Europa aprobă primul său vaccin cu ARNm pentru VRS

VRS - Foto: Freepik
VRS - Foto: Freepik

Ce este VRS, cum se transmite și cum poți evita îmbolnăvirea. Europa aprobă primul vaccin împotriva virusului respirator sincițial (VRS).

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat acordarea unei autorizații de introducere pe piață pentru vaccinul mRESVIA (mRNA-1345) împotriva virusului respirator sincițial (VRS) pentru protejarea adulților cu vârsta de 60 de ani sau mai mult împotriva bolilor tractului respirator inferior cauzate de infecția cu VRS.

VRS este un virus respirator sezonier extrem de contagios și o cauză principală a infecțiilor tractului respirator inferior și a pneumoniei. Este un virus respirator comun care provoacă de obicei simptome ușoare, asemănătoare răcelii, dar poate avea consecințe grave la adulții în vârstă.

VRS este una dintre cauzele majore ale infecțiilor tractului respirator inferior, cum ar fi bronșiolita sau pneumonia.

VRS este întâlnit în special la sugari și copii mici, dar și la adulții în vârstă sau cei cu un sistem imunitar slăbit.

Există două subtipuri principale de VRS, A și B, care pot co-circula într-o populație și pot provoca boli cu severitate variabilă.

Printre simptome se numără:

- rinoree

- tuse

- febră

- respirație șuierătoare

- dificultăți de respirație

- iritabilitate

- scăderea apetitului

- letargie

- dureri în gât

mResvia (Moderna Biotech) este un vaccin cu ARNm care constă într-o secvență de ARNm care codifică o glicoproteină F de prefuzie stabilizată. Glicoproteina F este exprimată la suprafața virusului și îl ajută pe acesta să pătrundă și să infecteze astfel celulele gazdă. Conformația de prefuzie a proteinei F este o țintă importantă a anticorpilor neutralizanți puternici și este foarte conservată în subtipurile RSV-A și RSV-B, potrivit Medscape.

Decizia CHMP s-a bazat pe un studiu randomizat de fază 2/3, controlat cu placebo, care a demonstrat eficacitatea vaccinului în prevenirea bolilor tractului respirator inferior la persoanele în vârstă de peste 60 de ani.

Acesta este primul vaccin cu ARNm care vizează un agent patogen, altul decât SARS-CoV-2, care primește un aviz pozitiv din partea CHMP, a declarat EMA.

O decizie finală privind acordarea unei autorizații de introducere pe piață pentru țările UE va fi luată de Comisia Europeană.

Cum se transmite VRS?

VRS se transmite prin contact direct cu secrețiile respiratorii infectate sau prin aer, prin picături generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

De asemenea, virusul poate fi contactat prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi atingerea nasului sau gurii.

Cum poate fi prevenit VRS?

- Igiena mâinilor- spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea unui dezinfectant pe bază de alcool.

- Evitați contactul cu persoanele bolnave

- Curățarea și dezinfectarea suprafețelor și obiectelor frecvent atinse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel