Exercițiile fizice și îmbunătățirea funcției cognitive la seniori. Beneficiile pot dura ani de zile

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercitiile fizice functie cognitiva Foto: Freepik @yakobchuk
Exercitiile fizice functie cognitiva Foto: Freepik @yakobchuk

Un studiu recent arată că exercițiile fizice de intensitate ridicată pot îmbunătăți funcționarea hipocampului și sănătatea cognitivă la adulții în vârstă.

Un studiu publicat în Aging and Disease a examinat trei niveluri de exerciții fizice în rândul adulților în vârstă sănătoși și modul în care aceste intervenții au afectat funcționarea hipocampului, o zonă a creierului esențială pentru consolidarea memoriei.

Cercetătorii au constatat că participanții care s-au angajat în antrenamente în intervale de intensitate ridicată (HIIT) au înregistrat îmbunătățiri ale funcției hipocampului, pe care le-au păstrat până la cinci ani după începerea intervenției.

Studiul subliniază importanța înțelegerii modului în care exercițiile fizice afectează funcția cerebrală a adulților în vârstă pentru a dezvolta intervenții care întârzie demența sau îmbunătățesc funcția cognitivă.

Cum afectează îmbătrânirea riscul de demență și hipocampul?

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au loc anumite modificări ale creierului, ceea ce face ca anumite activități, cum ar fi atenția, să fie mai dificile și învățarea de noi abilități mai lentă. De asemenea, persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de demență, ceea ce face ca măsurile preventive și intervențiile să fie mai importante.

Cercetătorii unui studiu notează că vârsta poate afecta hipocampul, o parte esențială a creierului care ajută la procesarea memoriei, luarea deciziilor și transformarea amintirilor pe termen scurt în amintiri pe termen lung.

Boala Alzheimer, un tip comun de demență, afectează, de asemenea, hipocampul. Examinarea modului în care intervențiile afectează această zonă a creierului ar putea fi benefică în abordarea declinului cognitiv la adulții în vârstă și, eventual, în prevenirea demenței.

O caracteristică esențială a demenței la vârsta a treia este declinul în domenii specifice ale funcției cognitive, în special cele legate de învățarea spațială și memorie. Hipocampusul este deosebit de susceptibil la îmbătrânire, existând rapoarte privind scăderea volumului și a conectivității hipocampale în funcție de vârstă.

Dr. Michele Longo, neurolog la Centrul Medical Universitar New Orleans, care nu este autor al studiului, sugerează că răspunsurile biomarkerilor mediate de exercițiu ca predictori pentru îmbunătățirea rezultatelor funcționale ale hipocampului ar putea oferi o măsură cuantificabilă pentru furnizarea unui regim eficient de exerciții fizice.

Exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea funcției creierului

Studiul a implicat 194 de participanți cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani, care au fost împărțiți în trei grupuri: intensitate scăzută, intensitate medie și intensitate ridicată.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri: intensitate scăzută, care a inclus exerciții de întindere, de mișcare și de echilibru; intensitate medie, care a implicat mersul continuu pe bandă rulantă; intensitate ridicată, care a inclus intervale de lucru pe bandă rulantă cu o creștere semnificativă a ritmului cardiac; și intensitate ridicată, care a combinat exerciții aerobe și anaerobe.

Participanții au primit apoi programe de exerciții timp de șase luni, sub supravegherea fiziologilor de exercițiu. Au fost efectuate teste cognitive și ale funcției hipocampului și au fost recoltate probe de sânge pentru informații privind biomarkerii.

Testele cognitive au fost efectuate lunar în timpul intervenției și au fost urmărite cu participanții la fiecare șase luni timp de până la cinci ani.

Citește și: Cum să menții o relație între un optimist și un pesimist. Motivul pentru care diferențele de personalitate pot întări relațiile

Foto: Freepik

Cum afectează intensitatea exercițiilor îmbunătățirea cognitivă?

Un studiu a constatat că antrenamentul în intervale de înaltă intensitate (HIIT) poate îmbunătăți semnificativ învățarea spațială dependentă de hipocamp la adulții în vârstă sănătoși. Studiul a constatat că grupul de antrenament cu intervale de intensitate ridicată a prezentat cea mai mare îmbunătățire în evaluările PAL, în timp ce celelalte două grupuri au rămas stabile.

Grupul de antrenament în intervale de intensitate ridicată a avut un volum hipocampal stabil în partea dreaptă, în timp ce celelalte grupuri au înregistrat o scădere în această zonă a creierului.

Grupurile de intensitate mare și medie au avut structuri cerebrale mai bune și o conectivitate funcțională îmbunătățită între mai multe rețele neuronale. Cu toate acestea, la intervalul de 12 luni, îmbunătățirea conectivității funcționale nu a avut loc între perechile de rețele în comparație cu linia de bază în niciunul dintre grupuri.

Modificările anumitor biomarkeri în grupul de antrenament în interval de intensitate ridicată au fost corelate cu îmbunătățirea învățării asociate. Intervențiile de exerciții fizice nu au îmbunătățit memoria de lucru sau recunoașterea emoțională.

Rezultatele sugerează beneficiile potențiale ale exercițiilor fizice asupra creierului, în special pentru cei care se angajează în antrenamente în intervale de intensitate ridicată.

Implicațiile clinice ale studiului ar putea informa intervențiile bazate pe exerciții pentru sănătatea cognitivă la adulții în vârstă, promovând HIIT ca o strategie non-farmacologică pentru a atenua declinul cognitiv legat de vârstă.

Studiul privind intervenția exercițiilor fizice are limitări, inclusiv un număr mic de participanți, criterii de includere și excludere și lipsa unui grup de control sedentar. Cercetările viitoare ar trebui să includă eșantioane mai mari pentru a compara rezultatele.

Studiul a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul exercițiilor fizice asupra memoriei de lucru și diferențele observate în grupul de intervale de intensitate ridicată.

De asemenea, nu este clar dacă metode similare de antrenament în intervale de intensitate ridicată ar produce aceleași rezultate. Dr. Daniel G. Blackmore, de la University of Queensland Brain Institute, a subliniat necesitatea unor intervenții foarte controlate în materie de exerciții fizice, a biomarkerilor ca instrumente de diagnosticare și a factorilor genetici care reglează răspunsul unei persoane la exerciții fizice.

Dr. Blackmore a sugerat că cercetările viitoare ar trebui să se concentreze asupra acestor domenii pentru a stabili eficacitatea intervențiilor de exerciții fizice și pentru a identifica persoanele care vor răspunde sau nu la acestea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel