Expunerea la formaldehidă la locul de muncă, legată de probleme cognitive. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Personal medical
Personal medical

O varietate de locuri de muncă expun oamenii la formaldehidă, un gaz cu miros puternic folosit la fabricarea lemnului și a produselor chimice, a materialelor plastice și în alte aplicații. Un nou studiu sugerează că expunerea pe termen lung la formaldehidă, pe lângă faptul că crește riscul de cancer, poate fi asociată și cu tulburări cognitive. Printre cei care sunt cei mai des expuși se numără angajații din sistemul medical, industria lemnului, spălătorii etc. 

Un nou studiu, publicat în jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie (link direct studiu) sugerează că expunerea pe termen lung la formaldehidă, la locul d euncă, poate fi asociată mai târziu cu tulburări cognitive.

„Știm că expunerea la formaldehidă a fost legată de anumite tipuri de cancer, iar rezultatele noastre sugerează că expunerea la cantități mici de formaldehidă poate fi, de asemenea, asociată cu un nivel mai scăzut de funcționare cognitivă”, a declarat autorul studiului, dr Noemie Letellier, de la Universitatea din Montpellier, din Franța. 

„Oamenii a căror muncă îi expune la formaldehidă ar putea dori să ia măsuri de precauție, iar companiile ar putea dori să caute modalități de a reduce expunerea lucrătorilor la substanța chimică periculoasă”, a arătat cercetătoarea.

Studiul a analizat 75.322 de persoane din Franța, cu o vârstă medie de 58 de ani. Dintre aceștia, 8%, sau 6.026, au fost expuși la formaldehidă în timpul vieții lor profesionale. Ocupațiile lor includ cele de asistente medicale, îngrijitori, tehnicieni medicali, lucrători din industria textilă, chimie și metal, dulgheri și angajați care fac curățenie (inclusiv spălătorii).

Expunerea pe viață la formaldehidă a fost calculată cu un instrument utilizat pentru a estima expunerea unei persoane la potențiale pericole pentru sănătate în diferite ocupații. Oamenii au fost împărțiți în trei grupuri egale în funcție de anii lor de expunere la formaldehidă: scăzută a fost considerată expunerea de șase ani sau mai puțin, medie - de șapte până la 21 de ani și ridicat- de 22 de ani sau mai mult. De asemenea, participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de expunerea lor cumulativă, care este cantitatea totală de formaldehidă la care o persoană este expusă de-a lungul vieții, pe baza probabilității, intensității și frecvenței expunerii.

Funcția cognitivă a fost măsurată folosind șapte teste comune de reamintire a cuvintelor, memorie, atenție, raționament și alte abilități de gândire, pentru a evalua fiecare domeniu și pentru a obține un scor cognitiv global.

După ajustarea în funcție de vârstă, sex, educație și alți factori, cercetătorii au descoperit că persoanele care au fost expuse la formaldehidă la locul de muncă au avut, în medie, un risc cu 17% mai mare de a avea tulburi cognitive, adică probleme de gândire și memorie, comparativ cu cei care nu au fost expuși. Acest lucru a fost valabil pentru fiecare tip de funcție cognitivă testată de cercetători.

De exemplu, unul dintre testele cognitive presupune să potrivești simbolurile cu numerele conform unei chei aflate în partea de sus a paginii. Subiectul copiază simbolul în spații sub un rând de numere. În acest studiu, scorul maxim posibil a fost 135. Grupul care nu a fost expus la formaldehidă a avut un scor mediu de 66, comparativ cu un scor mediu de 63 în grupul care a fost expus la formaldehidă.

Angajații care au fost expuși la formaldehidă timp de 22 de ani sau mai mult au avut un risc cu 21% mai mare de tulburări cognitive globale, comparativ cu cei care nu au fost niciodată expuși la substanța toxică. De asemenea, angajații cu cea mai mare expunere cumulativă la formaldehidă au avut un risc cu 19% mai mare, în medie, de a avea tulburări cognitive, comparativ cu cei care nu au fost expuși.

„Utilizarea formaldehidei a scăzut în ultimele decenii; cu toate acestea, rezultatele noastre evidențiază faptul că există încă mii de oameni a căror muncă îi expune la substanța chimică și se pot confrunta cu riscul de afectare cognitivă mai târziu în viață din cauza acesteia”, a arătat dr Letellier.

Cercetătoarea atrage atenția că studiul nu demonstrează că expunerea la formaldehidă provoacă direct tulburări cognitive, ci că arată doar o asociere. O limitare a studiului este că acesta nu a inclus lucrătorii independenți sau angajații din domeniul agricol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel