Accidentul vascular cerebral este o boală care afectează arterele care duc la creier, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și nutrienți, iar acest lucru poate duce la moartea celulelor cerebrale în numai câteva minute. Astfel, accidentul vascular cerebral este considerat o urgență medicală și trebuie acționat în consecință.
Accidentul vascular cerebral (AVC) este a doua cauză de deces la nivel mondial, iar cifra cazurilor a crescut semnificativ între anii 1990 și 2019. Accidentele vasculare cerebrale se produc fie prin ocluzia, astuparea unui vas de tip arterial la nivelul cerebral, acesta fiind AVC ischemic, fie prin crearea unei breșe la nivelul sistemului vascular, adică AVC hemoragic și este însoțit de inundarea cu sânge a țesutului cerebral.
Factorii care pot crește riscul de accident vascular cerebral
Factorii legați de stilul de viață:
- sedentarism
- supraponderabilitate sau obezitate
- consumul în exces de alcool
Factorii medicali:
- hipertensiune
- fumat sau fumat pasiv
- colesterol crescut
- diabet
- apnee în somn
- istoric medical de AVC, infarct de miocard
- infecția cu COVID-19.
Alți factori asociați cu riscul crescut de AVC sunt:
- vârsta, de peste 55 de ani
- genul, risc mai mare la bărbați decât la femei
- hormonii, folosirea anticoncepționalele sau terapiile hormonale cu estrogen cresc riscul de AVC.
În nota ultimelor două idei, legate de gen și hormoni, cercetătorii au investigat efectul pe care îl are expunerea la estrogen, de-a lungul vieții, și riscul de AVC. Estrogenul este principalul hormon feminin, însă este prezent atât la femei, cât și la bărbați.
La femei, estrogenul are un rol în ciclul menstrual și în cadrul sistemului reproducător, în timp ce la bărbați, estrogenul este important pentru funcția sexuală.
Printre rolurile pe care le are estrogenul se află și cel privind protejarea inimii, prin menținerea unei bune funcționări a țesutului cardiovascular și prin stabilizarea tensiunii arteriale.
De asemenea, estrogenul ajută la menținerea fluxului sanguin al creierului, susținând în același timp și memoria.
Estrogenul, protecție împotriva AVC
Ce trebuie reținut este faptul că nivelul de estrogen nu este constant de-a lungul vieții. Acesta începe să crească la pubertate, iar pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, nivelul începe să scadă, lucru care duce la menopauză.
Aceasta poate să se declanșeze mai devreme sau mai târziu, în funcție de o serie de factori, astfel, la femeile caucaziene este în jurul vârstei de 52 de ani, însă medicii dau ca fiind ”normal” intervalul cuprins între 45-46 de ani și 54 de ani.
Unele studii au sugerat au sugerat că un nivel mare de estrogen poate proteja împotriva AVC, de exemplu, femeile tinere au un risc mai scăzut decât bărbații de aceiași vârstă, însă riscul crește după menopauză, când producția de estrogen este redusă, notează Medical News Today.
O mai bună înțelegere a factorilor de risc de accident vascular cerebral ar putea îmbunătăți îngrijirea preventivă și ar putea duce la îmbunătățirea opțiunilor de tratament.
Recent, cercetătorii au examinat legătura dintre expunerea cumulativă la estrogen pe parcursul vieții și riscul de accident vascular cerebral în rândul femeilor aflate la postmenopauză din China.
Aceștia au constatat că femeile cu cea mai mare expunere la estrogen pe parcursul vieții au avut cel mai mic risc de accident vascular cerebral.
Studiul, publicat în revista Neurology, a analizat datele a peste 122 mii de femei aflate în postmenopauză, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, fără accident vascular cerebral anterior.
Acestea au oferit informații cu privire la istoricul reproductiv, inclusiv legat de momentul primei menstruații, vârsta la care au intrat la menopauză, dar și numărul de sarcinii și informații legate de administrarea de anticoncepționale.
Participantele au fost împărțite în patru grupuri, în funcție de durata de viață reproductivă, adică de numărul de ani dintre debutul pubertății și menopauză, intervalul variind între 31 și 36 de ani sau mai mult.
Astfel, oamenii de știință au înregistrat 15.139 de cazuri de AVC. Cercetătorii au constatat că 13,2% dintre femeile din grupul cu cea mai lungă durată de viață reproductivă au suferit un AVC, în timp ce din grupul cu ea mai scurtă durată de viață reproductivă au fost numai 12,6% dintre femei.
Însă, după ajustarea celorlalți factori de risc, precum fumatul, vârsta sau sedentarismul, cercetătorii au descoperit că, de fapt, femeile cu o durată de viață reproductivă mai lungă au avut un risc cu 5% mai mic pentru accidentul vascular cerebral ischemic, respectiv de 13% mai mic pentru cel hemoragic, în comparație cu femeile expuse mai puțin timp la estrogen.
De asemenea, cercetătorii au constatat că durata de utilizare pilulelor anticoncepționale, care este legată de creșterea nivelului de estrogen, a fost asociată cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.
Vezi și: Planta cu beneficii împotriva răcelilor și inflamațiilor pielii. E cunoscută ca aspirina vegetală
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.