Excese alimentare, cum să le eviți în perioada sărbătorilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Alimentație
Alimentație

Sărbătorile vin de obicei cu excese alimentare. De aceea, unii specialiștii au o serie de sfaturi pentru a evita probleme specifice supraalimentării.

Perioada sărbătorilor este cunoscută ca fiind una în care se consumă multe alimente, mâncăm multe dulciuri, ne răsfățăm, iar asta duce în cel mai bun caz la câștogarea unor kilograme în pluis. În cazuri mai rele, ne trimit la camera de gardă cu indigestii sau cerize biliare.

Aceste obiceiuri nu sunt valabile doar la români. Specialiști iamericani vin cu o serie de sfaturi pentru a „mânca sănătăps” în perioada de sărbători. „Oamenii nu vor să rateze oportunitățile de a consuma alimente speciale, pe care nu le obține deseori să mănânce în alte perioade ale anului”, a spus Kara Bowers, dietetician la Penn State College of Medicine.

„Așadar, atunci când se confruntă cu o „abundență de dulciuri”, în loc să încerce doar un pic din alimentele speciale, poate se dedau mai mult decât ar trebui și sfârșesc prin a supraalimenta.

Apoi, câteva zile mai târziu, o fac din nou la o altă întâlnire”, completează ea.

Bowers oferă următoarele sfaturi pentru navigarea în scena de mâncare de sărbători:

Faceți un plan

"Dacă știți că va fi un eveniment cu un nivel ridicat de carbohidrați, alegeți o salată cu o proteină slabă pentru prânz. De asemenea, mâncarea ușoară în ziua unei petreceri vă va asigura că vă este foame de fapt la eveniment."

Contribuiți cu o mâncare sănătoasă

Când vă oferiți să aduceți un fel de mâncare cu fructe sau legume, asigurați-vă că este o opțiune sănătoasă.

Cercetați „scena”

Analizați întâi bucatele e pe amsă, apoi prioritizați ce credeți că vreți cel mai mult să gustați. Încercați întâi mici cantități.

Alegeți cu atenție

Umpleți jumătate din farfurie cu fructe și legume. Dacă mai doriți în continaure și desertul, tăiați-l în jumătate și lăsați cealaltă jumătate pentru altcineva care ar putea dori doar să probeze.

Exersați atenția la alimente

Mâncați ăîncet. Luați-vă timpul și savurați fiecare mușcătură, mai degrabă decât să îngurgitați cu viteză. "Dă-i corpului tău ceea ce dorește - în porțiuni corespunzătoare. Faceți-vă timp pentru a vă asculta corpul ce anume dorește și dacă vă este foame sau nu.

Nu lăsați farfuria să se golească, în timp ce papilele gustative nici măcar nu au observat. Mestecați, gustați și bucurați-vă cu grijă de fiecare bucată.

Îndepărtați-vă de cei care insistă să vă ofere de mâncare

Dacă știți că cineva va insista să mâncați mai mult, asigurați-vă că nu mâncați tot din farfurie. O farfurie goală este un semn că sunteți gata pentru mai mult. Dacă cel care vă oferă de mâncare insistă, mulțumiți-i cu grație pentru mâncarea delicioasă și schimbați subiectul.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel