Eugen Teodorovici: Ne trebuie un pact politic pe sănătate, care să fie dus la capăt indiferent cine ar guverna

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici a propus un pact politic pentru sănătate. Foto: DC Medical
Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici a propus un pact politic pentru sănătate. Foto: DC Medical

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, președinte executiv al PSD, a declarat la forumul HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019, organizat de trustul DC Media Group, că este nevoie urgent de un pact politic privind Sănătatea. Toți actorii politici și nu numai, trebuie să se așeze la aceeași masă și să ia decizii pe termen lung, care să fie puse în practică indiferent de cine guvernează, a punctat demnitarul.

Starea actuală a sistemului sanitar se datorează și faptului că actorii politici au transformat Sănătatea într-o mare scenă de luptă, spune ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici. 

„În România, din păcate, orice are și o cheie politică. Orice faci ești acuzat că îți faci campanie, asta e o chestiune care nouă ne face foarte mult rău în România. Că tot timpul politizăm absolut orice. De la cum se poartă omul, până la ideile pe care doar le aduce la masa discuției și încercarea de a rezolva o problemă. E totul politizat. Și în momentul acela mulți dintre cei care sunt etichetați așa poate că renunță la a mai fi atât de vocali", a arătat demnitarul, la forumul HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019.

Vrea soluții concrete de la toți cei implicați

Teodorovici propune ca toți partenerii politici, alături de cei care fac parte din ceea ce se numește sistem sanitar, de stat și privat, să se pună la aceeași masă și să vină cu soluții concrete.

„Sunt dispus să fac rost de finanțare pentru ca cele trei - cinci patologii cu rata cea mai mare de mortalitate, cu cele mai mari costuri generate în economia noastră, să știm ce trebuie făcut pentru ca acest tip de patologie să nu mai fie o problemă pentru noi ca țară. Ce trebuie să fac și cât mă costă asta? Un miliard de euro, două miliarde de euro. Fundamentăm foarte clar ce înseamnă pentru noi ca viață, ca tot, inclusiv costuri salvate în cazul în care acționăm în acest mod, și efectiv noi finanțăm", a arătat ministrul Finanțelor.

Fiind vorba de o luptă politică, nu se mai ține cont că o ideea este bună, iar acest mod de a trata lucrurile e dezastruos. Or, dacă s-ar discuta, asuma și s-ar semna de la început totul, lucrurile ar merge mult mai bine, arată Eugen Teodorovici.

Un pact politic pentru sănătate, vital

„Toate aceste idei trebuie discutate deschis și cu toți factorii politici la masă (...) pentru că dacă vii cu o idee bună, culmea, te acuză tocmai cei care ar trebui să susțină din piață, partea politică, să zic Opoziție. Și atunci poate ar fi indicat ca toți factorii politici decidenți să stea la aceeași masă, discutăm exact despre aceste lucruri, le punem pe hârtie cu calitatea obligatorie de a fi parcurse, și atunci indiferent de cine guvernează, le aplică, fără ca cealaltă parte să primească huiduieli sau tot felul de mesaje astfel încât să nu se facă. Pentru asta e de fapt în România lupta politică. Cum vezi că celălalt vine cu o idee bună, tu trebuie să vii să creezi acel mesaj anti, împotriva acelei idei, tocmai ca la final ceilalți să nu se bucure de rezultatele pozitive și, implicit, de voturi în plus. (...) Din păcate asta e lupta politică, este meschină. De asta spus: e nevoie de un astfel de pact pe sănătate", a subliniat ministrul de Finanțe.

Dacă s-ar face acest pact, atunci sistemul de sănătatea ar avea un parcurs bine trasat și o evoluție firească, independentă de orice culoare politică.

„Am eu ideea asta cu pactul: îți trebuie un pact pe sănătate, un pact pentru fiscalitate. O tot spunem, dar poate așa ar fi ideal, pentru că atunci, repet, oricine guvernează, știm clar că astea sunt liniile de parcurs și pacientul vede clar că este stabilitate, este o coerență, este o predictibilitate în actul medical și că undeva, în 2020 – 2021, suntem și noi ca afară, și nu trebuie să mai pleci din România în afară, decât dacă ai bani de cheltuit și nu ai cum să-i justifici", a punctat ministrul Finanțelor. Iată intervenția sa:

Youtube video image

Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019” a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel