Oameni de știință de la universitățile Maryland și Rice din Houston, SUA, au imprimat 3D un țesut osteocondral care ajută la vindecarea osului și a cartilajului deteriorat în urma leziunilor din sport, la genunchi, glezne și coate, potrivit unui studiu citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii susțin că nu le-a fost ușor să reproducă cartilajul și din pricina porozității, dar că invenția lor „va fi un instrument puternic care va ajuta persoanele cu leziuni sportive comune". Cheia, susțin ei, este imitarea țesutului care se transformă treptat de la cartilajul (țesut condral) de la suprafață la os dedesubt.
„Sportivii sunt afectați de aceste leziuni, dar ele pot afecta pe toată lumea", a spus sean Bittner, un student absolvent de Bioinginerie de anul trei la Universitatea Rice.
Cum va continua proiectul
În Laboratorul de Biomateriale de la Rice s-au printat o serie de amestecuri personalizate ale unui polimer care ar permite celulelor proprii ale pacientului și vaselor de sânge să se infiltreze în implant, fuziond cu organismul.
„În cea mai mare parte, compoziția va fi aceeași de la pacient la pacient. (...) Este inclusă și porozitatea, astfel încât vascularizația poate să crească din osul nativ. Nu trebuie să fabricăm singuri vasele de sânge", susține Sean Bittner.
Proiectul nu se va opri aici și va continua cu determinarea tipului de imprimare a unui implant osteocondral care se potrivește perfect pacientului si care ar permite implantului poros să crească și să se îmbine cu osul și cartilajul.
Cercetătorii cred că pașii făcuți de ei până acum sunt de impact și pot duce la „noi soluții de medicină regenerabilă".
Studiul lor poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.