Exercițiile nocturne de rezistență pot îmbunătăți calitatea somnului. Motivul pentru care genuflexiunile sunt printre cele mai eficiente

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercitii de rezistenta Foto: Pexels @Li Sun
Exercitii de rezistenta Foto: Pexels @Li Sun

Exercițiile fizice de rezistență de intensitate redusă, efectuate seara, pot îmbunătăți semnificativ calitatea și durata somnului, potrivit unui studiu recent.

Vezio și: Terapia hormonală în perimenopauză. Cum afectează vârsta biologică și care sunt riscurile de sănătate

Un studiu realizat de Universitatea Otago din Noua Zeelandă sugerează că intervalele regulate de exerciții de rezistență de intensitate redusă seara pot îmbunătăți calitatea și durata somnului.

Cercetarea, publicată în BMJ Sport & Exercise Medicine, a descoperit o legătură între scurtele reprize de antrenament de forță nocturn și aproximativ o jumătate de oră de somn suplimentar.

Acest lucru sugerează că mulți adulți nu fac exerciții fizice și nu dorm bine, dar faptul că știu că nu este nevoie de multe exerciții fizice sau de o intensitate ridicată pentru a îmbunătăți calitatea și durata somnului i-ar putea încuraja să facă mai multe exerciții fizice. Constatările adaugă mai multe nuanțe la problema îndelung dezbătută a impactului exercițiilor fizice nocturne asupra somnului.

Foto: Pexels @Hanna Auramenka

De ce genuflexiuni?

Cercetătorii au efectuat un studiu pentru a investiga beneficiile unor scurte reprize de exerciții fizice de intensitate scăzută pe timp de noapte, care este adesea cea mai lungă perioadă de ședere prelungită, pentru un somn mai bun.

Studiul a implicat 28 de participanți, în principal femei, cu o vârstă medie de 25 de ani. Participanții au fost rugați să stea timp de patru ore și să se uite la televizor, iar apoi să întrerupă acest timp la fiecare 30 de minute prin efectuarea a trei minute de exerciții de rezistență. Cercetătorii au ales genuflexiunile deoarece acestea recrutează cei mai mari mușchi și nu necesită echipament sau spațiu.

Participanții au dormit cu aproximativ 27 de minute mai mult atunci când au luat pauze de activitate, iar calitatea somnului lor a rămas aceeași. Somnul suplimentar a determinat, de asemenea, ca durata medie a somnului celor mai mulți dintre participanți să treacă de sub nivelul recomandat de cel puțin șapte ore pe noapte.

Exercițiile de scurtă durată ar putea fi o soluție ușor de gestionat pentru persoanele care tind să fie sedentare seara, deoarece nu trebuie să se bazeze pe medicamente pentru somn sau să elimine distragerile.

Cu toate acestea, dimensiunea redusă a studiului și datele demografice, constând în principal din femei tinere, sugerează că rezultatele nu se pot aplica unei populații mai largi. Sunt necesare mai multe cercetări pentru validarea și confirmarea rezultatelor.

Citește și: Peste jumătate din populația mondială nu consumă suficiente vitamine și minerale esențiale. Calciul, fierul și vitaminele sunt cele mai deficitare

Beneficii în urma exercițiilor seara

Studiile anterioare au arătat că exercițiile nocturne, în special antrenamentele intense, pot îngreuna adormirea din cauza creșterii temperaturii corpului și a nivelului de stres. Cu toate acestea, o meta-analiză din 2022 a sugerat că exercițiile de intensitate moderată ar putea îmbunătăți calitatea și durata somnului, în timp ce exercițiile de intensitate scăzută tind să scurteze latența somnului.

Autorii celui mai recent studiu nu pot confirma dacă scurte reprize de exerciții fizice de intensitate scăzută au condus la un somn mai lung, dar constatările sugerează necesitatea de a revizui recomandările privind igiena somnului. Dacă faceți exerciții pe timp de noapte, se recomandă ca acestea să fie ușoare sau moderate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel