Terapia cu estrogen ar putea avea beneficii cognitive pentru femeile aflate în postmenopauză?
Lucrarea de studiu - intitulată „Expunerea vieții la estrogen și cogniția în viața târzie: Studiul Cache" și apărută în jurnalul Menopauzei din North American Menopause Society (NAMS) Society - detaliază noile descoperiri, notează Medicalnewstoday.
Cercetătorii și comunitatea medicală știu de mult că boala Alzheimer tinde să afecteze femeile mult mai des decât bărbații.
Potrivit Alzheimer Society, în Statele Unite, aproape două treimi din totalul persoanelor cu boala Alzheimer sunt femei.
Concret, dintre cele 5,6 milioane de adulți din SUA cu vârsta de 65 de ani și peste care trăiesc cu Alzheimer, 3,5 milioane sunt femei.
În ceea ce privește motivul pentru aceasă situațiel, un grup consacrat de cercetători a sugerat că expunerea la estrogen este răspunsul. După menopauză, femeile înregistrează o scădere a nivelului de estrogen, iar acest lucru le-ar putea face mai susceptibile la Alzheimer, sugerează aceste studii.
Recent, unii cercetători au susținut că sarcina și istoricul reproducerii pot avea un impact asupra riscului unei persoane de a dezvolta această maladie, în timp ce alții au solicitat o reevaluare a rolului terapiei de substituție hormonală în sănătatea cognitivă.
Mai exact, oamenii de știință sugerează recent că terapia hormonală nu este întotdeauna legată de un declin cognitiv, așa cum mulți credeau anterior.
De fapt, noua cercetare sugerează că poate avea efectul opus, beneficiind de fapt sănătății cognitive.
Estrogenul legat de sănătatea cognitivă
Cercetătorii din spatele noului studiu au urmărit clinic peste 2.000 de femei aflate în postmenopauză pe o perioadă de 12 ani și au analizat legătura dintre nivelurile de estrogen și declinul cognitiv.
Au analizat durata de timp în care femeile au avut expunere la estrogen și au reprezentat și alți factori, printre care:
istoricul lor reproductiv
câți ani au trecut între prima lor perioadă și menopauză
numărul lor de sarcini
cât timp au alăptat
dacă ar fi folosit vreodată terapia de substituție hormonală și dacă da, cât timp
Concluzia studiului a fost că expunerea la estrogen este legată de o sănătate cognitivă mai bună la femeile în vârstă. În plus, aceste beneficii au fost mai puternice pentru femeile mai în vârstă din eșantion, care au început să ia estrogenul cel mai devreme.
Prin urmare, aceste descoperiri susțin și „ipoteza critică a ferestrei ". Acest lucru „afirmă că efectele terapiei cu hormoni depind de momentul inițierii cu privire la vârstă, tranziția menopauzei sau ambele și că efectele optime sunt evidente cu inițierea timpurie".
Dr. Stephanie Faubion, directorul medical al NAMS, comentează concluziile, spunând: „Deși evaluarea echilibrului risc-beneficiu al utilizării terapiei hormonale este complicată și trebuie individualizată, acest studiu oferă dovezi suplimentare pentru cognitive benefice efectele hormonoterapiei, în special atunci când sunt inițiate mai devreme după menopauză. "
Acest studiu subliniază, de asemenea, efectele adverse potențiale ale privării precoce de estrogen asupra sănătății cognitive în stabilirea menopauzei premature sau precoce, fără înlocuirea adecvată a estrogenului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.