Cazul Sfântul Pantelimon "e punctul culminant al unui sistem care, timp de 30 de ani, a fost imperfect, neperformant, superbirocratizat". Radu Gănescu: Avem o lipsă cruntă legislativă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
sistem de sanatate- FOTO: Freepik
sistem de sanatate- FOTO: Freepik

Cazul de la Spitalul Pantelimon "este exact punctul culminant al unui sistem de sănătate care, timp de 30 de ani, a fost imperfect, neperformat, superbirocratizat", spune Radu Gănescu, președintele COPAC.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), și-a exprimat recent îngrijorarea față de starea sistemului de sănătate din țară, subliniind că recentul scandal din spitalul Pantelimon este doar vârful icebergului într-un sistem profund deficitar.

"Poziția noastră a fost încă de la început una de îngrijorare, din cauza faptului că există posibilitatea ca în spitalele din România să se întâmple acest lucru. Dacă vorbim de crimă cu premeditare, lucrurile sunt într-o altă situație. Ne-am exprimat îngrijorarea că există acele orgolii medicale între personalul medical, management, conducere, șefi de secții, care duce la un circuit defectuos în cadrul unui spital și, ca repecursiune este exact asupra pacientului.

Am urmărit ce s-a întâmplat din punctul de vedere al controlului, din punctul de vedere al autorităților, al Colegiului Medicilor și ultimul lucru care a dus la această punere sub acuzare și ajungerea în instanță.

La ora actuală, după atâtea dezbateri și fără a discuta din punct de vedere medical, ca Asociație suntem rezervați în a ne pronunța o opinie. Personal, vreau să lăsăm instituțiile să găsească soluții, dar ceea ce ne dorim ca indiferent de rezultatul acestei discuții mediatizate, să avem niște lucruri concrete care să ne ducă în realitatea anului 2024", a explicat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Sistem de sănătate - FOTO: Freepik@alexokov

Sistem de sănătate imperfect, neperformant, superbirocratizat

Gănescu a explicat că, în ciuda investigațiilor și controalelor, problema principală rămâne sistemul în sine, care este "imperfect, nereformat și superbirocratizat". 

"Ce am observat, personal, ca pacient, că este exact punctul culminant al unui sistem de sănătate care, timp de 30 de ani, a fost imperfect, neperformat, superbirocratizat, iar efectele se văd în profesioniștii care lucrează în sistemul de sănătate și în pacienții care beneficiază de acest sistem de sănătate.

Vedem ce probleme mari ne face încă faptul că trebuie să umblăm cu foile de hârtie după noi și trebuie să scriem 24 din 24 de ore pe foi de hârtie care pot fi schimbate, pot fi modificate, care pot fi o dovadă sau nu pot fi dovadă, dar oferă incertitudine pentru toată lumea.

În cazul controalelor sunt verificate hârtiile, nu pacienții. Toate instituțiile verifică hârțogăreala. Avem nevoie de digitalizare ca să scăpăm de toată munca. Ne mai arată că avem o lipsă cruntă legislativă sau reglementări în ceea ce înseamnă zona de paliație. Asta a fost o zonă evitată de foarte mulți ani de zile. Nu se face o legislație corectă, dacă în 15 ani, ai 15 miniștri. Nu putem să fim stabili și nu putem să avem continuitate. 

Sunt foarte multe probleme, dar dacă de fiecare dată ne blocăm în a scoate un vinovat pe tavă și mâine o luăm de la capăt indiferent cineva va veni, nu vom reuși să mergem mai departe",  a mai explicat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel