Eroarea din salariul medicilor. De ce aleg medicii spitalele mici. Bubenek: Nu e corect! O generație de oameni comozi. În spitalul mic e la fel de bine plătit ca în cel mare. Acolo nu se petrece nimic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
salariu medici - FOTO: Freepik
salariu medici - FOTO: Freepik

De ce aleg medicii să lucreze în spitalele mici și care e mare discrepanță între salariul medicului din spitalul mic cu salariul medicului din spitalul mare: "Medicul din spitalul mic, la fel de bine plătit ca cel din spitalul mare. În spitalul mic nu se petrece nimic, în spitalul mare sunt patru operații majore în gardă".

Criza de personal din sistemul de sănătate pare a nu se sfârși prea curând. În acest an, prima opțiune a studenților la Rezidențiat a fost dermatologia. Studenții la medicină nu mai aleg neurochirurgia, nu mai aleg medicina nucleară, ci se îndreaptă către dermatologie.

”Ați menționat criza de oameni, de personal, au fost mai multe opțiuni sau primele opțiuni pentru dermatologie, nu pentru ATI, neurochirurgie. Cam în ultimii 3 ani. În ultimii 2 ani, dermatologie, așa este în top”, a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL.

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), a explicat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate", realizată de jurnalistul Val Vâlcu, care ar fi cauzele pentru care tinerii medici nu mai aleg specializările grele.

”Specialități chirurgicale, specialități grele, cum ar fi neurochirurgie, chirurgie cardiacă, chiar chirurgie generală, ATI, chiar ortopedie, nu sunt specialități care sunt agreate.

Sunt specialități în care îți petreci timpul în spital, nu poți să pleci de acolo nicăieri. Partea de cabinet de stat și de făcut o muncă de cabinet este o parte mică a acestei activități, aproape inexistentă în aceste specialități și sigur că oamenii se orientează către specialități un pic mai puțin consumatoare de timp.

Noile generații, așa cum sunt caracterizate de sociologi, sunt generațiile care doresc să aibă mult mai mult liber decât am avut noi vreodată sau ne dorim să avem vreodată pentru familii și copii, ceea ce probabil că este un lucru foarte bun pentru familii și copii, respectiv este un lucru greu de digerat pentru sistemul de sănătate”, a explicat prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate", realizată de jurnalistul Val Vâlcu.

Creșterea salariilor susținută și de bonusuri de performanță

”Sigur, creșterea salariilor medicilor la un nivel decent, absolut decent, în anul 2018 a fost o revoluție.

Încă nu putem să ne comparăm salariile cu ceea ce se petrece dincolo, în Budapesta, Viena, dar sunt condiții absolut decente de a merge acasă, la copii și a-ți vedea familia. Sigur că am și spus că următorul pas va trebui să fie obligatoriu asumarea plății unui bonus de performanță.

Și anume, în primul rând, spitalele ar trebui clasificate în funcție de performanța pe care o au. Și lucrul ăsta e foarte simplu.

Avem ceea ce se cheamă indicele de case-mix, este unul din cei mai buni indicatori, care poate să-ți spună care este gradul de complexitate al pacienților îngrijiți, care este gradul de angajare a personalului, care e gradul de consum al resurselor și probabil că bugetele, de aici înainte pentru salarii, ar trebui alocate în funcție de o grilă pe care ar trebui să o elaboreze Ministerul Sănătății împreună cu Casa de Asigurări, cu societățile medicale profesionale, cu Colegiul Medicilor, în așa fel încât să stopăm în primul rând migrația internă", a mai spus medicul Șerban Bubenek.

De ce preferă medicii spitalele mici

 

"Migrația internă este dată de faptul că doctori din specialitățile grele preferă de multe ori spitalele mici, pentru că acolo nu prea se întâmplă nimic.

De multe ori dânșii fac gardă și sunt un fel de dispeceri către Spitalul Județean sau către Spitalul Universitar. Operațiile peste noapte sau intervențiile peste noapte sunt rarisime. În schimb, venitul este la fel cu doctorul de gardă de la urgență, de la Spitalul de Urgență din București, sau la Spitalul de Urgență din Cluj, care primește politraumă și care are trei sau patru operații majore în gardă. Nu pune geană pe geană, nu pune nici măcar bisturiu aproape jos, lucru care nu este corect.

Și atunci se selectează o generație de oameni care sunt destul de comozi, se mulțumesc cu salariul respectiv, cu ”performanța” dintr-un spital mic, cu niște gărzi la fel de bine plătite ca în București, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș, dar în care activitatea n-are nicio legătură cu ce se petrece în viața reală.

Nu poți să scazi salariile, pentru că atunci nu se mai duce nimeni nicăieri. Și o să avem din nou un excod exterior. Dar poți să dai această clasificare a spitalelor în funcție de indicele de case mix, în care salariile în aceste spitale să fie mai atractive decât la Fetești”, a mai explicat prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel