În contextul cercetărilor asupra produselor alternative de tutun, accentul este pus tot mai mult pe dezvoltarea și inovațiile tehnologice menite să reducă impactul nociv al fumatului tradițional. Produsele de tutun încălzit sunt promovate ca o alternativă mai sigură la arderea tutunului, oferind utilizatorilor o reducere semnificativă a expunerii la substanțe toxice. Studiile și analizele științifice susțin aceste afirmații, evidențiind beneficiile potențiale ale tranziției către aceste tehnologii moderne în reducerea riscurilor asociate sănătății.
Iată ce s-a prezentat în cadrul evenimentului Open Science by PMI și ce au avut de spus experții din domeniu:
"Produsele de tutun încălzit utilizează tehnologii specifice de încălzire în dispozitivele noastre pentru a evita arderea, reducând semnificativ emisiile nocive în comparație cu țigările.
Dovezile științifice din studiile clinice arată o reducere a expunerii la substanțe toxice atunci când fumătorii înlocuiesc țigările cu produsele noastre alternative, indiferent de tehnologia de încălzire utilizată.
Inovația în domeniul produselor din tutun ajută oamenii să renunțe la fumat, oferind o opțiune mai bună decât continuarea fumatului", Thomas McGrath, Global Head of Scientific and Medical Affairs Strategic Operations and Excellence.
"Expunerea la substanțele chimice și la constituenții nocivi din fum duce la apariția bolilor legate de fumat. Am dezvoltat modalități de a aerosoliza nicotina fără a ajunge la temperaturi de ardere, reducând considerabil expunerea la substanțele chimice nocive.
Produsele noastre se bazează pe totalitatea dovezilor, inclusiv pe formarea redusă de constituenți nocivi și pe o toxicitate redusă în comparație cu continuarea fumatului. Pentru a reduce efectele nocive, este esențial să avem un produs fundamentat științific și ca fumătorii adulți să treacă integral la aceste produse.
Progresele în știință și tehnologie ne-au permis să creăm un portofoliu de produse fără fum de țigară care reduc riscurile pentru utilizatorii individuali. Cele două tehnologii principale de încălzire pe care le folosim sunt încălzirea rezistivă și încălzirea prin inducție.
Încălzirea rezistivă, introdusă în 2014, utilizează o lamă ceramică pentru a încălzi tutunul din interior fără a provoca combustie. Încălzirea prin inducție, utilizată în dispozitivele noastre, încălzește tutunul prin intermediul unei benzi metalice din interiorul consumabilului, eliminând necesitatea unei lame ceramice fragile.
Ambele tehnologii asigură încălzirea controlată a substratului de tutun, prevenind astfel combustia. Inovația continuă și feedback-ul consumatorilor au dus la îmbunătățirea fiabilității produselor și a experienței utilizatorilor", a precizat Carrie Wade, Head of Scientific Engagement.
"Evitarea combustiei în produsele noastre de tutun încălzite conduce la niveluri semnificativ mai scăzute de constituenți nocivi, ceea ce duce la o toxicitate redusă a aerosolului. Verificăm absența combustiei prin operarea produsului într-o atmosferă inertă, cum ar fi azotul, și prin verificarea semnelor precum cenușa, care indică combustia.
Arderea este o reacție exotermă, care eliberează căldură, în timp ce procesul nostru de încălzire este endotermic, necesitând căldură externă fără a genera căldură suplimentară din ardere.
Deoarece nu avem combustie, aerosolul generat nu este fum; acesta este pe bază de lichid, format din evaporarea glicerolului din substratul de tutun. Această metodă produce picături lichide fără miliardele de particule solide prezente în fumul de țigară, o diferență semnificativă.
Lipsa combustiei duce la o reducere de 90-95% a constituenților nocivi și potențial nocivi (HPHC) din aerosol, în comparație cu fumul de țigară.
Analizele riguroase arată că citotoxicitatea aerosolului nostru este cu 90% mai mică, genotoxicitatea este cu 95% mai mică, iar aerosolul nu este mutagenic, spre deosebire de fumul de țigară.
Tehnologiile noastre de încălzire - încălzirea rezistivă și prin inducție - încălzesc substratul de tutun într-un mod controlat, asigurând absența combustiei și niveluri semnificativ mai scăzute de substanțe toxice.
Reducerea semnificativă a emisiilor produse de produsele noastre se traduce printr-o expunere mai mică pentru utilizatori în comparație cu fumatul tradițional al țigărilor.
Atunci când fumătorii inhalează fumul de țigară, substanțele toxice pătrund în plămâni și în fluxul sanguin. Reducerea acestor substanțe toxice în produsele noastre înseamnă o expunere mai mică la substanțe nocive pentru utilizatori.
Utilizăm biomarkeri de expunere, așa cum sunt definiți de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a măsura reducerea nivelurilor de substanțe toxice la utilizatorii care trec la produsele noastre.
Studiile clinice arată că fumătorii care trec la produsele noastre de tutun încălzit au niveluri mai scăzute de substanțe toxice în plămâni și în fluidele corporale, în comparație cu cei care continuă să fumeze.
În studiile noastre, fumătorii care au trecut la tehnologia noastră de încălzire rezistivă au prezentat reduceri semnificative ale biomarkerilor de expunere în comparație cu cei care au continuat să fumeze", a expli Christelle Haziza, Global Head Scientific and Medical Affairs.
"Aceste constatări susțin concluzia că trecerea la produsele noastre de tutun încălzite reduce expunerea la constituenți nocivi și, potențial, reduce riscurile pentru sănătate asociate cu fumatul.
Evitarea combustiei în produsele din tutun încălzite are ca rezultat niveluri semnificativ mai scăzute de constituenți nocivi, reducând toxicitatea generală a aerosolilor.
Verificarea absenței combustiei include operarea în atmosfere inerte, cum ar fi azotul, și monitorizarea absenței cenușii, un semn clar de combustie. Încălzirea endotermică a tutunului prin evaporarea glicerolului produce un aerosol pe bază de lichid, fără particule solide care se găsesc în fumul de țigară.
Tehnologia noastră prezintă o reducere de 90-95% a componentelor nocive și potențial nocive în comparație cu țigările, confirmată prin analize riguroase. Studiile clinice demonstrează o citotoxicitate cu 90% mai mică, o genotoxicitate cu 95% mai mică și o non-mutagenitate a aerosolului nostru în comparație cu fumul de țigară", a adăugat Christelle Haziza.
"Atât încălzirea rezistivă, cât și cea prin inducție asigură o încălzire controlată fără ardere, menținând o reducere consistentă a substanțelor toxice. Trecerea la produsele din tutun încălzite are ca rezultat o expunere mai mică la substanțe toxice în plămâni și în fluidele corporale în comparație cu continuarea fumatului.
Cercetările independente susțin aceste constatări, cu peste 100 de publicații anuale începând din 2020, contribuind la înțelegerea produselor cu risc redus.
Dovezile sugerează că produsele din tutun încălzit ocupă un spectru de risc mai mic în comparație cu țigările combustibile, ceea ce întărește potențialul de reducere a riscurilor.
Recunoscând renunțarea ca fiind optimă, promovarea tranzițiilor către alternative necombustibile se aliniază cu strategiile de reducere a riscurilor", a explicat în încheiere Carrie Wade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.