Faringita reprezintă inflamația faringelui, cunoscută popular sub denumirea de ”durere în gât”. Aceasta se manifestă prin disconfort la înghițire sau durere la înghițire. În majoritatea cazurilor, faringita este de cauză infecțioasă și apare în sezonul rece, însă sunt situații când acest lucru se întâmplă și vara, mai ales când se aerul condiționat este folosit în exces sau când se consumă mai multe băuturi reci pentru a ne răcori.
Faringita, cauze
De cele mai multe ori, faringita apare ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene. Rar, pot fi prezente și alte cauze ce determină instalarea faringitei. Printre acestea se află:
- refluxul gastroesofagian
- alergiile
- toxinele
- traumatismele
- abcesele (peritonsilar, parafaringian, retrofaringian)
- epiglotita.
Peste jumătate dintre cazurile de faringită sunt de origine virală. Cele mai frecvente virusuri implicate sunt:
- rinovirusurile
- adenovirusurile
- coronavirusurile
- virusul Influenza
- virusul Parainfluenza.
Rar, există și situații în care faringita este dată de virusuri precum:
- virusul Epstein-Barr
- virusul Herpes
- virusul imunodeficientei umane
- virusul Coxsackie, arată ClevelandClinic.
Exsudatul faringian, ce este și când este recomandat
Exsudatul faringian este o metodă prin care se poate depista virusul sau bacteria care a provocat faringita, iar în urma rezultatelor să poată fi administrat tratamentul adecvat.
Exsudatul reprezintă orice lichid care filtrează din sistemul circulator în țesuturile vecine în cazul unor leziuni sau zone de inflamație.
Compoziția exsudatului variază, dat include în general apă și substanțe dizolvate, dar și elemente celulare prezente de obicei în sânge: o parte sau toate proteinele plasmatice, globule albe, trombocite și, în caz de deteriorare vasculară locală, globule roșii, arată Centrul Medical de Diagnostic și Tratament ”Dr. Victor Babeș”.
Recoltarea exsudatului faringian se face doar dimineața, înainte de ingestia de lichide ori alimente, precum și înainte de spălatul pe dinți.
Este important ca exsudatul să se recolteze înainte de administrarea vreunui tratament cu antibiotic sau la cinci zile de la ultima doză administrată.
În cazul adulților, este interzis fumatul cu două ore înainte de recoltare.
Virusurile și bacteriile depistate în exsudatul faringian
Aproximativ 70% dintre faringite sunt de natură virală, fiind determinate de rhinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale, paragripale, Coxsackie A, virusul Epstein-Barr, care determină mononucleoza infecțioasă.
În cazul infecțiilor bacteriene, cel mai frecvent este implicat este Streptococcus pyogenes, unul dintre patogenii umani importanţi, singurul rezervor cunoscut în natură fiind reprezentat de pielea şi mucoasele umane.
Acesta imprimă gravitate faringitelor prin complicațiile infecțioase (sinuzite, otite medii, mastoidite, adenite cervicale supurate, abces amigdalian, flegmon amigdalian, celulita difuză a planșeului bucal - angina Ludwig) și post infecțioase (reumatism articular acut, glomerulonefrita acută, cardita reumatismală).
Alte bacterii care produc faringită sunt:
- Arcanobacterium haemolyticum, Staphylococcus aureus
- Streptococii beta hemolitici grup C şi G
- Arcanobacterium haemolyticum
- Chlamydia pneumoniae
- Mycoplasma pneumonia
- Neisseria gonorrhoeae
- Corynebacterium diphteriae
- Asocierea fuso-spirochetozica
- Haemophilus influenzae, arată Science Direct.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.