Extinderea vaccinării în farmacii, esențială. Dan Zaharescu (ARPIM): Milităm pentru accesibilizarea vaccinurilor pentru toți cetățenii României

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
vaccinare - FOTO: Freepik
vaccinare - FOTO: Freepik

ARPIM propune extinderea vaccinării în farmacii pentru a facilita accesul românilor la prevenția împotriva bolilor transmisibile. ARPIM are în vedere transformarea acestuia într-un serviciu permanent și introducerea altor vaccinuri esențiale, cum ar fi HPV și pneumococic, în rețeaua farmaceutică. Directorul Executiv ARPIM, Dan Zaharescu, subliniază că adaptarea legislației și implicarea farmaciilor în procesul de prevenție sunt pași necesari pentru a crește ratele de vaccinare și pentru a simplifica traseul populației către sănătate.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) își reafirmă angajamentul de a susține toate inițiativele menite să îmbunătățească acoperirea vaccinală în România. Dan Zaharescu, Directorul Executiv al ARPIM, a explicat în exclusivitate la conferința Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare", organizată de DC News Media Group că vaccinarea este o măsură esențială care "salvează vieți", motiv pentru care ARPIM militează pentru un acces mai larg al tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă. În acest sens, în ultimii ani s-au făcut progrese importante, inclusiv prin inițiative care facilitează accesul la vaccinuri prin farmacii.

"ARPIM s-a implicat activ și a susținut toate demersurile care pot să ducă la o mai bună acoperire vaccinală a populației pentru că știm că vaccinarea salvează vieți și ne dorim să avem tot mai mulți români vaccinați de povara bolilor transmisibile prin mecanismul vaccinării. De aceea, milităm pentru accesibilizarea vaccinurilor pentru toți cetățenii României, indiferent de vârstă, iar în ultimii ani s-au făcut progrese semnificative în această direcție.

Vaccinarea antigripală în farmacii care s-a realizat prin implementarea unui program pilot în acest sens și compensarea și eliberarea vaccinurilor prin farmaciilor cu circuit deschis pentru un număr de 8 vaccinuri.

Trebuie să recunoaștem că aceste mecanisme au creat noi oportunități de creștere a ratelor de vaccinare, pe mai multe paliere, prin deschiderea accesului unui număr mai mare de persoane către vaccinuri, oportunități care trebuie dezvoltate în continuare și în același timp trebuie ajustate, în continuare, la mediul în care evoluăm și care este în permanentă schimbare", a explicat Dan ZAHARESCU, Director Executiv ARPIM, în cadrul conferinței cu titlul ”Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare, organizate de DC News Media Group.

Vezi și: 

"Au trecut 11 ani de când am fost diagnosticată și tratată de cancer". Cătălina Pîntea (ADRFR): Prevenția este esențială. Foarte puțini se vaccinează

Vaccinare - FOTO: Freepik

Nevoia de a adapta legislația

ARPIM consideră că, pentru a crește accesul la vaccinare, este esențială adaptarea legislației care să permită permanentizarea vaccinării antigripale în farmacii și să susțină adăugarea altor tipuri de vaccinuri în circuitul farmaceutic. 

"Legislația trebuie adaptată și este un imperativ major de care trebuie să beneficiem. În acest context, considerăm că rolul farmaciilor în optimizarea procesului la vaccinare este foarte important și trebuie să dezvoltăm această colaborare între medic, farmacist și pacient prin extinderea vaccinării în farmacii.

Farmacia este foarte accesibilă populației și tendințele la nivel european și mondial ne arată că, din ce în ce mai multe țări, au văzut această oportunitate de implicare mai mare a farmaciilor în activitatea de prevenție și au reușit să materializeze acest mecanism.

În vederea simplificării rutei de vaccinare, ARPIM propune extinderea programelor de vaccinare în farmacii, pe două direcții principale", a explicat Dan ZAHARESCU, Director Executiv ARPIM, în cadrul conferinței cu titlul ”Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare, organizate de DC News Media Group.

Extinderea programului de vaccinare

Pe lângă vaccinul antigripal, ARPIM propune includerea altor vaccinuri esențiale în programele de vaccinare farmaceutică. Printre prioritățile actuale se numără vaccinul HPV, vaccinul pneumococic și vaccinul DTP, acestea fiind printre cele mai solicitate vaccinuri pe piață. Prin includerea acestor vaccinuri, ARPIM consideră că accesul la prevenție va fi semnificativ îmbunătățit, iar farmaciile vor putea răspunde mai bine cerințelor de sănătate publică.

"Permanentizarea programului de vaccinare anti-gripală în farmacii. A fost inițiat ca un program pilot pentru că a fost nevoie de o testare a metodologiei de lucru și a noilor mecanisme instituționale și logistice care să fie puse în practică. După doi ani de funcționare, programul a arătat că vaccinarea în farmacii funcționează. Se obțin rezultate bune și că odată cu compensarea vaccinurilor, vaccinarea în farmacii a devenit și mai oportună, fiind o măsură complementară pentru optimizarea traseului populației eligibile pentru vaccinare. 

După achiziționarea vaccinului din farmacii, acesta se poate administra pe loc, fără a mai fi nevoie de o a doua vizită la medic și aici ar fi de subliniat faptul că din punct de vedere logistic și al transportului vaccinului, este un avantaj absolut esențial. Vaccinurile trebuie transportate în anumite condiții de temperatură, trebuie păstrate la o anumită temperatură. 

Așa se face un circuit destul de lung al vaccinului și riscurile de depreciere a lui sunt destul de mari. De aceea, considerăm că este momentul pentru transformarea proiectului pilot existent într-un serviciu farmaceutic permanent, cu modificările legislative care sunt necesare și apoi actualizarea ghidului de bună practică farmaceutică a serviciului de vaccinare, astfel încât să ofere cadrul și pentru administrarea altor tipuri de vaccinuri și să devină un serviciu permanent. 

- introducerea de alte vaccinuri în programele de vaccinare în farmacii. Aceasta este o propunere care credem că nu poate fi decât benefică pentru creșterea accesului la vaccinare și propunem să începem acest demers cu extinderea vaccinurilor compensate cele mai solicitate pe piață, și anume HPV, vaccinul pneumococic, vaccinul DTP", a explicat Dan ZAHARESCU, Director Executiv ARPIM, în cadrul conferinței cu titlul ”Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare, organizate de DC News Media Group.

 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel