Europa, dependentă de substanțele active produse în India sau China. Buicu: Determină o problemă la nivel global. Trebuie găsite măsurile prin care aceste soluții active să poată să fi produse

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
europa - FOTO: Freepik
europa - FOTO: Freepik

Europa este dependentă de substanțele active ale medicamentelor care sunt produse în Asia. China și India sunt marii producători globali de astfel de soluții.

Europa este dependentă de substanțele active ale medicamentelor care sunt produse în China sau India. Prof. Dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, a explicat în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”, de la DC MEDICAL, ce implică acest lucru.

”Avem o vulnerabilitate având în vedere faptul că marea majoritate a substanțelor sunt produse în zona asiatică, iar procentul este de 70-80% China și India, cu dispariția zonelor de producție din Europa sau în alte părți ale lumii, ceea ce determină o problemă la nivel global, pentru că dacă se ”supără” India și China trebuie să găsim soluțiile active și trebuie găsite măsurile prin care aceste soluții active să poată să fi produse. 

La nivel național, apreciez faptul că industria a subliniat că în ultima perioadă, lucrurile din punct de vedere al accesului merg mult mai bine. Același lucru îl aflăm și din partea organizațiilor pacienților. Chiar dacă nu avem acces în momentul de față la toate medicamentele posibile, comparativ cu alte state europene pentru anumite domenii, România din punct de vedere al disponibilității medicamentelor stă mai bine. 

Pentru România mi-aș dori ca Ministerul Sănătății, care știe cel mai bine având datele și colaborând cu organizațiile de pacienți, cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să aibă o marjă de mișcare mult mai mare în ceea ce privește încurajarea investițiilor în România. 

Avem nevoie de acces la medicamente, la inovație, dar ne interesează și investiții în capacități de producție în România. Cele care se pot dezvolta în România să fie sprijite, oferind astfel o predictibilitate inclusiv pe zona de producție”, a spus prof. dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”, de la DC MEDICAL.

România, competiție pierdută

”Dacă vorbim de competiție, cu SUA am pierdut demult cursa, dacă vorbim de producția în China, atunci cred că e la îndemâna țărilor membre să facă producție de substanță utilă. Aici ar trebui gândite uzine care să funcționeze pentru întreaga Europă”, a subliniat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”

”În momentul în care capacitățile de producție la nivel european se vor dezvolta, ar trebui să avem un mecanism prin care, în fața companiilor care investesc, România să devină atractivă pentru investiții aici, nu numai pentru piața din România, ci și pentru întreaga piață europeană, atât la nivelul componentelor de producție și inovație. 

Mi-aș dori ca orice companie să aibă capacități de producție în Românie. În momentul de față, sunt medicamente care nu sunt scumpe, iar pacienții din România nu au acces. Primesc numeroase mesaje din partea pacienților cu boli cronice pentru medicamente pe care nu le mai găsesc în România. 

Trebuie să găsim mecanismele prin care aceste medicamente să fie pe piață”, a mai subliniat prof. dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”, de la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel