Ești stresat și obosit în mod constant? Iată ce trebuie să faci

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Ești stresat și obosit în mod constant? Fă mișcare! Foto: Freepick @creativeart
Ești stresat și obosit în mod constant? Fă mișcare! Foto: Freepick @creativeart

Ești stresat/ă și nu știi cum să-ți gestionezi emoțiile negative? Antrenorii și psihologii spun că poți face acest lucru cu ajutorul sportului.

Emoțiile negative rămân în corp, dacă nu faci nimic cu ele. Exercițiile fizice te ajută însă să faci față stresului. 

Stresul este răspunsul organismului la schimbările care necesită adaptare. Spre exemplu,  într-o situație dificilă, forțele organismului sunt mobilizate, declanșând anumite procese biologice. Dar cel mai interesant lucru este că atât evenimentele negative, cât și cele pozitive pot fi un factor de stres. Mecanismul de reacție la stres este același.

Ce se întâmplă în organism când bei vin alb. Ce este ”furia” vinului alb. De ce femeile sunt mai afectate

Hans Hugo Bruno Selye, biochimistul canadian de origine austro-ungară,  care a introdus în știință noțiunea de stres, vorbește despre două tipuri de stres: constructiv și distructiv.

Primul este stresul pe termen scurt, care mobilizează organismul și îl adaptează la condițiile în schimbare, adică îl ajută la adaptare. Al doua este supratensiunea prelungită, care duce, în cele din urmă, la boli.

Stresul accelerează toate reacțiile biochimice, iar organismul se pregătește să reacționeze:  luptă sau fuge. Energia stocată nu este cheltuită, drept urmare, cu expunerea prelungită la factorii de stres, organismul suferă, iar resursele sale interne sunt epuizate. Într-adevăr, chiar și cauzele nespecifice ale condițiilor stresante (frica de moarte sau de bătrânețe, plictiseala, singurătatea și altele) declanșează aceeași reacție: luptă sau fugi.

Cinci alimente perfecte pentru piele: adaugă-le în dietă la începutul primăverii

Sportul face posibilă eliminarea tensiunii acumulate, pentru a oferi energiei o cale de ieșire.  Influența sa pozitivă se extinde nu doar asupra condiției fizice.

Sportul reglează nivelul de cortizol

Cortizolul este un hormon steroid glucocorticoid. Numit și „hormonul stresului”, cortizolul este responsabil de acumularea de grăsime (ca sursă de energie suplimentară), de descompunerea proteinelor și de creșterea nivelului de glucoză.

Cortizolul ajută organismul să se mobilizeze și să obțină energia de care are nevoie. Activitatea fizică, în funcție de durată și intensitate, poate crește sau scade nivelul acestui hormon în sânge. Activitatea fizică și alimentația adecvată reduce nivelul de cortizol și permit organismului să-și refacă rezervele interne.

Sportul eliberează endorfine

Endorfinele sunt neuropeptide, care afectează starea emoțională a unei persoane și reduc durerea. Ele sunt produse în neuronii creierului. Endorfinele sunt adesea denumite „hormoni ai plăcerii”, deoarece produc sentimente de euforie și sporesc plăcerea. Cu un antrenament activ și exerciții de anduranță, nivelul endorfinelor din sânge poate crește de până la cinci ori în comparație cu starea de repaus.

Cum să mănânci de toate fără să te îngrași. Patru trucuri care activează metabolismul

Sportul îmbunătățește condiția fizică generală și crește stima de sine. Nu e de mirare că  mișcarea este viață. Când facem mișcare fizică (sport, dans, Pilates, yoga sau antrenament de forță), producem anumiți hormoni care sunt responsabili pentru a simți bucuria, a genera energia și a crește rezistența.

Se întâmplă adesea ca din cauza apatiei, lenei, depresiei, să nu vrei să faci mișcare. Dar trebuie doar să începi și vei vedea că starea de spirit și condiția fizică se vor îmbunătăți rapid.

Dacă, de exemplu, te doare capul din cauza muncii sedentare, atunci acesta este modul în care corpul semnalează congestia în regiunea vertebrelor cervicale. Congestia limfatică provoacă slăbiciune, oboseală, umflături și chiar convulsii. Iar sportul ajută la eliminarea tuturor acestor lucruri.

Cinci reguli pentru normalizarea metabolismului. Ține cont de ele și vei slăbi repede

De ce exercițiile îmbunătățesc stima de sine? Un stil de viață sedentar afectează negativ silueta. Iar antrenamentul ajută corpul să fie tonifiat, suplu și frumos. Reflecția în oglindă te va mulțumi, iar atitudinea față de propria persoană se va schimbă.

Sportul îmbunătățește procesele mentale, crește autocontrolul, stabilitatea emoțională, încrederea în sine, inițiativa, acceptarea corpului. 

Sportul îmbunătățește somnul

Acum multe profesii sunt asociate cu munca intelectuală, ceea ce duce la un stil de viață sedentar și o sănătate precară, inclusiv tulburări de somn. Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea calității somnului. Și o persoană care doarme bine are o capacitate de lucru și rezistență mai mare, o stare de spirit mai bună și o sănătate de fer.

Un condiment din bucătărie poate fi foarte util pentru combaterea diabetului

Acest lucru este dovedit de cercetările efectuate de Kelly Glazer Baron, profesor asistent de sănătate publică în cadrul Departamentului de Medicină de Familie și Preventivă, privind relația dintre exercițiile intense și somn.

Ea a invitat un grup de persoane diagnosticate cu insomnie și activitate fizică scăzută. Timp de patru luni, jumătate din grup a continuat să ducă un stil de viață normal, iar cealaltă jumătate a făcut sport (de patru ori pe săptămână timp de o jumătate de oră). Ca rezultat, somnul s-a îmbunătățit la persoanele care au făcut sport. Activitatea fizică moderată regulată a îmbunătățit calitatea somnului și starea generală a corpului. Antrenamentul de intensitate moderată au crescut concentrarea cu 45%.

Cum să alegi activitatea fizică potrivită?

Dacă îți asculți corpul, vei înțelege cât de mult îi place mișcarea. Din fericire, astăzi alegerea este foarte mare: pilates, antrenament de forță, box, triatlon, alergare, înot, exerciții cu bandă elastică, antrenament cardio, zumba și multe altele. Iar capacitatea de a te antrena online extinde posibilitățile la infinit!

Este important să găsești activitatea potrivită pentru a te menține într-o dispoziție bună! Chiar și plimbările lungi vor fi de folos. Iubește-te și nu-ți chinui corpul cu efort fizic, ci fă sport de plăcere!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel