Un nou studiu realizat de cercetători de la UCL arată că persoanele care fac exerciții fizice pe parcursul întregii vieți au șanse mai mari de a preveni demența, chiar și atunci când prezintă semne de afecțiuni precum boala Alzheimer.
Cercetarea, publicată în Brain Communications, face parte din studiul Insight46, citat de News Medical, care a colectat date de sănătate de la peste 450 de persoane încă din 1946.
Studiul a analizat modul în care activitatea fizică de agrement pe o perioadă de 30 de ani a influențat sănătatea creierului, în special markerii timpurii ai bolii Alzheimer și cogniția la vârsta de 70 de ani. Rezultatele au arătat că persoanele care au fost active fizic, în special înainte de 50 de ani, au avut un hipocampus mai mare – zona creierului responsabilă în principal de memorie.
Persoanele care au practicat exerciții fizice pe parcursul vieții erau, de asemenea, mai puțin expuse riscului de declin cognitiv, chiar dacă aveau semne ale bolii Alzheimer, precum acumularea de amiloid și micșorarea creierului. Acest fenomen a fost mai pronunțat în rândul femeilor.
Înțelegerea modului în care exercițiile fizice schimbă creierul și protejează oamenii de demență ar putea duce la noi intervenții care să prevină apariția acestei afecțiuni.
Dr. Sarah-Naomi James, autorul principal al studiului, a declarat: "Descoperirile noastre arată că menținerea unui stil de viață activ pe tot parcursul vieții, mai ales înainte de vârsta de 50 de ani, poate contribui la menținerea sănătății creierului și la întârzierea semnelor timpurii ale bolii Alzheimer, în special în rândul femeilor".
Pentru a analiza impactul activității fizice asupra creierului, echipa a colectat informații despre cât de frecvent se implicau participanții în activități fizice de agrement pe parcursul celor 30 de ani și cum acestea se corelau cu schimbările fizice în creier observate la vârsta de 70 de ani.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care făceau exerciții fizice cel puțin o dată pe lună înainte de 50 de ani aveau o reducere semnificativă a micșorării hipocampusului, zona creierului afectată pentru prima dată în boala Alzheimer.
Deși activitatea fizică nu a fost legată direct de alți indicatori ai bolii Alzheimer, precum plăcile de amiloid sau micșorarea generală a creierului, s-a constatat că ajută persoanele cu semne timpurii ale bolii să își păstreze funcțiile cognitive, mai ales în cazul femeilor.
Evident, cercetările sugerează că menținerea sănătății creierului poate construi „rezervă cognitivă și reziliență”, ajutând la menținerea memoriei și gândirii pe o perioadă mai lungă, chiar și în fața îmbătrânirii creierului și semnelor de Alzheimer.
David Thomas, Head of Policy and Public Affairs la Alzheimer’s Research UK, a subliniat: "Cercetările arată că aproape jumătate dintre cazurile de demență pot fi prevenite sau întârziate prin abordarea factorilor de risc de sănătate și stil de viață. Studiile ca Insight46 evidențiază nu doar ce factori influențează sănătatea creierului, ci și momentul din viața unei persoane când aceștia au cel mai mare impact".
Se estimează că este posibil să reducem riscul de demență prin exerciții fizice, menținerea unei bune sănătăți a inimii, stimularea creierului și păstrarea conexiunii cu cei din jur. E clar că nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a face schimbări pozitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.