Expunerea la nicotină încă din pântecul mamei duce la probleme de comportament grave la copii. Într-un studiu recent, copiii expuși la fumat în primii 4 ani de viață aveau o mai mare probabilitate să prezinte simptome de hiperactivitate și probleme de conduită.
Studiul, care a fost publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry, a descoperit că asociația a rămas chiar și după controlul nivelului de sărăcie al familiei, educației parentale, istoricului parental de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție, ostilitate, depresie, IQ-ul îngrijitorilor și complicații obstetrice.
Efectele examinate în acest studiu, care a inclus 1.096 de copii, au fost o funcție a dozei de nicotină la care au fost expuși copiii, cum este cuantificată prin cotinina produsă metabolic în saliva lor.
„Studiul de față a examinat dacă magnitudinea expunerii la un mediu cu fumători în primii patru ani de viață aduce o asociere liniară cu simptome de exteriorizare ulterioare", au notat autorii.
Rezultatele sunt conforme cu modelele de animale care demonstrează un efect al expunerii la nicotină asupra dezvoltării continue a creierului în regiuni legate de hiperactivitate și impulsivitate.
„Este foarte mult pus accentul pe pericolele fumatului în timpul sarcinii, dar constatările noastre indică faptul că micuții continuă să fie vulnerabili la efectele adverse ale expunerii la nicotină în primii câțiva ani de viață", a declarat Lisa Gatzke-Kopp, autor principal al studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.