EVAR și TEVAR: cele două tehnici minune pentru anevrism. Dr. Rodica Niculescu: Anevrismul este izolat astfel încât să nu se rupă și să nu ducă la deces

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
EVAR si TEVAR - Foto: Freepik @brgfx
EVAR si TEVAR - Foto: Freepik @brgfx

Ce sunt procedurile EVAR și TEVAR. Medicul cardiolog Rodica Niculescu ne-a vorbit despre aceste 2 proceduri. Ce trebuie să știi despre ele.

EVAR și TEVAR sunt două proceduri minim invazive utilizate în tratamentul anevrismelor aortice. Aceste proceduri au revoluționat modul în care sunt tratate anevrismele aortice și au dus la îmbunătățirea semnificativă a prognosticului pacienților cu această afecțiune.

Anevrismul aortic reprezintă o dilatare semnificativă a arterei aorte - principala arteră a corpului - manifestându-se în diverse locații. Scopul endoprotezei este de a controla extinderea anevrismului de aortă abdominală, ce prezintă un risc crescut de ruptură și mortalitate.

Atât EVAR, cât și TEVAR au adus beneficii semnificative pacienților, devenind standarde de aur în tratamentul anevrismelor abdominale și toracice. Cu toate acestea, nu toți pacienții sunt eligibili pentru aceste proceduri și uneori se pot întâlni complicații, care necesită monitorizare și management adecvat.

"EVAR și TEVAR sunt niște proceduri care se adresează de data asta vasului principal al aortei. 

TEVAR se referă la afectarea printr-un anevrism sau printr-o disecție de aortă toracică. 

EVAR se referă la disecție sau anevrism de aortă infra-renal. 

Practic e doar această diferențiere de localizare. 

Este un stent acoperit cu o pătură de plastic care susține peretele aortic astfel încât disecția să fie lipită, închisă și fluxul sangvin să fie reluat corect sau anevrismul să fie izolat astfel încât să nu evolueze până la rupere, ceea ce conduce la deces", a declarat Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Ce trebuie să știi despre EVAR (Endovascular Aneurysm Repair):

Este o procedură minim invazivă folosită pentru tratamentul anevrismelor abdominale.

În timpul procedurii, un stent endovascular este introdus printr-un cateter în vasul afectat și plasat strategic în zona anevrismală pentru a susține peretele vasului și a preveni ruperea acestuia.

Avantajele procedurii EVAR includ timp redus de recuperare, scăderea riscului de complicații chirurgicale majore și posibilitatea ca pacienții să fie externați mai rapid decât în cazul intervențiilor chirurgicale clasice deschise.

Ce trebuie să știi despre TEVAR (Thoracic Endovascular Aneurysm Repair):

Este similar cu EVAR, dar se aplică pentru tratamentul anevrismelor toracice, care apar în zona aortei toracice.

Procedura TEVAR implică introducerea unui stent endovascular prin intermediul unui cateter în vasul sanguin afectat din zona toracică a aortei și plasarea stentului într-o poziție care să împiedice extinderea sau ruperea anevrismului.

TEVAR este preferat în mod obișnuit față de abordările chirurgicale deschise pentru anevrismele toracice datorită riscurilor mai scăzute, recuperării mai rapide și mai puținelor complicații postoperatorii.

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel