Se crede că lichiorul de ouă își are originea într-o băutură europeană medievală numită "posset", care era preparată din lapte fierbinte, îndulcit și închegat cu bere sau vin. În secolul al XVII-lea, sherry a înlocuit berea sau vinul, făcând-o asociată cu toasturile și sărbătorile.
Posset s-a răspândit în cele din urmă peste Oceanul Atlantic și a devenit unul dintre preferatele americanilor coloniali. Romul din Caraibe era mai ușor de procurat și mai accesibil, ceea ce l-a făcut să devină lichiorul preferat pentru lichiorul de ouă la acea vreme.
Originile lichiorului de ouă nu sunt clare, dar se crede că unii americani își iubeau atât de mult lichiorul încât s-au revoltat pentru el. În 1826, un colonel a interzis cadeților de la West Point să consume, să cumpere sau să depoziteze alcool. Cadeții au aflat că lichiorul de ouă ar fi lipsit de alcool și au făcut contrabandă cu whisky, ceea ce a dus la revolta eggnogului și la expulzarea a 20 de cadeți.
Ingrediente
Băutorii sunt captivați de gustul delicios și de textura cremoasă a acestui preparat festiv, în timp ce închină un toast pentru noul sezon.
În mod tradițional, lichiorul de ouă este un punch cu lapte. Acesta amestecă gălbenușuri de ou și albușuri de ou crude, bătute cu smântână, zahăr și lapte.
Este o practică obișnuită să se includă băuturi spirtoase distilate, cum ar fi brandy, whisky sau bourbon, fie separat, fie în combinație.
Deși lichiorul de ouă este adesea servit rece, poate fi încălzit în serile deosebit de friguroase.
Locația în care se consumă lichiorul de ouă poate influența aroma acestuia. O versiune americană clasică are o textură cremoasă, spumoasă din cauza ouălor și un gust dulce, cu aromă de vanilie. Variantele mai moderne folosesc condimente calde precum nucșoara și scorțișoara, potrivit Healthline.
În variantele portoricane, smântâna groasă este înlocuită sau completată cu lapte sau suc de nucă de cocos. Iterațiile moderne ale acestui fel de mâncare portorican se referă la băutură ca fiind "coquito" și exclud complet ouăle.
În Mexic, smântâna groasă este înlocuită cu un amestec de lapte și pastă de migdale. În plus, în această interpretare se folosesc condimente precum scorțișoara și vanilia. Noi îi spunem "rompope".
Alcoolul este un element popular în lichiorul de ouă în întreaga lume. Aromele menționate mai sus se amestecă cu aromele băuturilor alcoolice distilate dacă rețeta de lichior de ouă este făcută cu spice de alcool.
Valori nutriționale
Lichiorul de ouă este o băutură groasă. Într-adevăr, o versiune de modă veche, comercială, fără alcool, are 200 de calorii și 10 grame de grăsime într-o doză de 120 ml, ceea ce reprezintă 13% din valoarea zilnică (DV) pentru acest nutrient.
Nu uita că numărul de calorii crește atunci când adaugi lichior distilat. De exemplu, 30 ml din popularul brandy cu alcool adaugă 65 de calorii. Mai multe rețete sugerează dublarea acestei cantități pentru fiecare porție, rezultând o porție de lichior de ouă infuzat cu brandy care conține 265-330 de calorii.
Compoziția nutrițională a lichiorului de ouă din comerț poate diferi semnificativ în funcție de componentele folosite.
Conceptul de lichiorul de ouă comercial, așa cum este definit de Food and Drug Administration (FDA), nu este strict definit. În mod legitim, lichiorul de ouă poate avea în mod legitim până la 1% de gălbenuș de ou în substanță solidă. Interesant este că trebuie să includă și cel puțin 6% de grăsime din lapte.
Poți face lichiorul de ouă vegan și acasă. În variantele făcute în casă, nucile caju și condimentele prăjite sunt amestecate cu o bază de lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale sau de cocos.
Factori de risc
Rețetele tradiționale de lichior de ouă folosesc adesea gălbenușuri și albușuri de ouă crude pentru a îngroșa și emulsiona băutura, dar acestea pot fi contaminate cu Salmonella, un factor important în bolile de origine alimentară. Salmonella este o bacterie care poate provoca boli de origine alimentară, în special la cei cu un sistem imunitar compromis.
Deși se crede că conținutul de alcool al lichiorului de ouă poate proteja împotriva Salmonella, nu există suficiente dovezi științifice care să susțină acest lucru.
Un studiu neoficial a constatat că lichiorul de ouă îmbibat cu alcool a eliminat Salmonella după 3 săptămâni la frigider, la temperaturi sub 4°C, dar acest efect nu a fost observat atunci când a fost depozitat pentru mai puțin timp.
Pentru a fi în siguranță, se recomandă să încălzești lichiorul de ouă înainte de a-l consuma, cu o temperatură minimă sigură de gătire de 60°C. Amestecarea gălbenușurilor de ou cu zahăr poate încălzi amestecul până la 71°C, ceea ce se crede că distruge majoritatea agenților patogeni.
Alte opțiuni includ utilizarea ouălor pasteurizate sau tratate termic sau opțiunea pentru versiunile vegane. Versiunile de lichior de ouă cumpărate din magazin sunt pasteurizate și nu necesită încălzire.
Acestea fiind spuse, lichiorul de ouă, o băutură festivă de sărbători cu origini în Europa medievală, se prepară din gălbenușuri și albușuri de ou crude, smântână, zahăr și condimente. Acesta poate avea note de vanilie, condimente calde sau nucă de cocos.
Este adesea condimentat cu băuturi spirtoase distilate, cum ar fi brandy, rom și whisky, ceea ce îi afectează aroma și profilul nutrițional. Deși se crede că alcoolul ucide potențialii agenți patogeni din ouăle crude, nu există suficiente dovezi care să susțină acest lucru.
Dacă bolile de origine alimentară reprezintă o preocupare, luați în considerare încălzirea amestecului de lichior de ouă făcut în casă, utilizarea ouălor pasteurizate sau consumul de alternative vegane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.