Eritemul infecțios este o infecție virală cauzată de parvovirusul uman B19, o afecțiune frecventă și foarte contagioasă în rândul copiilor. De altfel, aceasta este numită și ”boala obrazului pălmuit” ca urmare a erupției pe care o are la nivelul obrazului, dar și ”a cincea boală”, deoarece din punct de vedere istoric a fost a cincea în lista bolilor copilăriei.
Vezi și: Cazuri cu tulpina Kraken, în România. Apostolescu: Simptomele sunt de o intensitate mai mare
Eritemul infecțios, cauze și simptome
Așa cum am menționat, eritemul infecțios este cauzat de infecția cu parvovirusul uman, care este diferit de parvovirusul întâlnit la câini și pisici, astfel, infecția nu se poate transmite de la aceste animale.
În cazul copiilor, această infecție este frecventă la vârsta școlară, în special la finalul iernii și începutul primăverii, dar și în alte perioade ale anului, din fericire, fără sechele pentru cei mici.
În schimb, la unii adulți, precum femeile gravide, infecția cu parvovirusul poate duce la complicații serioase ale fătului, în timp ce pacienții cu anumite forme de anemie sau cu un sistem imunitar deficitar pot prezenta un risc crescut de complicații.
Simptomatologia în rândul copiilor include:
- febră
- dureri abdominale
- dureri de cap
- rinoree sau obstrucție nazală.
Un semn distinctiv, care de altfel și dă numele acestei afecțiuni, este roșeața din obraji, care poate să apară la câteva zile de la instalarea primelor simptome. În unele situații această iritație de la nivelul obrajilor se poate extinde și pe piept, spate, fese, brațe sau picioare. De reținut că odată cu erupția cutanată, copiii nu mai sunt considerați contagioși.
În cazul adulților, infecția cu parvirusul uman nu se prezintă cu erupția cutanată ca la copii, însă simptomatologia caracteristică este dată de durerea și inflamația articulațiilor. Acestea pot să dureze de la 1-3 săptămâni la luni. Cele mai frecvente articulații afectate sunt cele ale mâinilor, pumnilor, genunchilor și gleznelor, acestea vindecându-se complet, fără probleme ulterioare.
În ceea ce privește complicațiile infecției cu parvovirusul uman, persoanele, acestea apar în cazul persoanelor cu anumite forme de anemie, cum ar fi anemia în seceră sau anemia hemolitică.
Simptomele pot include paloare, respirație rapidă, puls rapid, febră și stare generală de rău. Infecția cu parvovirusul poate determina anemie și complicațiile asociate feților femeilor însărcinate (poate provoca avort spontan sau nașterea unui făt mort), dar și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit (persoane cu HIV, cele aflate sub tratament pentru cancer, cele aflate sub tratament imunosupresiv), notează MayoClinic.
Eritemul infecțios, diagnostic și tratament
Diagnosticul de eritem infecțios este pus de către medicul de familie, în urma unui examen clinic, iar erupția cutanată este ca care dă diagnostic, de cele mai multe ori nefiind necesară o evaluare suplimentară.
În cazul persoanelor aflate la risc li se recomandă efectuarea unor analize de sânge, analize în urma cărora se deteremină dacă sunt imune la acest virus sau dacă au fost infectate recent.
În ceea ce privește tratamentul eritemului infecțios, acesta apare ca o manifestare ușoară și de regulă trece de la sine. Atât copiii, cât și adulții sănătoși se recuperează complet, iar tratamentul se face la domiciliu, odihna și hidratarea fiind cheia vindecării. De asemenea, se pot administra medicamente cu efect antinflamator pentru ameliorarea simptomelor, precum și soluții cutanate pentru erupția cutanată, în cazul copiilor.
Eritemul infecțios, prevenție
Ca măsuri de prevenție, pentru a reduce riscul de infectare, mai ales că nu există un vaccin în acest sens:
- se recomandă igiena mâinilor, spălatul cu apă și săpun timp de 20 de secunde înainte de a mânca sau după ce ați atins obiecte cu potențial de contaminare
- evitarea atingerii cu mâna a ochilor, nasului sau gurii
- evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave.
D altfel, spălatul corect pe mâini trebuie să fie un lucru pe care să îl facem zi de zi, aceasta fiind metoda cea mai eficientă de a ține la distanță microbii, indiferent că ne referim la bacterii sau la virusuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.