Erika Isac, vocea femeilor abuzate, hărțuite și controlate de bărbați. Ce nu a înțeles nimeni din "Macarena". Ce înseamnă părul împletit și cine sunt The Maiden, The Mother, The Crone

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Youtube "Macarena" Erika Isac
Foto: Youtube "Macarena" Erika Isac

Simbolistica impresionantă din "Macarena", piesa virală și plină de curaj lansată de Erika Isac. Ce reprezintă părul împletit. Ce înseamnă The Maiden, The Mother și The Crone. 

La 23 de ani, Erika Isac a reușit să atragă atenția tuturor cu unul dintre cele mai puternice mesaje rostite vreodată. În timp ce online-ul, Youtube-ul și radiourile sunt pline de piese despre dragoste și suferință, despre distracție și voie bună, Erika Isac marchează de 3 zile unul dintre cele mai mari recorduri în materie de muzică. 

Cu un curaj aplaudat de majoritatea femeilor care au ascultat deja piesa "Macarena", noua piesa a Erikăi Isac, și un tupeu apreciat de bărbații care înțeleg profunzimea versurilor și mesajul puternic transmis de artistă, Erika Isac a pătruns în numai 3 zile la inimile publicului. 

"Am scris piesa asta ca să fie mai mult înțeleasă decât ascultata. Vă iubesc, fetele mele", a spus Erika Isac despre piesa ei.

Dincolo de limbajul vulgar și apariția sa fără haine, Erika a scos la iveală adevărurile unei societăți bolnave, a subliniat stereotipurile de gen și a pus la punct o mulțime de bărbați, reușind să susțină și să dea voce milioanelor de femei care au fost abuzate, controlate, violate...

Ce semnificație au cozile împletite

Pe lângă versurile puternice, clipul piesei are mai multe simboluri interesante, puțin cunoscute de publicul larg.

În videoclipul piesei sale, Erika Isac utilizează simboluri puternice, precum cozile impletite și arhetipurile The Maiden, The Mother și The Crone, pentru a ilustra diferitele etape ale vieții femeilor și pentru a evidenția lupta lor împotriva opresiunii masculine.

În primul rând, cozile împletite.

Foto: Youtube "Macarena" Erika Isac

Cozile impletite simbolizează unitatea și solidaritatea femeilor în fața adversităților, arătând că, deși fiecare femeie are propria sa poveste, ele se unesc pentru a-și împărtăși experiențele și a se susține reciproc.

În unele contexte, părul împletit poate fi interpretat ca un simbol al controlului unei femei asupra aspectului său fizic și asupra identității sale. Există mai multe moduri în care acest lucru poate fi interpretat, inclusiv autocontrol, independență și rezistența culturală.

Femeile care își împletesc părul pot fi percepute ca având un grad ridicat de autocontrol și disciplină în ceea ce privește aspectul lor fizic.

Mai mult, în unele cazuri, femeile care aleg să își împletească părul pot fi percepute ca având o anumită independență și autonomie în ceea ce privește aspectul lor. Ele își pot manifesta propria lor voință și preferințele în alegerea modului în care își aranjează părul, fără a fi influențate de presiuni exterioare.

De asemenea, în anumite culturi, părul împletit poate fi asociat cu o rezistență culturală sau cu o afirmare a identității etnice sau a originii.

În hinduism, părul împletit poate fi asociat cu puritatea și cu devotamentul religios. De asemenea, în anumite ritualuri și ceremonii religioase, părul poate fi considerat un element sacru și este tratat cu respect.

În budism, părul împletit poate fi asociat cu moderația și renunțarea la vanități. Monahii și călugărițele budiste își pot tunde părul și îl pot păstra scurt sau împletit într-un mod simplu pentru a simboliza detasarea de aspectele lumești și concentrarea asupra căii spirituale.

În anumite tradiții ale popoarelor indigene din America de Nord, părul poate fi considerat un canal prin care energiile spirituale circulă și mai pot fi asociate cu ritualuri de vindecare sau de inițiere și pot fi utilizate pentru a simboliza legăturile familiale sau comunitare.

În tradițiile păgâne, părul poate fi considerat un aspect al puterii magice, al conectării cu forțele naturii și al puterii feminine.

Ce semnifică The Maiden, The Mother și The Crone

Foto: Youtube "Macarena" Erika Isac

Termenul "The Crone" se referă la o figură mitologică prezentă în diferite tradiții și culturi, în special în mitologia și folclorul european. Crone este femeia înțeleapă, asociată și cu vârsta înaintată și puterea magică. Această figură feminină poate apărea sub diferite forme și sub diferite nume în mitologiile și tradițiile culturale din întreaga lume.

În tradiția mitologică europeană și în special în cadrul credințelor păgâne, "The Crone" reprezintă una dintre cele trei aspecte ale Zeiței Triple: Fecioara / domnișoara, mama și Femeia Înțeleapă / Bătrâna.

- Fecioara (The Maiden) simbolizează tinerețea și inocența

- Mama (The Mother) reprezintă fertilitatea și protecția

- Bătrâna (The Crone) reprezintă înțelepciunea, sfârșitul ciclului vieții și transformarea.

În multe povești și mituri, Cronele sunt descrise ca fiind înțelepte și puternice, deținând cunoștințe secrete și având capacitatea de a prezice viitorul. Ele pot fi prezentate ca ghizi sau sfetnici pentru eroi sau ca vrăjitoare care pun la încercare și provoacă personajele în diferitele lor călătorii.

Este important să înțelegem că figura sa poate varia în funcție de cultură și context și că interpretările ei pot fi diverse în diferitele tradiții mitologice și folclorice.

Videoclipul piesei conține cele 3 elemente cheie: The Maiden, The Mother și The Crone, iar la finalul videoclipului, Bătrâna Înțeleapă este cea care eliberează fetele, fecioarele.

Prin aceste simboluri puternice și prin mesajul său profund, Erika Isac a reușit să transmită un apel puternic la acțiune și solidaritate în lupta împotriva abuzurilor și a opresiunii de gen.

Piesa sa devine astfel o voce pentru femeile din întreaga lume care au fost sau sunt în continuare supuse violenței și nedreptății, oferindu-le speranță și putere pentru a-și revendica drepturile și a-și construi un viitor mai luminos și mai liber.

În Uniunea Europeană, 1 din 3 femei au fost supuse abuzurilor fizice sau violenței sexuale începând cu vârsta de 15 ani. În fiecare săptămână, circa 50 de femei își pierd viața ca urmare a violenței domestice la care sunt supuse de parteneri. Cel puțin 2 femei sunt ucise în fiecare zi de partener.

În România, conform Eurobarometrul, 1 din 4 femei au fost agresate fizic sau sexual de partener sau de fostul partener, în timp ce 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații.

În anul 2022, 42 femei și 4 copii au murit în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 femei și 9.000 copii au fost victimele agresiunilor. 

.......

Unele dintre aceste detalii au fost observate și de public, care au lăsat comentarii pozitive la piesa lansată de Erika Isac.

"Îmi place că a folosit părul împletit ca simbol pentru standardele de frumusețe folosite ca metodă de a controla femeiele, standarde pe care le învățăm de mici, pe care le moștenim și le menținem fără să ne dăm seama. Și mă bucur că la sfârșitul clipului, the Crone dă drumul părului, ca simbol al eliberării și emancipării femeilor ️

- "Mamă...jur că nu am cuvinte! Un subiect de când lumea și pământul și valabil pentru orice colț al lumii. Numai o femeie știe cum e să îți fie frică să ieși la o întâlnire și să simți nevoia să dai locație prietenelor. E bine că măcar azi există opțiunea asta pentru fete. Acum 20 de ani te duceai cu Doamne ajuta înainte. Îți dadeai punct de întâlnire în parc cu multă lume și mergeai singură acasă ca să nu știe totuși unde stai până nu te convingeai ca e ok băiatul".

Vezi VIDEOCLIPUL piesei AICI

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel