Excesul de cafea, efect DEVASTATOR asupra creierului: Duce la demență și AVC. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:

O cafea băută dimineața ne dă impulsul de energie de care avem nevoie, dar dacă ajungem să consumăm 6 cafele sau mai multe pe zi, efectele acesteia asupra creierului sunt devastatoare: 

Un nou studiu (link direct studiu) publicat în Nutritional Neuroscience, realizat de cercetători de la Universitatea din Australia de Sud, arată că dacă ajungem să bem prea multă cafea, efectul este devastator asupra sănătății creierului.

În cel mai mare studiu de acest gen, cercetătorii au descoperit că un consum ridicat de cafea este asociat cu volume totale mai mici de creier și cu un risc crescut de demență.

Desfășurat la Centrul australian pentru sănătate de precizie UniSA de la SAHMRI și o echipă de cercetători internaționali, studiul a evaluat efectele cafelei asupra creierului în rândul a 17.702 de participanți la Biobancadin Marea Britanie (cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani), constatând că cei care au băut mai mult de șase căni de cafeaua pe zi au un risc de demență crescut cu 53%.

Cercetătorul principal și candidatul la doctorat UniSA, Kitty Pham, spune că cercetarea oferă informații importante pentru sănătatea publică.

„Cafeaua este printre cele mai populare băuturi din lume. Cu toate acestea, cu un consum global de peste nouă miliarde de kilograme pe an, este esențial să înțelegem orice implicații potențiale asupra sănătății”, spune Pham.

„Aceasta este cea mai extinsă investigație a conexiunilor dintre cafea, măsurarea volumului creierului, riscurile de demență și riscurile de accident vascular cerebral - este, de asemenea, cel mai mare studiu care are în vedere datele volumetrice de imagistică a creierului și o gamă largă de factori de confuzie”.

„Având în vedere toate permutările posibile, am constatat că un consum mai mare de cafea a fost semnificativ asociat cu un volum redus al creierului - în esență, consumul a mai mult de șase căni de cafea pe zi poate duce la riscul bolilor cerebrale, cum ar fi demența și accidentul vascular cerebral.”

Demență și AVC

Demența este o afecțiune degenerativă a creierului care afectează memoria, gândirea, comportamentul și capacitatea de a efectua sarcini de zi cu zi.

Aproximativ 50 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu sindromul la nivel mondial. În Australia, demența este a doua cauză principală de deces, cu aproximativ 250 de persoane diagnosticate în fiecare zi.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, rezultând în foamete de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției. La nivel global, unul din patru adulți cu vârsta peste 25 de ani va avea un accident vascular cerebral în timpul vieții. Datele sugerează că 13,7 milioane de persoane vor suferi un accident vascular cerebral anul acesta, iar 5,5 milioane vor muri ca urmare a unui AVC.

Cercetătorul principal și directorul Centrului australian pentru sănătate de precizie UniSA, profesorul Elina Hyppönen, spune că, deși constatările pot fi neplăcute pentru iubitorii de cafea, este vorba despre găsirea unui echilibru între ceea ce bei și ceea ce este bun pentru sănătatea ta.

De la 6 cafele în sus, efectul e devastator

„Această cercetare oferă informații esențiale despre consumul intens de cafea și sănătatea creierului, dar la fel ca în multe lucruri din viață, moderarea este cheia”, spune prof. Hyppönen.

„Împreună cu alte dovezi genetice și un studiu controlat randomizat, aceste date sugerează cu tărie că un consum ridicat de cafea poate afecta negativ sănătatea creierului. Deși mecanismele exacte nu sunt cunoscute, un lucru simplu pe care îl putem face este să ne menținem hidratat și să ne amintim să bem un pic de apă alături de ceașca de cafea”.

„Consumul tipic zilnic de cafea este undeva între una și două căni standard de cafea. Desigur, în timp ce măsurile unitare pot varia, câteva căni de cafea pe zi sunt în general bune”.

„Cu toate acestea, dacă descoperiți că, în cazul vostru, consumul de cafea se îndreaptă spre mai mult de șase căni pe zi, este timpul să vă regândiți atitudinea”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel