Extract de ceai verde combinat cu exerciții fizice, efect în boala ficatului gras non-alcoolic

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Consumul de ceai
Consumul de ceai

Combinația dintre un extract de ceai vere și exerciții fizice reduce major severitatea bolii ficatului gras non-alcoolic, la cobai. Deocamdată combinația nu a fost testată la oameni

Combinația de extract de ceai verde și exerciții fizice a redus severitatea bolii ficatului gras cu 75% la cobaii hrăniți cu o alimentație bogată în grăsimi, potrivit cercetătorilor de la Penn State, al căror studiu recent poate indica o potențială strategie de sănătate pentru oameni. Boala ficatului gras non-alcoolic este, de fapt, un termen general pentru o serie de boli hepatice.

Rezultatul studiului este important, a explicat Joshua Lambert, profesor asociat de știința alimentelor la Penn State, deoarece boala ficatului gras non-alcoolic este o problemă importantă de sănătate globală, care se așteaptă să se agraveze. Din cauza prevalenței ridicate a factorilor de risc, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2, se preconizează că boala ficatului gras vor afecta peste 100 de milioane de oameni până în 2030. În prezent nu există terapii validate pentru această boală.

Cercetătorii au avut la dispoziție patru grupuri de șoareci: unul de control, cu dietă grasă, al doilea cu dietă grasă la care se adaugă extractul de ceai verde și un program regulat d e exerciții făcute pe o roată, al treilea cu dietă grasă plus extract de ceai verde, iar al patrulea cu dietă grasă și exerciții fizice.

În studiul care a durat 16 săptămâni, cercetătorii au constatat că șoarecii hrăniți o dietă bogată în grăsimi și extract de ceai verde, și care au făcut și exerciții, aveau doar un sfert din depozitele de lipide în ficat, comparativ cu cele observate la grupul de control de șoareci.

De asemenea, șoarecii cu dietă grasă și extract de ceai verse, și cei din grupul cu dietă grasă și exerciții au avut doar aproximativ jumătate din cantitatea de grăsime din ficat, față de grupul de control.

Pe lângă analizarea țesuturilor hepatice ale șoarecilor din studiul care a fost publicat recent în Journal of Nutritional Biochemistry, cercetătorii au măsurat, de asemenea, conținutul de proteine și grăsimi din materiile fecale. Ei au descoperit că șoarecii care consumau extract de ceai verde și făceau simultan exerciții aveau un nivel mai ridicat de lipide și proteine în excremente.

„Examinând ficatul acestor șoareci după încheierea studiului și prin analiza fecalelor lor în timpul cercetării, am văzut că șoarecii care consumau extract de ceai verde și făceau exerciții efectiv prelucrau substanțele nutritive diferit - corpurile lor manipulau diferit alimentele", a spus Lambert.

„Credem că polifenolii din ceaiul verde interacționează cu enzimele digestive secretate în intestinul subțire și inhibă parțial descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor din alimente", a adăugat el. „Deci, dacă un șoarece nu digeră grăsimea din dieta sa, acea grăsime și caloriile asociate cu ea trec prin sistemul digestiv, iar o anumită cantitate din acesta sfârșește în materiile fecale".

Poate fi semnificativ, a explicat Lambert, faptul că șoarecii hrăniți cu extract de ceai verde, cât și cu exerciții fizice, au avut o expresie mai mare a genelor legate de formarea de noi mitocondrii. Acea expresie genică este importantă, a spus el, deoarece oferă markeri care îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă mecanismul prin care polifenolii din ceai verde și exercițiile ar putea lucra împreună pentru atenuarea depozitelor grase din ficat.

„Am măsurat expresia genelor despre care știm că sunt legate de metabolismul energetic și joacă un rol important în utilizarea energiei", a spus Lambert. „La șoarecii care au avut tratamentul combinat, am observat o creștere a expresiei genelor, care nu erau acolo înainte de a consuma extract de ceai verde și a face exerciții".

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă există o sinergie creată între extractul de ceai verde și exercițiile fizice care lucrează împreună pentru a reduce grăsimile depuse în ficat sau dacă efectele sunt pur și simplu aditive, a subliniat Lambert. Grupul său de cercetare de la Colegiul de Științe Agricole a studiat timp de 12 ani beneficiile pentru sănătate ale polifenolilor - adesea numiți antioxidanți - din ceai verde, cacao, avocado și alte surse.

În cercetările anterioare conexe, Lambert și colegii săi au demonstrat că extractul de ceai verde și exercițiile fizice, împreună, au redus brusc masa corporală și au îmbunătățit sănătatea cardiovasculară a șoarecilor cu hrană bogată în grăsimi. Dar, deoarece nu au fost efectuate studii umane care evaluează beneficiile pentru sănătate și riscurile el recomandă persoanelor care doresc să încerce așa ceva, să discute cu medicul nutriționist înainte de a experimenta o astfel de strategie de sănătate, care trebuie privită cu precauție.

„Cred că oamenii ar trebui să facă mai multă activitate fizică, și să înlocuiască băuturile bogate în calorii cu ceai verde decafeinizat, care nu are calorii – asta ar fi o mișcare inteligentă", a spus el. „Combinarea celor două ar putea avea beneficii pentru sănătate pentru oameni, dar nu avem încă datele clinice care să demonstreze asta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel