Rinichii sunt responsabili de producerea de hormoni și vitamine. Ele sunt importante pentru menținerea echilibrului fluidelor pentru magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, calciu și bicarbonat. Ficatul detoxifică organismul și trebuie să extragă substanțele necesare și nedorite din toate fluidele și alimentele. Depozitează și asimilează vitaminele grase solubile, notează Livestrong.
Vitamina A
Vitamina A activă sub orice formă se păstrează în ficat; deci aporturile dincolo de dozele recomandate ar putea fi toxice. Întrucât ficatul este locul de depozitare, prea mult ar putea copleși acest organ, determinându-l să se suprasolicite. Fundația Internațională a Hepatitei avertizează asupra consumului de vitamina A în exces ca fiind toxic pentru ficat. Administrarea a peste 100.000 de unități internaționale de vitamina A în fiecare zi în mod continuu timp de luni de zile, poate duce la simptome de toxicitate, cum ar fi greață sau vertigo.
Vitamina D
Există două tipuri de vitamina D; D-2 și D-3. Ambele devin forma de D de care corpul are nevoie după ce ficatul și rinichii le prelucrează. Prea mult aport de vitamina D duce la un exces de calciu în sânge. Dacă excesul continuă, depozitele de calciu ar putea ajunge la rinichi și alte organe.
Vitamina B-3
Pentru persoanele fără probleme hepatice, administrarea de miacină sau B-3 nu este o problemă. Dar pentru cei cu probleme hepatice sau boli, prea mult B-3 poate ridica teste ale funcției hepatice. Solicitați unui medic să vă monitorizeze dozele de vitamine pentru a fi în siguranță.
Vitamina C
Deși este un mit că excesul de vitamina C provoacă pietre la rinichi, potrivit Dr. Shari Lieberman, doctor, autor al „The Real Vitamine & Mineral Book", persoanele cu o funcție renală slabă trebuie să fie atenți la consumul de vitamina C. rinichii s-ar putea să nu poată face față excreției sale, iar acidul oxalic din urină poate crește, ceea ce este un semn al agravării funcționării rinichilor. De asemenea, vitamina B-12 poate fi epuizată, provocând alte probleme de sănătate, cum ar fi anemia. Dr. Lieberman recomandă zilnic între 500 mg și 5.000 mg vitamina C.
În opinia doctorului Lieberman, a lua o mulțime de vitamine dintr-o dată nu este ideal. Suplimentele sunt luate cel mai bine în timpul meselor în majoritatea cazurilor și ar trebui să fie răspândite pe parcursul zilei. Dacă luați zilnic 2.000 mg de vitamina C, luați, de exemplu, 1.000 mg de două ori pe zi cu alimente. Administrarea suplimentelor în mod corect va îmbunătăți absorbția și toleranța acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.