Expert OMS: ”este încă prea curând” pentru un vaccin împotriva Omicron

Adisa Codruț |
Data publicării:

Un expert OMS în epidemiologie susține că este ”prematur” să se discute despre un vaccin împotriva tulpinii Omicron.

Experţi din întreaga lume revizuiesc în prezent actuala compoziţie a vaccinurilor anti-COVID-19, deşi consideră că este încă prematur să se determine dacă este necesar să fie dezvoltat un ser specific împotriva variantei Omicron, a declarat marţi un expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). "Avem experienţa vaccinului împotriva gripei şi am instituit un grup de lucru în coordonare cu sectorul farmaceutic pentru a determina dacă este necesar un vaccin specific împotriva noii variante, dar este încă prea curând", a declarat la o conferinţă de presă epidemiologul OMS, Abdi Mahamud.

Expertul a precizat că înalta transmisibilitate a Omicron va face ca aceasta să devină varianta dominantă în multe locuri ale lumii, fapt ce reprezintă un pericol pentru acele ţări care au încă grupuri extinse de populaţie nevaccinată. Înainte de a ne gândi la doze de supra-rapel (unele ţări au în vedere aplicarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19), "este necesar să garantăm accesul la vaccin al acelor ţări suprapopulate cu venituri medii/mici", a spus el.

Mutaţiile virusului "se produc la persoane nevaccinate, prin urmare abordarea acestui subiect devine o necesitate categorică pentru a frâna această boală", a subliniat expertul OMS, potrivit Agerpres.

Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au dat publicității marți, 4 ianuarie, un raport potrivit căruia varianta Omicorn nu se transmite la nivel comunitar. La INSP au fost raportate 8.086 secvențieri, dintre care: 7.480 cazuri cu variante COVID care determină îngrijorare (VOC) -  Alpha - 1.722, Beta - 11, Gamma - 23, Delta - 5632 și Omicron - 92.

”Până la data de 2 ianuarie 2022 au fost confirmate 92 cazuri cu varianta Omicron. În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron. Dintre cele 92 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 (68%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă. Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare și data recoltării probei a fost de 39-327 zile, cu o medie de 213 zile și o mediană de 222 zile.

Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron”, se arată în raportul INSP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel