Excesul de grăsime în 2 zone ale corpului poate crește riscul de demență și Parkinson. Legătura dintre grăsimea corporală și bolile neurodegenerative

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
grasimea corporala si bolile neurodegenerative Foto: Freepik
grasimea corporala si bolile neurodegenerative Foto: Freepik

Un studiu recent arată că localizarea excesului de greutate poate crește riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Bolile neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson sunt în creștere la nivel mondial, obezitatea fiind legată de un risc mai mare de a dezvolta ambele afecțiuni. Un studiu recent a constatat că localizarea excesului de greutate poate avea un impact mai mare asupra acestor afecțiuni, cu niveluri ridicate de grăsime în partea superioară a brațului și în burtă care cresc riscul.

Numărul persoanelor care suferă de boli neurodegenerative crește rapid, estimându-se că, până în 2050, 153 de milioane de persoane din întreaga lume vor trăi cu demență. Boala Parkinson, a doua cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă, afectează de peste două ori mai multe persoane decât în 1990.

Factori precum obezitatea și lipsa de activitate fizică pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta demență și Parkinson. Menținerea unei greutăți sănătoase și exercițiile fizice pot diminua riscul.

Un studiu care a utilizat date din UK Biobank a constatat că grăsimea suplimentară de pe burtă și de pe braț poate crește riscul acestor afecțiuni, în timp ce creșterea masei musculare ar putea reduce riscul. Studiul a utilizat un grup mare din UK Biobank, dar natura sa observațională și participanții în majoritate albi au limitat generalizabilitatea acestuia.

Zonele cu risc ridicat

Un studiu la care au participat 412.691 de persoane a arătat că 8.224 au dezvoltat boli neurodegenerative, boala Alzheimer fiind cel mai frecvent diagnostic. Studiul a evaluat compoziția corporală, inclusiv talia și șoldurile, forța de prindere, densitatea osoasă și masa grasă și slabă. Rezultatele au arătat că persoanele cu mai multă grăsime pe burtă sau pe brațe prezentau un risc crescut de a dezvolta afecțiuni neurodegenerative.

Densitatea osoasă ridicată și distribuția grăsimii care domină picioarele au redus riscul, în timp ce forța musculară ridicată pare să protejeze împotriva neurodegenerației. Această constatare se aliniază cu cercetările anterioare care sugerează că obezitatea centrală sau abdominală crește riscul de a dezvolta demență.

Creșterea în greutate, obezitatea centrală și grosimea pliului cutanat triceps au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de demență.

Foto: Freepik @prostooleh

De ce ar putea influența compoziția corporală riscul de Alzheimer?

Studiul realizat de Ryan Glatt, coach senior pentru sănătatea creierului și director al programului FitBrain la Institutul de Neuroștiințe Pacific, sugerează că grăsimea crescută de pe braț și de pe burtă poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum boala Parkinson din cauza inflamației, a rezistenței la insulină și a problemelor de sănătate cardiovasculară.

Cu toate acestea, legătura de cauzalitate nu poate fi stabilită ferm și ar putea exista factori de confuzie care nu sunt luați în considerare. Bolile cardiovasculare pot media legătura dintre compoziția corporală și bolile neurodegenerative.

„Deși gestionarea sănătății cardiovasculare este probabil benefică, contribuția specifică a modificărilor compoziției corporale la riscul de boli neurodegenerative necesită investigații suplimentare”, a adăugat Ryan Glatt.

Îmbunătățirea compoziției de grăsime corporală ar putea reduce riscul

Un studiu realizat de Huan Song de la Universitatea Sichuan susține un studiu anterior care a constatat că creșterea masei musculare slabe poate reduce riscul de tulburări neurodegenerative. Studiul sugerează că îmbunătățirea funcției mitocondriale în mușchii slabi ar putea fi responsabilă pentru aceste efecte benefice.

Studiul sugerează că intervențiile direcționate pentru reducerea grăsimii trunchiului și a brațului, promovând în același timp dezvoltarea musculară sănătoasă, pot fi mai eficiente pentru protecția împotriva acestor boli decât controlul general al greutății.

Cu toate acestea, rămâne neclar dacă masa musculară reduce în mod direct riscul sau dacă este doar un marker al unei sănătăți generale mai bune și al nivelului de activitate fizică.

Exercițiile fizice aduc beneficii creierului și restul corpului

National Institute on Aging (NIA) a constatat că menținerea unei greutăți și a unei compoziții corporale sănătoase este benefică pentru sănătatea creierului. Îmbunătățirea compoziției corporale prin exerciții fizice, dietă și gestionarea greutății poate reduce riscul de boli neurodegenerative.

Cu toate acestea, impactul direct al acestor intervenții asupra riscului de neurodegenerare nu este pe deplin stabilit. Studiul sugerează că exercițiile care cresc masa musculară pot fi mai eficiente decât alte forme de exerciții în protejarea împotriva tulburărilor neurodegenerative.

Antrenamentul de forță o dată sau de două ori pe săptămână poate ajuta la menținerea activă atât a corpului, cât și a minții pe măsură ce îmbătrânim, inclusiv ridicarea de greutăți, utilizarea benzilor de rezistență sau exerciții de susținere a greutății corporale, cum ar fi genoflexiuni, flotări sau yoga.

NIA recomandă încorporarea oricărei forme de exerciții fizice în stilul dumneavoastră de viață pe măsură ce îmbătrâniți, deoarece chiar și câteva minute pe zi pot duce la îmbunătățiri importante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel