EVITĂ aceste alimente dacă ți-ai pierdut gustul și mirosul. Pot face mai mult rău decât crezi

DCMedical Team |
Data publicării:

Poate că unul dintre cele mai frecvente simptome COVID-19, dar despre care se vorbește puțin, este pierderea gustului și a mirosului. Poate fi de scurtă durată sau de lungă durată. 

Deși pierderea gustului și a mirosului nu are consecințe imediate asupra sănătății, poate cauza probleme persoanelor active, cu o dietă sănătoasă. A nu putea să te bucuri de mâncare poate fi un lucru tragic pentru unii. 

Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că obții toți nutrienții de care ai nevoie, chiar dacă mâncarea nu are gust și miros.

Cauze pentru pierderea simțului gustului și / sau mirosului

 

„Capacitatea noastră de a mirosi provine din funcțiile unui anumit nerv cranian, iar gustul implică funcțiile multor nervi, inclusiv nervii cranieni specifici”, spune Caroline West Passerrello, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică.

"Gustul și mirosul pot fi afectate individual sau simultan, iar severitatea poate varia de la o afectare ușoară la o pierdere completă."

Ambele simțuri scad în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, deși rata la care se întâmplă asta variază de la persoană la persoană.

Dar există și alte cauze mai specifice ale acestui simptom.

„Inflamația mucoasei nazale și a sinusurilor, care se poate întâmpla atunci când corpul tău se apără împotriva virușilor precum răceala obișnuită sau coronavirusul, este asociată cu olfacția afectată”, spune Passerrello.

„Tumorile, traumatismele craniene și anumite medicamente ne pot afecta și capacitatea de a gusta și a mirosi”, spune ea.

Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care iei prea multe medicamente, dar este deosebit de sever și frecvent în chimioterapie și radiații pentru tratamentul cancerului.

Sfaturi pentru menținerea unei diete echilibrate

 

„Mâncatul fără a avea gust și miros poate deveni neplăcut, deoarece gustul este încă motivul pentru care majoritatea americanilor aleg să mănânce alimentele pe care le consumă”, spune Passerrello.

Așadar, încearcă să stabilești un plan alimentar care să fie plăcut și echilibrat. Medicul nutriționist recomandă ca farfuria de mâncare să fie jumătate cu legume sau fructe, un sfert cu proteine și un sfert cu amidon (de preferință cereale integrale, legume cu amidon, fasole sau leguminoase).

De asemenea, Passerrello avertizează în privința adăugării de sare sau zahăr.

"Fiți conștienți de cantitatea de sare sau zahăr adăugată în alimente - și, în acest caz, nu „sare după gust”, deoarece acest lucru vă poate determina să puneți mult peste recomandarea zilnică de sodiu", spune Passerrello.

În schimb, încearcă să folosești acizi precum sucul de lămâie sau oțetul, pentru a condimenta alimentele. De asemenea, pot fi de ajutor și condimentele. Ardeiul negru, ardeiul iute, scorțișoara, chimenul, pudra de usturoi și ghimbirul sunt arome puternice, pe care le poți folosi în mâncare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel