În cazul unui pacient cu un cancer rectal avansat, medicii de la Spitalul Clinic SANADOR au realizat una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale disponibile în oncologia modernă: exenterația pelvină totală. Operația a durat mai multe ore și a implicat echipe chirurgicale multidisciplinare care au colaborat pentru a aborda atât metastazele hepatice, cât și invazia tumorii în structurile pelvisului.
Intervenție de 16 ore
O echipă multidisciplinară de medici de la Spitalul Clinic SANADOR a realizat o intervenție chirurgicală maraton de 16 ore pentru a salva viața unui pacient cu un cancer rectal avansat. Operația complexă, care a implicat extirparea tumorii ce invadase toate organele din pelvis și chiar osul sacru, a fost ultima șansă a pacientului, după ce recidiva cancerului și metastazele hepatice l-au adus într-o situație considerată inoperabilă de alte centre medicale.
"A fost un caz complex și a trebuit să ne unim mai mulți specialiști din mai multe domenii, mai multe echipe chirurgicale și atunci fiecare operând partea lui, s-a însumat această perioadă de timp. Pentru noi au fost două ore, la noi trece timpul altfel când ești în timpul intervenției.
Era un caz mai complicat, un cancer rectal avansat care a invadat toate organele din pelvis, inclusiv osul sacru, care a avut și metastaze hepatice operate într-o altă intervenție, dar în momentul prezentării la această intervenție, mai avea un nodul suspect în segmentul 2-3. Intervenția a debutat cu abordul ficatului care a fost disecat din aderențele anterioare și cercetat prin operație intraoperatorie, ca să nu rămână cumva vreun nodul.
Nodulul s-a extirpat împreună cu o porțiune de ficat, s-a trimis la analiză anatomopatologică în timpul operației, care a făcut multe secțiuni și a trebuit așteptat o perioadă de timp. Rezultatul a indicat că nu este neoplazie, ci este o fibroză cicatricială și atunci am putut purcede la operația principală", a explicat dr. Gabriel Mitulescu, medic primar Chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Exentrația pelvină totală, operația salvatoare - FOTO: Freepik@alfonsosoler
Exentrația pelvină totală, operația salvatoare
Exenterația pelvină totală este o intervenție chirurgicală majoră, utilizată în tratamentele cancerului avansat, în special pentru tumorile pelvine (cum ar fi cele de col uterin, rect sau vezică urinară).
Intervenția este efectuată de obicei în cazurile în care tumorile sunt extinse și nu pot fi îndepărtate prin alte metode mai puțin invazive. De asemenea, poate fi necesară în cazul în care cancerul a recidivat.
"Operația principală se cheamă exenterație pelvină totală, pentru că se extirpă toate organele, părțile, structurile moi de la nivelul pelvisului. În plus, pe lângă această mare rezecție s-a făcut și ablația totală a sacrului (...). S-a făcut această exenterație, tumora rămânând doar aderentă de sacru. Toată disecția trebuie făcută în țesut sănătos. Toate organele au rămas într-un bloc, după care, pacientul a fost repoziționat pe burtă, s-a închis temporar.
A venit echipa de neurochirurgie care a purces la ablația totală a sacrului, acest tip însemnând mai multe ore. După ce s-a rezecat, sacul s-a închis și s-a pus pacientul și s-a redeschis pentru a se putea face derivațiile urinare, fecale.
Scoțând organele din pelvis, le necesita pentru a putea să elimine nevoile la nivelul altor orificii decât cele naturale, la nivelul peretelui abdominal", a mai explicat dr. Gabriel Mitulescu, medic primar Chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Reconstrucția pelvină și provocările iradierii
După extirparea organelor pelvine și a sacrului, în zona pelviană a rămas un spațiu tridimensional care a necesitat reconstrucție. Din cauza iradierii excesive aplicate anterior pacientului, vascularizația era compromisă, ceea ce a complicat procesul de vindecare.
"A rămas un spațiu tridimensional cu o vindecare foarte precară pentru că și iradierea făcută în exces anterior a compromis vascularizația și e mult spațiu tridimensional mărgini de niște oase inextensibile, mai ales că s-a extirpat și osul sacru, o echipă de chirurgi plasticieni au mutat lambouri musculare și cutanate care au mai astupat din acest spațiu mult pelvin și acoperit defectul produs de sacru, unde ar fi putut să adere în intestin.
S-a mutat mușchiul drept abdominal cu piele dezepidermizată care a fost transferată în pelvis. Locul gol va fi astupat de către intestin subțire. Pe parcursul intervenției s-a scos și o parte din intestinul subțire care a fost invadat de tumoră, s-a scos partea de colon invadată de tumoră.
Pacientul a avut o prezentare medicală nu chiar foarte timpurie. A fost operat în altă parte și scoasă tumora de rect, dar a recidivat. Problema recidivei a fost că a invadat structurile din jur, a făcut acele metastaze și a fost catalogat ca fiind un caz inoperabil care mai poate fi tratat oncologic cu chimioterapie și iradiere.
Iradierea s-a făcut în exces, s-a făcut cam de 3 ori doza maximă pe care un om ar trebui să o primească, tot în speranța de a-l mai menține în viață cât se poate de mult", a mai precizat dr. Gabriel Mitulescu, medic primar Chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Cancerul rectal - FOTO: Freepik@bili
Recuperare rapidă
După o exenterație pelvină totală, pacienții pot necesita un tratament suplimentar, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia, pentru a gestiona boala.
"Pacientul s-a pus pe picioare după 5-6 zile de la intervenție. A început să meargă, a mai făcut recuperare și în spital. A 14-a zi a fost externat pe picioarele lui. Recuperarea completă durează un an și mai mult până va fi într-o condiție biologică deosebită.
La 4-5 săptămâni de la intervenție, trebuie să înceapă un tratament oncologic de consolidare, pentru că, poate, în timpul intervenției s-au mișcat niște grupuri de celule care au plecat "la plimbare", prin sânge, și ca să nu avem surprize ar trebui să facem un tratament oncologic de consolidare.
E o operație cu consecințe mutilante, dar fiind singura, pacientul respectiv a luat foarte ușor hotărârea pentru că a tot auzit că nu se poate face nimic și când a aflat, în sfârșit, că se poate face, a fost atât de fericit și de bucuros încât semna orice. Dorința de a trăi era mai puternică decât consecințele neplăcute", a explicat dr. Gabriel Mitulescu, medic primar Chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.