Exercițiile fizice potrivite pentru a reduce stresul și epuizarea la locul de muncă. Un remediu eficient pentru burnout

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
exercitii fizice burnout Foto: Freepik @andreypopov
exercitii fizice burnout Foto: Freepik @andreypopov

xercițiile fizice moderate reduc epuizarea emoțională la locul de muncă și cresc satisfacția profesională, conform unui studiu recent.

Vezi și: Cafeaua și puiul de somn, combinația perfectă pentru o minte alertă. Ce spun experții despre somnul scurt în timpul zilei

Un studiu publicat în Journal of Occupational and Environmental Medicine a constatat că exercițiile fizice moderate pot reduce epuizarea profesională, cu condiția să nu fie prea multe sau prea puține.

Cercetarea, care a intervievat peste 500 de angajați, a constatat că activitatea fizică a afectat epuizarea emoțională și satisfacția profesională numai atunci când exercițiul a fost moderat.

Activitatea de intensitate ridicată nu a redus epuizarea mai mult decât nivelurile mai scăzute de exerciții fizice. Studiul evidențiază intensitatea activității fizice, arătând impactul nivelurilor moderate asupra epuizării. Experții recomandă un amestec de antrenamente de intensitate ridicată și moderate într-o rutină săptămânală pentru a profita de beneficiile activității fizice.

Efectele exercițiilor fizice asupra epuizării

Un studiu realizat de Marenus și colegii săi a urmărit să exploreze impactul oportunităților de mișcare oferite de angajator asupra sănătății fizice a angajaților. Aceștia au cerut unui număr de 520 de angajați cu normă întreagă să completeze sondaje privind stresul legat de locul de muncă și obiceiurile lor de activitate fizică.

Sondajul a definit „activitatea fizică moderată” ca trei sau mai multe zile de cel puțin 20 de minute de activitate fizică viguroasă, cinci sau mai multe zile de cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată sau cinci sau mai multe zile în care s-a făcut o combinație a celor două. Eșantionul a fost împărțit în grupuri cu activitate scăzută, medie și ridicată, pe baza minutelor echivalente metabolice raportate pe săptămână.

Studiul a constatat că participanții care au raportat niveluri moderate de exerciții fizice au fost cei mai puțin epuizați emoțional și s-au simțit cei mai realizați personal. Scorurile de depersonalizare au fost în mare măsură aceleași în toate cele trei grupuri.

Această constatare se aliniază cercetărilor anterioare care arată că activitatea fizică moderată reduce stresul și îmbunătățește starea de spirit, ceea ce ar explica un sentiment mai scăzut de epuizare la locul de muncă.

Edward De La Torre, director adjunct de operațiuni la Chapman University Crean College of Health and Behavioral Sciences, a explicat că studiul are merite academice și practice. Cu toate acestea, studiul are limitări, cum ar fi faptul că se bazează pe date auto-raportate și include doar un număr mic de participanți.

Citește și: Diferența dintre unt și margarină. Care e mai sănătos, de fapt. Cum alegi între unt și margarină pentru o inimă sănătoasă

Foto: Freepik @andreypopov

Activitatea fizică moderată contribuie la satisfacția la locul de muncă

Exercițiile fizice pot reduce epuizarea profesională oferind angajaților timp liber, permițându-le să se recupereze după problemele legate de muncă și să refacă resurse precum sănătatea cardiovasculară, starea de spirit, reglarea emoțională și memoria. De asemenea, persoanele care fac exerciții fizice pot avea mai multă încredere și un sentiment de control, reducând astfel cazurile de epuizare.

Cu toate acestea, este posibil ca antrenamentele de intensitate mai mare să nu fie mai benefice decât exercițiile moderate, din cauza unor factori precum dimensiunea eșantionului studiului care nu a inclus suficienți participanți, dificultatea de a jongla cu responsabilitățile profesionale și cu o rutină de antrenament solicitantă și eliberarea de substanțe chimice în timpul exercițiilor de intensitate mare.

Activitatea moderată este asociată cu echilibrul și bunăstarea generală, în timp ce exercițiile fizice de intensitate ridicată pot duce la stres emoțional și oboseală mentală.

Cum să faci exerciții pentru a combate epuizarea

Rutina săptămânală ideală ar trebui să includă trei până la cinci zile de exerciții foarte dificile și alte zile în care ritmul cardiac este ridicat, dar permite totuși conversația. Printre exemple se numără mersul pe jos, mersul pe bicicletă, yoga și înotul ușorl.

Alte modalități de a crește activitatea includ urcatul scărilor și parcarea mai departe de clădiri. Majoritatea experților recomandă exerciții fizice timp de cel puțin 45 de minute trei sau patru zile pe săptămână, în timp ce alții sugerează până la 75 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată până la ridicată cinci sau șase zile pe săptămână.

Este nevoie de aproximativ șapte săptămâni de efort constant pentru ca schimbările biologice să fie înregistrate în corpul uman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel