Factori de risc pentru nașterea unui copil cu malformații cardiace: infecțiile sunt printre cele mai importante

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Nou-născuți
Nou-născuți

Dr. Cristian BULESCU, medic specialist chirurgia cardiovasculară, a explicat la Dicționar Medical care sunt factorii de risc pentru ca un copil să se nască cu o malformație cardiacă. 

Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu” din București, a explicat la Dicționar Medical care sunt factorii de risc pentru cardiopatiile congenitale. Potrivit lui, pe lângă genetică, mai sunt și alți factori care pot duce la nașterea unui copil cu malformații cardiace.

„Există o componentă genetică, care însă nu este obligatorie, dar s-a demonstrat că, de exemplu, dacă părinții - și în special mama - au avut la rândul lor un defect congenital cardiac, riscul ca și copiii să aibă este de câteva ori mai mare, decât al unei femei care nu a avut astfel de probleme în timpul vieții. În același timp, cele mai multe dintre defecte apar în mod spontan, fără să existe niște factori de risc matern.

Deci ele apar fără o cauză explicabilă, fără un motiv anume, de cele mai multe ori ele sunt asociate cu niște factori de risc matern și acești factori de risc ar fi:

- diabetul matern preexistent sarcinii,

- fumatul în timpul sarcinii,

- administrarea unor medicamente pe perioada sarcinii cum ar fi anticonvulsivantele sau unele anticoagulante orale,

- dezvoltarea în timpul sarcinii a unor infecții cum ar fi rubeola sau chiar gripa sau orice alte boli care dau febră,

- vârstele extreme ale mamei, la fel, sunt asociate cu un risc mai mare de a avea o sarcină cu malformații congenitale cardiace,

- prezența, în același cuplu, a unui alt copil care are o malformație congenitală cardiacă. Și ăsta e un factor  de risc pentru ca și următorii copii să aibă, chiar dacă părinții sunt sănătoși”, a explicat medicul la Dicționar Medical.

Mai multe detalii despre acest subiect și despre prevenție puteți găsi în materialul video atașat:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel