Expunerea la soare, bombă cu ceas pentru piele. Olga Simionescu: Carcinomul apare după expunere cumulativă, melanomul după expunere intermitentă

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Melanom, cancer piele - Foto: Freepik
Melanom, cancer piele - Foto: Freepik

Medicul dermatolog ne-a spus care sunt cele mai frecvente cancere în relație cu expunerea la soare. Cine face cancer de piele, cine face melanom. "Acum apar carcinoame la 25, la 30 de ani, la 35 de ani. Apare melanom la adolescenți, melanom la adultul tânăr".

Cancerul de piele este o boală complexă, iar cele mai frecvente forme de cancer de piele, asociate cu expunerea la soare, provin din epidermă, adică stratul superior al pielii.

Studiile au demonstrat că toate formele de cancer de piele sunt legate de expunerea la soare.

Carcinoamele sunt asociate cu expunerea cumulativă la soare și afectează în principal persoanele care lucrează în aer liber.

Pe de altă parte, melanomul este legat de expunerea intermitentă la soare și afectează frecvent persoanele care lucrează în interior.

Medicul dermatolog Olga Simionescu ne-a vorbit despre cancerele cutanate, la ce interval de timp apar, cine le face și cum poate omul să-și dea seama că lucrurile au evoluat în această direcție astfel încât să se prezinte cât mai repede la dermatolog.

Potrivit medicului, s-a observat o schimbare către grupe de vârstă tinere în ceea ce privește riscul de incidență a cancerului. Dacă în trecut cancerul de piele afecta persoanele în vârstă, trecute de 60 de ani, în prezent se constată apariția carcinoamelor la vârste din ce în ce mai mici, de la adolescenți, la tineri adulți.

"Cancerul de piele este de foarte multe feluri, în funcție de ce celulă este interesată. Cele mai frecvente și în relații cu soarele sunt cancerele provenite din epiderm. Și în epiderm avem două tipuri principale de celulă - fără pigment, le numim cheratinocit și din proliferarea lor neoplazică rezultă carcinoamele sau melanocitul, celula cu pigment melanină, din proliferarea lor rezultă temutul melanom.

Există dovezi științifice că toate au legătură cu expunerea la soare.

Carcinoamele cu expunere cumulativă, melanomul cu expunere intermitentă. Carcinoamele interesează lucrătorii de exterior, melanomul interesează lucrătorul de interior cu status crescut socio-economic.

Din punct de vedere al vârstei, există acum o mutare către stânga la risc de incidență. Noi știam că un cancer cutanat, carcinom sau melanom, interesează vârstnicii, adică să zic un peste peste 60 de ani. 

Acum apar carcinoame la 25, la 30 de ani, la 35 de ani. Apare melanom la adolescenți, melanom la adultul tânăr.

Noi avem o bază puternică genetic. Poți să stai foarte mult la soare. Dacă tu nu o bază genetică, nu vei face un melanom sau alt tip de cancer. Cu excepția mutațiilor spontane, pentru că în melanom există peste 700 de mutații spontane în viața individului.

Dar dacă tu stai la soare și ai deja o bază familială, dacă antecedentele tale colaterale sunt pozitive pentru cancer de piele, atunci ai un risc ca să dezvolți un cancer", a declarat medicul Olga Simionescu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel