Factori care predispun la sforăit. Dr. Ioan Bulescu: Primul semn al unei căi respiratorii anormale

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Ioan Bulescu, medic Specialist ORL, cu competențe în somnologie, a explicat, joi, 3 iunie, la DICȚIONAR MEDICAL, de ce sforăitul ar trebui să te trimită la medic și când este normal să sforăim.

"Sforăitul este primul semn al unei căi respiratorii anormale, a unei căi respiratorii care nu este perfect permeabilă. În momentul în care inspirăm și expirăm în timpul somnului, calea respiratorie se îngustează parțial, nu este oprită complet ca în cazul episoadelor de apnee. Se îngustează parțial și începe să vibreze. Este pusă să vibreze de aerul care trece prin calea respiratorie. Bineînțeles, dacă ar fi o curgere lină a aerului prin calea respiratorie, nu ar putea pune în vibrație aceste structuri.

Însă, există niște factori care predispun la sforăit: problemele de respirație nazală. În momentul în care respirăm greu pe nas, aerul intră mai turbulent, cu viteză mai mare și atunci când ajunge în spatele nasului, în faringe, începe să "lovească" structurile de acolo și să pună în vibrație. Lucrul acesta nu s-ar întâmpla dacă am avea calea respiratorie perfectă.", a explicat dr. Ioan Bulescu, pentru DCMEDICAL.

Când este normal și când nu să sforăim?

"Din punctul meu de vedere, nu este niciodată normal să sforăim, dar se poate întâmpla periodic ca, în anumite situații, spre exemplu, putem sforăi când suntem răciți și atunci este un grad mare de inflamație în calea respiratorie sau în timpul perioadelor alergice. Însă, dacă sforăim tot timpul, pe perioadă îndelungată, atunci este clar că ceva este anormal și ar trebui investigat.", a precizat medicul Ioan Bulescu la DICȚIONAR MEDICAL

Citește și De ce apar cariile dentare, deși ne spălăm corect pe dinți. Dr. Anca Vereanu: Alimente la care avem INTERZIS

Dr. Ioan Bulescu este medic Specialist ORL cu competențe în somnologie, specializat în chirurgie endoscopică ORL, laser în ORL, audiologie clinică), Doctor în Științe Medicale, Asistent Universitar UMF Carol Davila – Disciplina de Anatomie și membru al European Sleep Research Society, cea mai prestigioasă Societate de Somnologie din Europa. 

Mai multe detalii despre sforăit, în videoul de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel