Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală în SUA. Aproximativ unu din șase adulți vor avea depresie la un moment dat în viață, conform Centrelor de control și prevenire a bolilor. Oricine poate deveni deprimat, indiferent de vârstă, sex, rasă sau mediu, notează Health.
Există dovezi că depresia se poate moștenii în familie, ceea ce sugerează că factorii genetici contribuie la riscul dezvoltării depresiei, spune Natalie Dattilo, doctor și director al serviciilor de psihologie la Brigham și Spitalul pentru femei din Boston, pentru Health. Cercetarea este în stadii incipiente și încă nu se știu prea multe despre baza genetică a afecțiunii. Studiile sugerează însă că variațiile în multe gene, mai degrabă decât într-o singură genă, se combină pentru a crește riscul dezvoltării depresiei.
Depresia nu are un model clar de moștenire genetică, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate. Este adevărat că persoanele care au o rudă de gradul întâi (cum ar fi un părinte sau o soră) cu depresie sunt de două până la trei ori mai predispuși să dezvolte afecțiunea. Pe de altă parte, multe persoane care dezvoltă depresie nu au antecedente familiale ale tulburării și multe persoane cu o rudă afectată nu o dezvoltă niciodată.
Depresia poate fi cauzată de o serie de factori, spune Dattilo. „Când lucrez cu oamenii pentru a-i ajuta să înțeleagă de unde provine depresia lor, ne gândim la asta din perspectivă biopsihosocială", spune ea. "Acest lucru este biologic, psihologic și social. Toate aceste lucruri trebuie luate în considerare."
Pentru unii oameni, depresia poate fi în mare măsură biologică, ceea ce înseamnă că au moștenit predispoziția la afecțiune, spune Dattilo. Componenta biologică a modelului biopsihosocial (BSP) privește modul în care lucrurile precum vulnerabilitatea genetică, sănătatea fizică și genul afectează starea de spirit. Componenta psihologică se concentrează pe respectul de sine, abilități de coping și emoționalitate. Iar componenta socială explică circumstanțele familiei, statutul socioeconomic, relațiile dintre colegi și nivelul de educație, printre altele. Oricare dintre acestea poate contribui la riscul dezvoltării depresiei.
Având un istoric familial al afecțiunii poate crește riscul, deoarece copiii pot învăța stiluri de gândire de la oamenii din jurul lor, spune Dattilo. Dacă un copil este martor la o luptă a părinților sau a fraților cu depresia, este posibil să dezvolte o perspectivă pesimistă asupra vieții, ceea ce este un factor de risc pentru depresie. „Perspectiva ta asupra vieții poate fi puternic influențată de oamenii cu care ai petrecut mult timp mai devreme în viață", spune ea, „și asta îți poate contura viziunea asupra lumii și modul în care te aștepți să se întâmple lucrurile".
Întrucât istoricul familial poate contribui la riscul de depresie în mai multe moduri, este important să fiți conștienți dacă aveți membrii ai familiei care s-au luptat cu afecțiunea. Laura Honos-Webb, doctorand, autorul Ascultarea Depresiei, spune pentru Sănătate că cei care au un istoric familial ar trebui să încerce să fie mai atenți la propria dispoziție. Este esențial să înțelegeți cum este starea dvs. de spirit normală și să fiți atenți la orice schimbare. Dacă observați o schimbare, chiar dacă este minoră, luați în considerare să solicitați ajutor. „Fii proactiv și protector", recomandă Honos-Webb.
De asemenea, fiți conștienți de cum au fost tratați membrii familiei cu depresie și cum au răspuns la acest tratament. „Acest lucru vă va informa mai bine medicul cu privire la care tratamente vor fi cele mai eficiente pentru dumneavoastră", spune Dattilo, explicând că membrii familiei răspund adesea la aceleași tratamente.
Ar trebui să fie îngrijorat cineva cu un membru al familiei care se luptă cu depresia? Dattilo spune că nu neapărat, dar ar trebui să fie conștienți. Depresia poate fi cauzată de mai mulți factori și multe persoane cu o rudă afectată nu dezvoltă niciodată tulburarea. Este ceva de care trebuie să aveți grijă - dar să nu vă îngrijorați prea mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.