Erupția limfomului, simptome, cauze și factori de risc

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Limfomul este un tip de cancer care începe în celulele imune numite limfocite. Când limfomul afectează pielea, poate provoca o erupție cutanată care apare ca unul sau mai mulți pete, plăgi sau noduli roșiatici.

 

O erupție cutanată a limfomului, cum ar fi fungoidele micozei (MF), pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczema, care poate provoca simptome similare. O persoană poate prezenta și alte simptome, iar acestea îi pot ajuta pe medici să facă diagnosticul corect, notează Medical News Today.

Diagnosticul și tratamentul precoce sunt vitale, iar combinația de abordări va depinde de tipul de limfom pe care îl are o persoană. În acest articol, aflați mai multe despre erupții ale limfomului.

Ce este erupția limfomului?

Este ușor de confundat o erupție limfomă cu erupții ale altor afecțiuni.
O erupție cutanată a limfomului nu este un termen pe care medicii îl folosesc de obicei, dar unii utilizează termenul pentru a descrie simptomele legate de piele ale limfomului.

Erupțiile cutanate sunt simptome neobișnuite ale limfomului Hodgkin, dar pot rezulta mai des din alte tipuri de limfom care încep din celulele T sau B.

Societatea Americană de Cancer remarcă faptul că aproape jumătate din limfoamele cutanate sunt MF. Cel mai frecvent tip de limfom cutanat cu celule T, MF apare atunci când celulele T canceroase sunt prezente pe piele, cu o prezentare caracteristică a plasturilor, plăcilor și uneori leziunilor asemănătoare tumorii.

Cel mai frecvent semn de MF este o erupție cutanată formată dintr-unul sau mai multe pete de piele inflamate, scaltoase. Aceste plasturi sunt în general mâncărime și sunt mai ușor de recunoscut într-o distribuție a costumelor de baie, care apar frecvent pe fese și coapse.

În timp, erupția poate deveni mai severă și se răspândește în alte zone. Pielea afectată poate deveni groasă și dură și poate forma plăci ridicate. Plăcile se pot întuneca și este posibilă sângerarea. Unele formează leziuni crescute asemănătoare tumorii.

Alte persoane cu MF pot prezenta o roșeață foarte uscată și mâncărime peste majoritatea pielii lor, iar acest lucru poate indica sindromul Sezary.

Medicii consideră că sindromul Sezary este relativ distinct de MF tipic. În sindromul Sezary, celula T canceroasă este un tip diferit de cel al MF.

În timp ce MF este cel mai frecvent tip de limfom cutanat cu celule T, există multe alte tipuri, dintre care unele sunt foarte rare.

Alte simptome

Orice simptome suplimentare pot depinde de tipul de limfom pe care îl are o persoană.

Unele persoane cu MF nu au alte simptome, la început, dincolo de erupții cutanate.

Erupția și plăcile se pot agrava pe măsură ce starea progresează. La unii indivizi, leziuni asemănătoare tumorii se dezvoltă pe piele. Cancerul se poate răspândi în ganglionii limfatici sau în alte zone ale corpului.

Simptomele de răspândire sau progresie pot include:

agravarea mâncărimii
bulgări și umflături (limfadenopatie)
febră
frisoane
transpirații de noapte
pierdere în greutate

Aceste simptome pot rezulta din numeroase tipuri de limfom, inclusiv cele care provin din alte zone decât pielea, cunoscute sub numele de limfoame sistemice.

Simptomele precoce pot fi ușor de trecut cu vederea, chiar și pentru un dermatolog cu experiență, ceea ce face diagnosticul dificil.

Nu există criterii standard de diagnostic pentru MF și un diagnostic se bazează în mare parte pe concluziile unei biopsii cutanate. Pentru a îngreuna problemele, eczema și afecțiunile similare pot arăta ca MF pe biopsie. Din acest motiv, medicul va lua de obicei biopsii multiple.

Cauze și factori de risc

Limfomul poate apărea la oricine, deși unele persoane au un risc mai mare.

Conform Societății Americane de Cancer, limfoamele din piele, cum ar fi MF, sunt mai frecvente la persoanele de 50 și 60 de ani.

De asemenea, bărbații au aproape de două ori mai multe șanse să dezvolte MF decât femelele.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel