cu excepția cazului în care există o deficiență nutrițională sau o afecțiune medicală de bază. Cu toate acestea, gestionarea stresului, renunțarea la fumat, menținerea greutății, reducerea expunerii la substanțe chimice și la poluare alături de protejarea părului de soare pot ajuta la încetinirea apariției sale. Un medic poate crea un plan de renunțare care să funcționeze pentru tine.

Părul încărunțit din motive genetice este un proces natural care nu poate fi inversat. Cu toate acestea, există opțiuni pentru a preveni încărunțirea, cum ar fi vopselele permanente și semipermanente, pulberile de retușare a rădăcinilor, cremele și vopselele naturale pentru păr, cum ar fi henna și cătină indiană.

Produsele de îngrijire a părului grizonat pot îmbunătăți culoarea părului și pot preveni ca firele de păr gri să se îngălbenească și să devină fragile. Probabilitatea încărunțirii premature depinde de modul în care foliculii de păr produc melanină și poate fi inversată prin abordarea stresului, a deficiențelor nutriționale și a factorilor legați de stilul de viață.

În ciuda acestui fapt, părul cărunt determinat genetic este, în general, inevitabil. Sunt disponibile diverse produse pentru păr și vopsele de păr, permițând persoanelor să aleagă să acopere sau să accepte părul cărunt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel