Ieșitul la aer liber în timpul zilei, chiar și în sezonul rece ne poate ajuta să avem un somn de calitatea, potrivit unui studiu recent care a descoperit legătura între anotimpuri și schimbarea tiparului de somn, notează Science Alert.
Dacă vara suntem obișnuiți să stăm afară până la ore mai târzii și să ne bucurăm de apusul de soare și de culorile pe care le desenează pe cer, acele nuanțe plăcute și calde care ne ajută la eliberarea melatoninei, hormonul somnului, iarna situația este puțin duferită, deoarece zilele sunt mai scurte pentru a apuca să profităm de apus.
Iarna dormim la fel de mult, dar mai prost
La acest studiu au participat 507 studenți ai Universității Washigton din Seattle (SUA), iar datele au fost acumulate în perioada 2015-2018 prin intermediul unor brățări de monitorizare. Acestea au măsurat atât activitatea de somn, cât și expunerea la soare.
În timp ce analiza a constatat că numărul de ore de somn acumulate în timpul anului au fost similare, indiferent de anotimp, în lunile de iarnă, participanții la cercetare s-au culcat mai târziu seara și s-au trezit mai târziu dimineața.
În concordanță cu cercetările anterioare, echipa din spatele acestui nou studiu crede că expunerea mai redusă la lumină în timpul zilei poate fi responsabilă de modificări ale ceasului biologic, ceea ce înseamnă că suntem mai puțin pregătiți pentru somn atunci când vine noaptea.
”Organismul nostru are un ceas circadian natural care ne spune când să dormim noaptea. Dacă nu vă expuneți suficient la lumină în timpul zilei, atunci când soarele este afară, acest lucru vă întârzie ceasul și împinge debutul somnului pe timp de noapte”, spune biologul Horacio de la Iglesia de la Universitatea Washington (UW) din Seattle.
De asemenea, cercetătorii sugerează că expunerea la lumină are un impact diferit asupra ceasului circadian în diferite momente ale zilei.
Este mai probabil ca lumina din timpul zilei să vă facă să dormiți mai devreme, în timp ce lumina din timpul nopții - poate din surse artificiale - va întârzia acest moment, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră nu este somnoros decât mai târziu.
Mai mult decât atât, analiza datelor a evidențiat faptul că fiecare oră de expunere la lumină în timpul zilei, chiar și în zilele înnorate, a decalat fazele circadiene ale studenților cu aproximativ 30 de minute înainte.
Cu toate acestea, fiecare oră de lumină de seară a împins aceste faze înapoi cu aproximativ 15 minute.
”Este acel efect de împingere și de tragere. Și ceea ce am descoperit aici este că, din moment ce studenții nu erau suficient de expuși la lumină în timpul zilei în timpul iernii, ceasurile lor circadiene au fost întârziate în comparație cu vara”, a mai spus de la Iglesia.
Vezi și: 8 alimente care ne ajută să slăbim. Popescu: Ajută la metabolizarea proteinei animale
Ritmul circadian, ce este și cum ne influențează sănătatea
Ritmurile circadiene sunt cicluri de 24 de ore care fac parte din ceasul intern al organismului, funcționând în fundal pentru a îndeplini funcții și procese esențiale. Unul dintre cele mai importante și mai cunoscute ritmuri circadiene este ciclul somn-veghe.
Diferite sisteme ale corpului urmează ritmuri circadiene care sunt sincronizate cu un ceas principal din creier. Acest ceas principal este influențat direct de indicii de mediu, în special de lumină, motiv pentru care ritmurile circadiene sunt legate de ciclul zi-noapte.
Atunci când este corect aliniat, un ritm circadian poate promova un somn consistent și odihnitor. Dar atunci când acest ritm circadian este dezechilibrat, poate crea probleme semnificative de somn, inclusiv insomnie. Cercetările relevă, de asemenea, că ritmurile circadiene joacă un rol integral în diverse aspecte ale sănătății fizice și mentale, arată Sleep Foundation.
Cercetările continuă să descopere detalii despre ritmurile circadiene, dar există dovezi că acestea sunt legate de metabolism și de greutate prin reglarea zahărului din sânge și a colesterolului. Ritmurile circadiene influențează, de asemenea, sănătatea mintală, inclusiv riscul de boli psihiatrice, cum ar fi depresia și tulburarea bipolară, precum și potențialul de apariție a bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența.
Cum poți să scapi de insomnie și când trebuie să apelezi la un specialist. Psihoterapeut: Este foarte importantă partea de diagnosticare
Insomnia afectează tot mai multe persoane, viața agitată are un impact uriaș calității somnului, iar tratarea insomniei nu înseamnă în mod deosebit administrarea de medicamente.
”Plecăm de la premisa că somnul este ceva care trebuie să se întâmple într-un moment în care noi decidem că avem nevoie de el. Însă, de fapt, somnul este o funcție fiziologică, este ceva natural, el se instalează în organismul nostru atunci când acesta are nevoie de somn.
Așa că, în loc să mă gândesc ce aș putea să fac înainte de somn, ar fi o nouă perspectivă să îmi evaluez întreaga zi, ce am făcut de-a lungul unei zile, care să promoveze sau nu instalarea somnului și un somn bun și odihnitor”, a declarat Alina Costache, psiholog clinician și psihoterapeut. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Cum să scapi de mahmureală. 4 ingrediente care îți sar în ajutor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.