În ziua de azi, aceasta este cea mai potrivită metodă pentru examinarea cavității uterine. Cu ajutorul ei, medicii specialiști au posibilitatea de a vizualiza direct cavitatea uterină, de a diagnostica și de a trata diferite tipuri de afecțiuni uterine.
5 patologii uterine în care este indicată histeroscopia
Histeroscopia se face sub sedare indusă IV, cu un instrument de electrochirurgie, numit rezectoscop, prevăzut cu o sursă de lumină și o cameră ce transmite imagini pe monitor. Ea este indicată în următoarele patologii:
Fibrom uterin
În timpul histeroscopiei se pot îndepărta fibroamele uterine și se pot corecta malformațiile uterine ușoare. Fibromul uterin este o tumoră benignă ce apare la un număr mare de femei.
Fibromul poate fi descoperit la un control ginecologic de rutină dacă este asimptomatic. Tratarea lui trebuie făcută din timp, pentru că poate crește riscul de infertilitate. În multe cazuri, fibromul produce simptome de sângerare anormală, senzație de presiune pelvină, constipație, balonare, durere lombară, durere pelvină, urinare frecventă. Complicațiile produse de acesta sunt și: oboseala accentuată, infecțiile urinare, anemia, durerile severe, sângerările prea abundente.
Medicii spun că fibromul poate să afecteze fertilitatea femeilor, pentru că:
- Tubii falopieni pot fi blocați
- El poate modifica grosimea mucoasei uterine
- Pot apărea schimbări la forma uterului ce interferează cu mișcările spermei și ale embrionului
- Fluxul de sânge în uter poate fi modificat, ceea ce ar putea reduce capacitatea acestuia de a se prinde de pereții uterului spre a se dezvolta.
Sinechie uterină
Această afecțiune poate fi rezolvată prin histeroscopie, dar trebuie despistată la timp, pentru a aplica un tratament precoce. Ea produce amenoree, respectiv scăderea fluxului menstrual, sau chiar lipsa menstruației. O modalitate de îndepărtare a sinechiei este și prin dilatare cu dilatatoare Haegar. Totuși, cel mai eficient tratament este histeroscopia, pentru că permite localizarea precisă a aderențelor și controlul video al procedurii.
Polipi uterini
Polipii uterini - FOTO: Freepik
Polipii uterini pot fi o cauză a infertilității. Ei pot interfera cu implantarea ovocitului fertilizat și pot induce un mediu nefavorabil pentru fertilizare. Pentru a îmbunătăți șansele de concepție, medicii de specialitate recomandă îndepărtarea polipilor prin histeroscopie.
La unele paciente, în timpul histeroscopiei de diagnostic, medicul poate detecta prezența unui polip uterin și chiar îl poate elimina în același timp, astfel nu va mai fi nevoie de o altă intervenție. Specialiștii spun că îndepăratrea rapidă a polipului este de o mare importanță pentru sănătatea pacientei, deoarece el ar putea degenera într-o tumoare.
Durerea, presiunea pelvină, sângerările după actul sexual, menstruațiile prelungite sau abundente, sângerările neașteptate între menstruații reprezintă simptome, care sunt asociate cu polipii endometriali.
Sept uterin
Acesta este o malformație congenitală, care poate să apară în uterul unei femei. Septul uterin poate afecta fertilitatea și poate crea probleme în timpul sarcinii. El apare în timpul dezvoltării embrionare, în etapele incipiente ale formării uterului. Septul uterin este asociat cu o serie de simptome: dureri menstruale mai mari, dureri în timpul actului sexual, probleme de fertilitate, sângerare menstruală abundentă, complicații în sarcină.
Tratamentul se face prin histeroscopie, intervenție chirurgicală minim invazivă în scopul de a corecta anomaliile anatomice. Asta poate îmbunătăți șansele de obținere a unei sarcinii.
Obstrucție tubară
Obstrucția tubară proximală poate fi rezolvată prin histeroscopie, prin introducerea unui tub lung și subțire în uter, prin vagin. În acest fel se poate rezolva blocajul proximal, presiunea folosită poate forța eliminarea mucusului ce a obstrucționat trompele uterine. Majoritatea leziunilor tubare proximale sunt tratate histeroscopic. Prin eliminarea blocajului, trompele uterine nu vor mai împiedica întâlnirea dintre spermatozoizi și ovul, iar asta crește șansele de obținere a sarcinii.
Dacă ai întrebări privind această procedură, poți afla tot ce trebuie să știi despre histeroscopie pe blogul medicilor de specialitate. Histeroscopia este sigură și necesită o serie de analize cât și evaluarea stării generale de sănătate. Ea durează puțin, iar recuperarea este ușoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.