Experți în sănătate publică, coronavirus: Cum trebuie să procedeze oamenii și guvernele

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus,
Coronavirus,

Modul în care indivizii răspund la sfaturile guvernului privind prevenirea răspândirii noului coronavirus COVID-19 va fi cel puțin la fel de important, dacă nu mai important, decât acțiunile guvernamentale, arată experți în sănătatea publică

Modul în care indivizii răspund la sfaturile guvernului privind prevenirea răspândirii noului coronavirus COVID-19 va fi cel puțin la fel de important, dacă nu mai important, decât acțiunile guvernamentale, potrivit unui nou comentariu publicat în The Lancet, al cercetătorilor de la Universitatea Oxford și Imperial College London din Marea Britanie, și de la Universitatea Utrecht și Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu din Olanda.

Pe măsură ce Marea Britanie trece în faza de „întârziere" a abordării unei posibile epidemii (locale) de COVID-19, un nou comentariu, publicat pe 6 martie în The Lancet (link studiu), analizează ce știm până acum despre noul virus. Cercetătorii, conduși de profesorul Sir Roy Anderson de la Imperial College și de profesorul Deirdre Hollingsworth de la Universitatea din Oxford, Big Data Institute, sugerează, de asemenea, ce se poate face pentru a minimiza răspândirea și impactul acesteia.

Măsurile guvernelor, inutile dacă oamenii nu le respectă

Profesorul Hollingsworth a spus: „Nu este posibilă prevenirea completă a infecției și a mortalității, deci este vorba despre atenuarea. Cunoașterea și înțelegerea noastră despre COVID-19 se vor schimba în timp, la fel ca răspunsul. Colectarea și analiza datelor de înaltă calitate vor constitui o parte esențială a efortului de control. Strategiile de comunicare ale guvernului pentru informarea publicului vor fi absolut vitale".

Dezvoltarea vaccinului este deja în curs, dar este probabil să treacă cel puțin un an înainte ca un vaccin să poată fi produs în masă, chiar dacă presupunem că toate studiile au succes. Distanța socială este așadar cea mai importantă măsură, cu cheia de comportament a individului. Aceasta include auto-izolare timpurie și carantină, cererea de asistență medicală la distanță și să nu participi la adunări mari sau să mergi în locuri aglomerate.

Virusul pare să afecteze în mare măsură persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale existente, astfel încât distanțarea socială vizată poate fi cea mai eficientă, notează cercetătorii.

Acțiunile guvernamentale vor fi importante, inclusiv interzicerea unor evenimente de amploare, cum ar fi meciurile de fotbal, închiderea locurilor de muncă, a școlilor și a instituțiilor unde a fost identificat COVID-19 și asigurarea faptului că facilitățile de diagnosticare și consultanța accesată de la distanță, cum ar fi liniile de asistență telefonică, sunt disponibile pe scară largă. Asigurarea asistenței medicale de specialitate este, de asemenea, vitală. Cercetătorii avertizează, totuși, că măsurile la scară largă pot avea un efect limitat dacă nu sunt completate de responsabilitatea individuală.

Toate măsurile, desigur, vor avea un impact economic, iar unele măsuri mai stricte, cum ar fi închiderea orașelor, așa cum se vede în Wuhan în China, pot fi mai puțin eficiente în democrațiile occidentale.

Scopul acestor măsuri de distanțare socială este „aplatizarea curbei" infecției, încetinind răspândirea și evitând un vârf imens în numărul de noi infecții cu coronavirus.

Aplatizarea curbei poate evita copleșirea serviciilor de sănătate, poate menține impactul asupra economiei până la niveluri ușor de gestionat și câștigă mai mult timp pentru dezvoltarea și producerea unor vaccinuri eficiente, a unor tratamente și terapii antivirale eficiente.

Gestionarea situației

Sir Roy a spus: „Guvernul trebuie să decidă asupra principalelor obiective ale atenuării - este minimizarea morbidității și a mortalității asociate, evitarea unui vârf epidemic care copleșește serviciile de îngrijire a sănătății, păstrarea efectelor asupra economiei la niveluri gestionabile și aplatizarea curbei epidemiei pentru a aștepta dezvoltarea și fabricarea vaccinului la scară și terapii antivirale medicamentoase. Subliniem că nu pot fi realizate toate acestea - deci trebuie luate decizii"

Cercetătorii subliniază că un sprijin mai larg pentru serviciile de sănătate și pentru lucrătorii din domeniul sănătății în timpul unei epidemii/pandemii este vital în orice caz - în timpul epidemiei Ebola din 2014-15, rata de deces din alte cauze precum malaria și nașterea a crescut brusc din cauza serviciilor de sănătate copleșite. Numărul de decese cauzate indirect de Ebola a fost mai mare decât numărul de decese cauzate de Ebola în sine, arată ei.

Deși au fost făcute publice în media mai multe evenimente de „suprarăspândire", în care un individ infectat a răspândit în mod inadecvat boala la multe altele, autorii avertizează că există astfel de evenimente în fiecare epidemie/pandemie și că ar trebui să se aibă grijă să nu se producă prea multe dintre acestea.

Conținerea răspândirii unei boli infecțioase se bazează pe păstrarea „numărului de reproducere", R0, numărul de persoane infectate de fiecare persoană infectată, sub 1, până când agentul patogen va dispărea de la sine, în cele din urmă. Dacă R0 crește peste 1, adică fiecare persoană infectată infectează mai mult de o altă persoană, agentul patogen se va răspândi. Datele timpurii din China sugerează că R0 pentru COVID-19 ar putea ajunge la 2,5, ceea ce implică faptul că într-un focar neconținut, 60% din populație ar putea fi infectată. Cu toate acestea, există multe necunoscute cu privire la orice virus nou, iar cu COVID-19, nu este clar în prezent cât timp durează ca o persoană infectată să devină infecțioasă cu ceilalți, durata infecțiozității, rata mortalității și dacă și pentru cât timp sunt infecțioase persoanele înainte de apariția simptomelor. În prezent, nu este clar nici dacă există cazuri de COVID-19 care nu sunt simptomatice.

În comparație cu gripa A (gripa sezonieră obișnuită) și SARS, în prezent se pare probabil că noul coronavirus se va răspândi mai lent, va dura mai mult, ceea ce are implicații economice. Gripa sezonieră este, în general, limitată de vremea mai caldă, dar nu se știe dacă aceasta va afecta COVID-19, de aceea cercetătorii spun că va fi important să monitorizeze răspândirea noului coronavirus în emisfera sudică.

Persoana infectată și contactele ei

Una dintre principalele priorități pentru cercetători și factorii de decizie va fi urmărirea contactelor, modelele care sugerează că 70% dintre persoanele cu care a intrat în contact cu un individ vor trebui să fie urmărite pentru a controla răspândirea timpurie a bolii. Autorii spun că alte priorități includ reducerea timpului de la debutul simptomelor până la izolare, susținerea tratamentului și a diagnosticului la domiciliu și dezvoltarea strategiilor pentru a face față consecințelor economice ale absenței extinse de la locul de muncă.

Autorul profesor Hans Heesterbeek de la Departamentul de Științe ale Sănătății Populației de la Universitatea din Utrecht a declarat: „Măsurile de distanțare socială sunt perturbatoare din punct de vedere social și economic și trebuie căutat un echilibru în cât timp pot fi menținute acestea. Modelele arată că oprirea măsurilor după câteva luni ar putea duce la un nou vârf mai târziu în decursul anului. Ar fi bine să investigăm acest lucru în continuare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel