Există cancer la inimă: simptome, tratament. Rurac, informație în premieră: Pericol de embolie. Se rup bucățele, intră în circulație și faci AVC

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Există cancer la inimă - Foto: Freepick @feepikcontributort
Există cancer la inimă - Foto: Freepick @feepikcontributort

Există cancer la inimă. Cum este posibil, care sunt simptomele și cum se poate trata.

Mulți trăiesc cu impresia că inima nu face cancer, nu are tumori. Ei bine, nu este așa. 

Cancerul de inimă apare atunci când celulele bolnave cresc necontrolat pe sau în apropierea inimii. Aceste celule formează o tumoare. Cancerul care începe în inimă este cancerul primar al inimii. Această formă de cancer de inimă este extrem de rară.

Cancerul de inimă apare mai frecvent atunci când celulele canceroase se răspândesc la inimă de la un cancer dintr-un organ din apropiere. De exemplu, cancerul pulmonar se poate răspândi la inimă, provocând cancerul cardiac secundar. Cancerul care se răspândește este cancerul metastatic.

"Cum a spus cineva, inima e un organ prea nobil să fie afectat de cancer. Dar totuși, există afecțiune neoplazică și la nivelul cordului. Acum nu sunt atât de frecvente. În 26 de ani nu știu, cred că am văzut doar câteva, până în 10 cancere de sarcom cardiac, cu evoluție nefavorabilă.

Mixomul este o tumoare benignă care se dezvoltă la nivelul septului interatrial, adică în atriu, dar pericolul acestei tumori este destul de mare. Pericolul cel mai mare e legat de riscul de embolie a acestuia. Se rup bucățele și după aia sunt introduse în circulație și primele vase în calea arterială sunt vasele cerebrale și atunci riscul unui accident vascular cerebral (AVC) în cadru a acestei patologii este extrem de ridicat.

De aceea, indicația după diagnosticarea mixomului cardiac este intervenție de urgență", a declarat Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă, Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie cardiacă minim invazivă, chirurgie endovasculară și transplant pulmonar, în exclusivitate pentru DC Medical.

De ce este cancerul de inimă atât de rar?

Inima este alcătuită din țesut conjunctiv și celule musculare care nu se transformă foarte repede, ceea ce le face foarte rezistente la cancer. Celulele canceroase cresc și se înmulțesc mai viguros în țesutul epitelial, care tinde să se reînnoiască mai repede și, astfel, este mai susceptibil să apară o mutație (eroare de replicare) care poate duce la cancer.

Țesutul epitelial căptușește majoritatea organelor. Sânii au, de asemenea, acest țesut. Din acest motiv, cancerul afectează mai frecvent țesutul din sâni și organe precum colonul, pancreasul, plămânii și pielea.

Care este semnalul de alarmă al cancerului de inimă

"De cele mai multe ori nu are simptome", spune medicul Stanislav Rurac, care a completat că "poate să fie un semnal de alarmă, un mic accident vascular cerebral dacă nu are colesterol, nu are aterosceloză. Noi știm că fibrilația atrială poate să producă cheaguri de sânge și atunci pacientul e văzut de cardiolog și cardiologul obligatoriu vede ecografic. Sau poate să aibă o simptomatologie a unei stenoze mitrale dacă această tumoară este mare și ea este o tumoară mobilă și poate închide orificiu valvei mitrale și pacienții să vină cu diagnostic de edem pulmonar acut"

Poate apărea la orice vârstă. Marea majoritate a pacienților erau vârstă medie", ne-a mai spus el.

Insuficiența cardiacă bruscă și inexplicabilă este un semn principal al cancerului de inimă. Este posibil să aveți dificultăți de respirație și oboseală extremă dacă tumora apasă pe o cameră a inimii sau crește în interiorul inimii și afectează funcția valvei.

Alte simptome ale cancerului de inimă includ:

- Aritmie (ritm cardiac anormal) sau ritm cardiac rapid

- Dureri în piept

- Leșin

Multe tumori cardiace sunt descoperite întâmplător la un studiu imagistic, cum ar fi o ecocardiogramă (ecografie cardiacă) sau o tomografie computerizată sau un RMN efectuate din alt motiv.

Cancerul cardiac primar se poate răspândi în alte părți ale corpului. Cel mai frecvent se răspândește în sistemul nervos, cum ar fi coloana vertebrală sau creierul. De asemenea, se poate deplasa la plămâni. Simptomele cancerului de inimă care se răspândește includ:

- Dureri cronice de spate

- Confuzie sau probleme de memorie

- Tuse cu sânge.

Cum se tratează cancerul de inimă

 

"Pentru asta se studiază fixarea sau zona de fixare a tumorii de septul interatrial, fiindcă dacă este o fixare mică, atunci practic doar se scoate tumoarea și se cauterizează locul de care a fost fixată această tumoare.

Însă dacă locul de inserție este mare, atunci scoatem nu numai tumoarea, dar împreună cu un segment de sept interatrial și după aceea segmentul se închide cu pericard autolog, adică pericardul pacientului sau o un petic de pericard", a explicat medicul.

"Marea majoritate a defectelor de sept atrial sunt închise în momentul de față, și mai minim invaziv, adică intervențional cu niște dispozitive ca o umbreluță în care se pot închide exact prin intermediul arterei, a arterei vaselor femurale.

Însă defectele mari, de mari dimensiuni sau cele care nu au o margine bine definită de care să se poată prinde această umbreluță se rezolvă chirurgical sau în situații în care avem defect de sept atrial, dar în același timp mai avem și un drenaj venos pulmonar aberant, adică niște artere pulmonare care nu se varsă în atriul stâng, ci în vena cavă superioară.

Și atunci trebuie această intervenție făcută cu redirijarea fluxului sanguin către atriu stâng. E o operație către pediatrică, dar se folosește și în patologia congenitală a adultului", a conchis medicul Stanislav Rurac.

Chimioterapia sau radioterapia (sau o combinație a celor două) pot, uneori, să micșoreze o tumoare la inimă și să amelioreze simptomele.

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii poate fi o opțiune și s-a demonstrat că prelungește viața dacă aceasta poate fi îndepărtată complet. Aceste operații pot fi destul de complexe și se efectuează cel mai bine într-un centru de specialitate.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel